Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Яну 27, 2006 3:21 pm 
Аватар

Смятам да си подменям шнура. Интересно ми е да чуя вашето мнение и препоръка. Интересува ме нещо наистина добро. Не само като марка, а и като модел на самия шнур, тъй като нещата се модернизират постоянно, а не съм в течение на новостите. Искам да бъде общо взето универсален и да е съчетание между добра цена и високо качество. Ще се радвам да чуя съвет какъв шнур да си купя за новия сезон.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 27, 2006 4:22 pm 
Аватар

Може да погледнеш моделите на РИО и Мастър серията на Снетифик.За мен това е добро съотношение качество-цена :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 27, 2006 5:02 pm 
Аватар

Здрасти Добрефф!!! С уговорката, че едва ли съм най-компетентния, който може да ти даде най-експертното мнение, бих споделил с теб следното. От известно време доста се разхождам из потайностите на сайта "И бей", за което смятам да ви докладвам в най-скоро време в отделна тема :wink:. Та като попадна на нещо интересно, веднага през Гугъл влизам в официалните сайтове, и чета ли чета.....Какво ми направи впечатление при шнуровете:
1. Братята хамериканци признават най-вече само няколко марки - СА, Кортланд, Рио, Орвис, ТТ-то на Улф и...стига толкова :!: :?:. Всичко останало, познато по наш,те географски ширини, е някаква екзотика, за която почти никой не играе/ наддава/ или купува на момента, и която основно се предлага от английски продавачи.
2. В резултат на тоя консерватизъм / и национализъм, тъй като всичко горно е рожба на техни производители /, в търговете най-вече се откроява / в смисъл наддава се/ СА /Мастъри серията / и модели на Рио. Разбира се не искам да засегна ничии предпочитания към марка, модел и т.н. Просто споделям констатации :wink: .
В този смисъл, ако трябва лично да ти дам мнение - аз бих се спрял на СА, Мастъри серия, GPX или XPS моделите - особено втория - води се модела с най-малка памет от всички шнурове на СА, а като чуя за безпаметен шнур и мед ми капе на сърцето :wink: На следващо място бих се спрял на Рио, ако имаш възможност модел Уиндкътър/ само суперлативи за него се чуват/, макар, че и намиращия се у нас Троут, ако не се лъжа така се казва, е много добър. Цените и на двата шнура не искам да ги коментирам :cry: :cry: , но доколкото разбрах от написаното от теб за цени няма да говорим :wink: . Та така - по скромното ми мнение това е "върха на сладоледа". Не бих пропуснал и Партриджите при Алемци, които все още са с 50% намаление, но не знам вече какви класове има. Поздрави на всички!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 31, 2006 9:33 pm 
Аватар

Напълно съм солидарен с колегите-СА,мастер сериите са убиец/всичките/,а техен производител е един от най-големите химически концерни 3М!!!
Рио пък са създадени по препоръки на прочути майстори на мухата.Цените са съответни на качеството.Бих те посъветвал,ако някой твой познат има шнур от тези марки да го помолиш да пробваш.
Колкото до шнуровете на Ли Улф- серията ТТ е супер,но е малко по тежичка заради копиевидното си сечение.Преди дори на опаковките пишеше:ТТ4/5F,TT5/6F и т.н. Тоест теглото им покриваше два съседни класа.Сега не съм виждал как е новата опаковка.
Успех!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 02, 2006 6:53 pm 
Аватар

Защо никой не споменава шнуовете Кортланд 444 в различните му варианти? :?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 03, 2006 8:23 am 
Аватар

Здрасти Мунчо!!!! Признавам грешката си :wink: , пропуснах да отбележа и "Кортланд", който си е абсолютна класика, и то точно споменатата от теб серия 444. Основно тя се предлага и пазарува!! А за да не останете с впечатление, че подценявам марката, в най-скоро време ще пусна една снимка, от която ще ви стане ясно мнението ми за "Кортланд". Поздрави на всички!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 03, 2006 5:45 pm 
Аватар

Не съм пропуснал умишлено Кортланд като марка предлагаща шнурове.Въпросът на г-н ДобреФ бе конкретен-най-добрите шнурове на нашия пазар.
Според мен/лично мнение !/трите 444 на Кортланд са среден клас шнурове като най-добрата им серия"clear creek"бе внесена само веднъж и то в непълен състав/само ВФ5 и ВФ6/.Трите 555 всички знаем са пълен провал,а продължават да се предлагат.Шнуровете на СА/3М/,Роял Улф и Рио са с доста по-различни сечения и профил от масовите.За да се уверите в това добре е да сравните на вода различните марки.И освен това защо Алемци започнаха да внасят Роял улф и Сейдж шнурове след като продават от години Кортланд???
Умишлено съм пропуснал марката Харди,защото тези от вас,които добре ме познават ще кажат,че съм пристрастен.Но не е само това-просто новите серии на Харди според мен са крачка назад от легендарните им:Sovereign,Deluxe classic,Ultralite,с някои от които продължавам да работя,въпреки преклонната им "възраст ".
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 04, 2006 1:23 am 

Нека и аз кажа нещо по въпроса за шнуровете.Сиентифик са прекрасни шнурове.Рио също не са лоши.Малко цената им е като за американци, но явно някой ги харесва.За Кортланд 555 нищо добро не можех да кажа, докато не опитах новата петица на представянето на Алем.Дина тип се казва.Това ще е следващият ми шнур.На представянето можех да го сравня със знаменитият ТТ и мога да кажа че по нищо не му отстъпва, а по липсата на памет и значителна мекота дори го превъзхожда и няма нищо общо със старите петици.Естествено аз не съм специалист и може би не разбирам нещата в дълбочина, но колега съветвам те да не избираш шнур за теб и твоята мухарка, без да си го пробвал, защото по този начин ще се сдобиеш с доста скъпи и излишни шнурове.Най добре е да помолиш твои познати, да тестваш техния шнур на твоята мухарка, след някой риболовен излет.Другият начин е, да не избързваш с покупката, а да изчакаш следващото представяне на Алем и да си тестваш мухарката с различни шнурове. За съжаление същото не можеш да направиш с някои добри марки......... поне в България!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 04, 2006 9:19 am 
Аватар

Ха здравейте момци!!!! Тука се заформя страховита дискусия :wink: !! Бате Веско - шапка ти свалям пич, явно много си навътре в "проблематиката" :wink: :wink: !! Също умишлено пропуснах "Харди" не за друго, а защото при едно от посещенията ми при "Орозов" поисках да погледна един от скъпите модели / не разказвам повторно случката с "Драй", който ми се стори много "пластмасов" и който Веско ми препоръча да го пробвам /. Та дава ми го младежа шнура, гледкам аз отпред - отзад - отстрани, и в един хубав момент ми прави впечатление, че на стикера, описващ класа, на който е отразен баркода и т.н. многозначително се мъдри " Мейд ин Ю Ес А" !!?? А ся де?? Нямам никакъв опит с тези шнурове, но може би действително старите им продукти са по-добри!! Именно заради противоречивите отзиви за различните модели първоначално пропуснах и "Кортланд"!! Както и да е!! Радвам се, че се заформят сериозни дискусии!!! Поздрави на всички и весела събота и неделя!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Хм...
МнениеПубликувано на: Съб Фев 04, 2006 7:10 pm 
Аватар

Здравейте отново момци/както казва батето Райко/,
Нещо май сте пропуснали.Знам макар,че живея в прованса за сериозно представяне на Рио на вода,преди около 2-3 месеца.И то на шнурове със специални сечения!Ако някой е пропуснал...здраве!
Всеки си има собствено мнение.Аз лично се чудя как на едно представяне на шнурове човек може да прецени кой шнур е по-безпаметен от другия?!И къде е казано,че мекия шнур е по-добър???А да се сравнява ТТ с 555 на Кортланд ?По какъв критерий?
Освен ако новия 555 е с същото "копие" като ТТ,за което се съмнявам/дори и заради патентното право/.
Както и да е -поне в едно сме единодушни:Добре е първо да се пробва даден шнур,ако си решил да се изръсиш.Пък да вметна-поне аз нямам скъп шнур,който да ми е излишен.Напротив,почти винаги цената си струва.На мен ми е кеф,че спорим,обсъждаме.Значи се развиваме.Иначе за какъв ни е форум пълен с комплименти и ласкателства?
Веско
П.С.Птичките пеят,пчелички жужат,слънцето грее...Какво чакаме?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 04, 2006 7:37 pm 

Многоуважаеми колега Веско, въобще няма да споря с теб и нямам намерение да се заяждам с никой.Изрично съм споменал, че това си е мое мнение и не ангажирам никой с него.Казах че ТТ има памет и не ми харесва много, а и не видях да превъзхожда с нещо другите шнурове, нито по далечина на замятане нито по презентация.И не знам какво разбираш под скъп и евтин шнур .Дина тип е около 95лв. това скъпо или евтино е?За презентация на РИО чувам за пръв път.Мисля че няма нищо упоменато за това нито в този форум, нито във фишинг мания.Чудя се къде ли е било оповестено това събитие, при условие че липсва от двата мухарски форума.Жалко, иначе бих бил любопитен да видя техните невероятни качества.Лично аз използвам основно СА шнурове и съм много доволен от тях.Основната ми препоръка към колегата е да не се влияе от чужди мнения.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ouifhf
МнениеПубликувано на: Нед Фев 05, 2006 9:32 am 
Аватар

Здравейте и от мен.Аз също имам СА Еър Сел и наистина шнура е много мек и безпаметен,но..След първите петдесетина риболова взе да "пие вода" в края а след стотина и нещо се напука и се обели десетина сантима.Вярно е ,че аз не го пазя много-много и ходих предимно по затворени водоеми където се търкаля по земята и се заплита из тревите в краката ми и го и понастъпвам от време на време,но предишния ми шнур Шекспир и един друг по-предишен съвършено неизвестен без име на найлоновото пликче в което се продаваше,устискаха по два сезона.Сега имам Партридж ,който обаче не съм пробвал още,но ще си купя и Шекспир Профешънъл,защото не ми се дават сто лв и след два месеца интинзивен риболов да видя как се е нацепил шнура.С това не казвам нищо против скъпите марки шнурове,напротив сигурно са добри,просто моя начин на риболов съсипва бързо шнуровете.Едно е да ловиш пъстърва на малка рекичка където пускаш пет метра и те са във водата,друго е да мааш по двайсе и да се жули из пясъка и трънаците.Та това исках да посъветвам колегата ,да реши за какъв риболов му трябва шнура.Поздрави на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 06, 2006 8:55 am 
Аватар

Здрасти пичове муари!!! Дискусията набира скорост, което ме радва!! Робко е абсолютно прав, че огромно значение има къде преимуществено се практикува любимото хоби - в "лошия" случай - кариерки с много песок по брего :wink: и господ да го е произвел шнура - жална му майка на последния :cry:. Съгласен съм и с Веско, че от едно представяне едва ли може да се добие пълна представа за качествата на определен шнур - просто истината е, че трябва да си го вземеш /купиш/ с всички рискове от това действие - спомням си злополучното ми преживяване с Грейса, но това е живота пичове, просто няма начин :wink: И аз не съм чул за представяне на Рио, иначе задължително щях да отида - суперлативите за продукцията им "валят"отвсякъде, не само от нашия форум. Троутфишър също е прав - в крайна сметка доброто за един не означава, че е добро и за друг :wink: . Тук си спомням, че ровейки скоро из нета попаднах на една изключителна статия в руски сайт, която описваше презентация на пръчки от нисък, среден и висш клас, съответно с участието на начинаещи, средно добри и "мастъри" мухари. Парадокса беше, че начинаещите и средно добрите били буквално отвратени от качествата на нек,ви мании - Томас и Томас-и, Сейджове СЛТ-та и Орвиси Зиро гравити!!!??? А ся де!!?? Тъй че - ние даваме мнения - колегата сам решава какво да си вземе! Както обичам да казвам - за работа, жена, кола, пушка и въдица акъл не се дава :wink: :wink: . Поздрави на всички и успешна седмица!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 06, 2006 9:40 pm 
Аватар

Здравейте Форумци,
Благодарско на Ловеца на пъстърви за високата оценка... :wink:
А сега вижте реда, в който съм класирал дългокоментираните шнурчета/за справка,моя текст от 31 януари,2006г.,малко по-горе/:
1.СА,серията Мастер;
2.РИО,профилите"уиндкътър", "Троут"и др.
3.ТТ/но не този огнен цвят,а в Айвъри или новия в зелената гама/
Като цена и трите са около 90-те лева,в зависимост кой от къде купува.
Впрочем за какво е целия този спор след като нищо не се каза за интермедиатните и различните потъващи серии на гореспоменатите фирми?!
Веско :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 06, 2006 10:40 pm 
Аватар

vesko написа:
Здравейте Форумци,
Благодарско на Ловеца на пъстърви за високата оценка... :wink:
А сега вижте реда, в който съм класирал дългокоментираните шнурчета/за справка,моя текст от 31 януари,2006г.,малко по-горе/:
1.СА,серията Мастер;
2.РИО,профилите"уиндкътър", "Троут"и др.
3.ТТ/но не този огнен цвят,а в Айвъри или новия в зелената гама/
Като цена и трите са около 90-те лева,в зависимост кой от къде купува.
Впрочем за какво е целия този спор след като нищо не се каза за интермедиатните и различните потъващи серии на гореспоменатите фирми?!
Веско :roll:

Леле майкооо ! Тук попивам уча ... и накрая пак от нулата тръгвам!
Много ценна информация бате Веско. :smt023 и един въпрос към всички с мнение по шнурове пръчки и макари (за цени и аз се сещам от къде но,///) ама ...Вие със всички опоменати марки ли сте мятали? Направо ви завиждам !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа