Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:09 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: лидери на РИО
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2005 6:57 pm 
Аватар

http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=1393

Здравей бат Райко!В момента ползвам лидери на РИО и нямам никакви забележки към тях.Материала им е страхотен,но си струват и пари....Преди да се запозная с РИО ползвах лидерите на Кортланд,от които бях доволен,като направим това изключение,че като видеха малко повече зор при закачка или нещо друго и се разтягаха като дъвка.Също съм много доволен и от ръчно вързаните си лидери,само да са от качествено влакно.Смятам,че ако пробваш лидерите на РИО ще останеш доволен или аз ти препоръчвам ръчно вързани от Строфт.Поздрави!

Мненията на Радостин и няколко след него ги взех от темата в дреса горе и ги поставих като нова тема тук..

Акулата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2005 8:39 pm 
Аватар

Здрасти Радостине.Ти първи даваш инфо за рио лидерите,които са на пазара сравнително отскоро.Не знам как е при теб,но в софия са много скъпи(абсолютно неоправдано според мен) - три лидера струват колкото един приличен шнур.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2005 8:55 pm 
Аватар

Прав си Док така е.Нали знаеш все пак,че качеството струва пари.От това което съм пробвал до момента съм най-доволен от продуктите на РИО и предпочитам тези цени и качество(които са 1:1 с тези в САЩ) от колкото постоянно да се занимавам с неща да не кажа,че не са качествени просто не са това което търся като качество :wink: Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ..
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2005 9:28 pm 
Аватар

Здравеите, ..
Поли лидерите са много добре измислено нещо само че не са за нашите условия.....или по скоро ..могат да се приложат за риболов с едра джапнака над 10 номер.....не се натриват или изпъват, материала е достатъчно мек..съответно подходящ за топлите месеци...., иначе отварят доста добре..но са малко тежки..аз ги ползвам за по големи мухи...!? монтират се направо със клупа..не пречи от големината на възела...не е болка за умиране..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2005 9:43 pm 
Аватар

radostin написа:
...от колкото постоянно да се занимавам с неща да не кажа,че не са качествени просто не са това което търся като качество :wink: Поздрави!

Качествените аксесори в мухарския риболов са наистина радост за окото и дупка в джоба .
:D
Успехи.
П.С.
Рио е от десетина години в бизнеса с много агресивна реклама и огромно разнообразие от продукти.Добре ,че вече се намират и у нас нейните продукти.Но за цените по-добре да се направи справка в shopping.yahoo.com за някой типет например.И като знаеш ориентировъчно колко е отстъпката (20 до 30%)за вносителя си правиш съответните изводи за ценообразуването у нас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2005 9:52 am 
Аватар

Здравейте пичове муари!!! Преди малко се запознах с промяната на Правило №9, за което своевременно направих коментар :wink: , тъй че с олекнало сърце мога да направя следния коментар - това чудо дето го закупих струваше 9.60 лв., не много по-скъпо от "Рио", но можете да прочетете какво се случи с него в края на темата. Абсолютно съм съгласен с мнението на Радостин за "разтегливостта като дъвка" не само на Кортландските поводи, а и на повечето такива. Според мен тук имаме класически пример за чиста диалектика - самото изискване за гъвкавост на "бъта" изисква употребата точно на материал, който вероятно е монофил с някакви "присадки" образно казано. Поради факта на "присадките" обаче, не дай си боже да закачиш някъде и да подръпнеш - и ето ти "дъвка", респективно - тичкай в магазина за ново лидерче :wink: . Изхождайки от принципа, че "бъта" следва да е поне 75% от края на шнура, веднага минаваме на вариант минимум 0.45 мм. ако решим да правим лидери от влакна, ама пичове някой пробвал ли е да почне от 0.45 мм. и да направи примерно клуп в клуп :cry: :cry:. От няколко дни напрягам едната си гънка :wink: да измисля нещо, ама пусто..... Спомних си, че навремето са варили твърдите влакна, за да омекнат, мисля да взема да пробвам току виж пък се види светлина в края на тунела! Сега, според мене следва темата допълнително да се осветли - говоря за мнението на Борислав и коментара му за "полилидерите". Туй нящо дето го взех се води точно полилидер, поне така пишеше на опаковката. Както обясних в края на темата, при "аутопсията" му :wink: се оказа, че е монофил, на който е нахлузен шлаух образно казано. Ако това се разбира под полилидер - добре. Но пък виждам и от вариантите на лидери, за които говори Радостин и там някои от тях също са представени като полилидер??. Ако става въпрос за наименованието на материала, от който са изготвени, добре, но смятам, че има известна неяснота по въпроса. Нека по-компетентните ни осветлят. А иначе съм съгласен и с д-р Мишо - скапо бабо, скапо, ама много :cry: :cry: . Засега толкова от мен. Между другото подготвям репортажче за любимия си ТЕЦ, ама нещо не можем да се справим с един Ю Ес Би кабел, ама ша са преборим :evil: . Поздрави на всички.

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2005 10:09 am 
Аватар

Борката от Варна наистина ги знае нещата и е прав за качествените работи.Но аз винаги съм бил прагматик ,та затова ловя с вързани ладери.Въпросът е да се прави правилно оразмеряване(според типа риба, муха, дистанция и т.н) и възли.Суканите лидери също имат значимо място.
Защо скъпия лидер излиза още по-скъп - случва ми се (щото и аз като Мунчо метам 1 от 3 ) да закача някоя шипка на отсрещния бряг и като скъсам лидера в първата трета какво ми остава.Или да вържа наставка от монофила в джобето (вече става почти като вързания лидер) или вадя нов лидер от пликчето и продължавам.Такава ситуация често се среща и за да ловиш един цял ден трябва да имам поне пет лидера в елека.Е за това казвам ,че се влиза в преразхад с тия топенд фирмени лидери.
Иначе си е маниашко кефал къде кило да се закачи на марков лидер :D
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ..
МнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2005 11:04 pm 
Аватар

Аз също ловя с ръчно връзвани лидери които на този етап са на Рио...за жалост и на мен ми струват пари...работата е там че това са наи свесните лидери които се продават още повече които съм опитвал..иначе изработката в домашни условия на същата схема е нещо много хубаво.....но пусто на мен не ми се занимава....
...Поли лидерите са друга тема, която когато говорим за плуващи ..нема кои знае каква дълбочина..виж за потъващите е друга работа...там помагат много..!!
Работата е там че при полилидерите конуса е страхотен...за жалост има монофилна сърцевина която си иска по топло време...разтегливоста на обвивката и сърцевината е коренно различна и при риболов примерно интересното е че се разпъва сърцевината като амортисъор...без конуса да мръдне...това е много хубаво тъи като при класическите поводи при разтягане се губи конуса..колкото и да са добри...аз не отричам полилидерите ...според мен за ловящи кефал в по големи реки и с по големи мухи са много хубаво нещо..!

отделно ако някои е имал интерес към лидерите на гореспоменатата марка .....ми питаите бре..!? :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 14, 2005 9:12 pm 
Аватар

Здравейте - интересна тема - Боби ще пуснеш ли схема как си връзваш лидерите -поне един пример.

Аз съм на вързани ръчно от Строфт -защото като изключим Рио няма други добри влъкна за мухарски риболов и Строфта е добър -ОБАЧЕ - взима се 0,16 ако искаме да ловим с 0,18 и тнт щото има МАЛКО разлика в диаметрите...

За потъващите лидери -определено са добри, няма нужда от съчми по линията :wink:

Поздрави и пишете ~!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 17, 2005 2:36 am 
Аватар

Здравейте и от мен. Не съм ползвал РИО поводи, но съм пробвал ред други марки (Cortland, Scientific Anglers, Fenwick, Climax) и всички имат същия недостатък: задната част се разтяга, накъдря и повече няма изправяне. Това лято ми писна и, мързел не мързел, скъпо не скъпо инвестирах в няколко ролки качествени влакна и почнах сам да си връзвам всички поводи. Резултатът: трайно прави, много добре изпъващи и без и при вятър поводи (чуствително по-добри от всички фабрични безвъзлови поводи, които съм позлвал). Влакното, което използвам за задната част е Trilene, Big Game на Berkley и засега нямам никакви оплаквания от него. Понеже Big Game няма малки диаметри, останалата част връзвам с Trilene XL.

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа