Здравейте юнаци!!! Приемете най-дълбоките ми извинения, че вероятно за мнозина от вас темата ще е банална или безинтересна, но това е третия ми опит да отговоря на съфорумеца Пит / надявам се, че този път ще бъде успешно /, а и когато съфорумец пита не е редно да се скътаваме

. Предварително моля в момента, в който човека се запознае с мнението ми относно вързаните поводи, да бъдат взети мерки по премахване на следващото писание. Също предварително заявявам, че не искам да налагам мнението си и не го считам за "последна инстанция". Сигурен съм, че някои от размислите ми / без страсти

/, няма да се приемат от мнозина от вас за меродавни....Ай ся да се почваме по същество

:
Значи през далечната 2004г.

значителна част от времето ми минаваше в отчаяни опити да разбера що е туй бът, па лидер, па типет и т.н. и т.н., по всевъзможни страници на Интернет. Когато некои съображения почнаа да се избистрят в куфалницата

, пристъпихме към самото мухарене. И аз, а както разбрах от личното му съобщение, и Пит, ходим само за кефал. Значи, ако следваме сляпо заветите на "свещените крави" то бъта би следвало да е поне 75% от дебелината на шнура, т.е. говорим автоматично за "първа секция" от влакно поне 0.45 - 0.50мм. Тук идва първото голямо НО...Не може да не ви е направило впечатление, че колкото и "мека" и "безпаметна" да е определена серия влакна, то при тези размери нещата стоят другояче

. Все пак да приемем, че можете да решите първото препятствие с повечко подръпвания и изпъвания преди риболова. Да приемем, че решавате и второто препятствие по свързването към шнура с използването на т.нар. "възел с тръбичка", ако не се лъжа така се казваше един прегледен и стегнат възел, или показания от чичо ви Док с промушването с игла . В този вариант обаче, рано или късно - къде от естественото захабяване на влакното, къде от често превързване на следваща секция влакно, идва гадничкия момент с кръцване на шнурчето, за да направите ново възелче с ново парче 0.45 - 0.50мм. Е тук веке сърце ми юнашко не мож изтрая тая гнусота с шнурето

. Да не забравяме, че всеки шнур има своеобразна "поводна част", предназначена за подобни вмешателства, но тя не е безкрайна, а и поне лично за мен по-гадничко нещо от кръц-кръц няма. Ако като мен ви боли сърцето, изниква на хоризонта варианта плетен накрайник. При него единствения вариант за свързване шнур - повод е "клуп в клуп". Да ама я се опитайте да направите клуп в клуп с посочения диаметър - просто грозна картинка. Поради тази причина, поне аз слизам надолу до допустимия минимум, който за мен е 0.35 - компромисно дебело и достатъчно гъвкаво. Такааа......пак ако се върнем на "свещените правила" стъпката при отделните секции би трябвало да е през 0.05 - 0.10 мм. - т.е. 0.50 - 0.45 - 0.40 и т.н., представяте ли си братя какво връзване ке падне

, майтапя се разбира се, защото това е "бял" кахър, който ще ви направи проблем ако мухарите във води, покрити с гадничките слузести водорасли - на практика след всяко хвърляне би трябвало да почиствате възлите, по които неминуемо остават зеленяци. Следващи златен принцип обаче го следвам неотлъчно - а именно, че повода следва да се разпределя в процентно отношение дебела - тънка част - 60 към 40. И така стигам до може би най-спорния момент - пичове защо трябва да правим нещо сложно, след като то би могло да даде резултат и в по-опростен вариант. Аз поне работя със следния повод - 1.30 - 1.40м. от 0.35мм., 1м. - 1.10 м. от 0.25 и около 0.70 м. от 0.14, което ми е и типета. Уверявам ви, че системата
работи. Ако имаме плашливи риби, можем да увеличим дължината, да "вмъкнем" още една стъпка и да слезем до 0.12, да поработим над представянето на мухата и считам, че ще подобрим резултата без необходимост от някакви безкрайни връзвания. Подчертавам дебело, че говорим за кефалов риболов - поне аз не мога да говоря за пъстървовия. Пак ви казвам, знам че мнозина няма да се съгласят с това мнение, но това са факти от скромната ми практика

. Безмислено е да се хвърляме на скъпи влакна - много по-важно е да бъдат максимално безпаметни. Аз поне лично след по-сериозна риба, след някое и друго плющене и
след всяко накъдряне сменям типета и досега не съм имал проблеми. Веднъж в излета сменям и второто парче - 0.25, и
никога в рамките на излета основата - 0.35. За икономическата изгода е просто безмислено да се говори - дет се вика един господ знае колко повода ще си направите от сто метрови ролки влакна от съответните размери!! Те това е мнението на бат ви Райко за вързаните поводи!! Надявам се, че съм бил полезен на колегата Пит! Пожелавам му да си оправи пощата по-бързо!! Поздрави на всички!!