Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Мар 02, 2006 12:41 am 
Аватар

`драсти д-р Мишо .Едва сега успях да покажа това-онова.Глава на менгемето-мисля,че това е тази част,която държи челюстите.Ето я на:Изображение
Това е една гайка М10,разпробита със свредло с диаметър 10мм.Болтът в долната част фиксира челюстите в нужното положение.
А ето и самите челюсти:
ИзображениеСпоред моят проект те са изработени от цилиндрична заготовка с диаметър 10мм.Каналът в задния край на голямата челюст не е необходим-просто го имаше в детайлът,с който разполагах.Между отвори 3 и 1 преминава болт М3,като отвор3 е гладък и с диаметър3,1-3,2мм с фаска.Във фаската се скрива главата на предният болт,който е с конусна глава.В отвор 1 има резба М3.През отвор 4 преминава болтът от последната снимка-той е с резба М4и опира в глухия отвор 2/глух отвор е този,който не пронизва цялата дебелина на детайла-в случая малката челюст/Идеята е следната:предният болт събира челюстите до размера/дебелината /на куката.Задният болт отдалечава заднитият край на челюстите,при което предния край на челюстите затяга и фиксира здраво куката

Изображение
Това е опростен чертеж на челюстите без болтовете.
Изображение
Това е задният болт,който отдалечава челюстите в задния край
Изображение
Всички размери са ориентировъчни,но все пак не бива да се изтъняват челюстите и да се увелиличава диаметърът на отворите,за да не се отслабят челюстите.Надявам се да съм бил полезен.Ако има още неясни моменти се обаждай без притеснение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 02, 2006 1:14 am 
Аватар

Голямо Благодаря за вниманието което си отделил колега Найденов
<winers
Сега всичко си идва на мястото - копирам снимките и чертежите и вече знам какво да искам.

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 02, 2006 1:31 am 
Аватар

Бона сиера дотторе /както казвахме,когато бяхме на специализация в Рим/ :D !Радвам се,че съм бил полезен.Като дойде новото менгеме ще бързам да го представя.
Сестра,спирт!
Сестра,спирт!
Сестра,спирт!
Сестра,кисели краставички! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 02, 2006 2:08 am 
Аватар

Д-р Най написа:
Сестра,спирт!
Сестра,кисели краставички! :lol:

...беше преди 20 години в Пирогов и ВМА.

:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 05, 2006 1:17 am 
Аватар

Колега Мишо,`драсти.Виж,значи какво ми мина през главата днес:ти сподели,че се е счупил винта на челюстите.Ако си запазил челюстите-разпробиваш отвора ,където е бил въпросния винт със свредло,което е с диаметър колкото диаметъра на винта и нарязваш резба с метчик по нашенския стандарт.Оттам насетне или намираш винт,който да пасне,или си заръчваш да ти го изработят.Не знам дали дали съм бил достатъчно ясен .Ако искаш- пиши да обясня по-подробно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 05, 2006 2:45 am 
Аватар

Д-р Най написа:
Колега Мишо,`драсти.Виж,значи какво ми мина през главата днес:ти сподели,че се е счупил винта на челюстите.Ако си запазил челюстите-разпробиваш отвора ,където е бил въпросния винт със свредло,което е с диаметър колкото диаметъра на винта и нарязваш резба с метчик по нашенския стандарт.Оттам насетне или намираш винт,който да пасне,или си заръчваш да ти го изработят.Не знам дали дали съм бил достатъчно ясен .Ако искаш- пиши да обясня по-подробно.

Здрасти Най, не съм бил достатъчно точен - на менгемето ми челюстите се затварят посредством лост(дръжка )с ексцентрична гърбица като тя "издърпва " челюстите назад и те стискат, т.н. Draw Collet Jaws.Та тази гърбица натиска регулоторен болт (кух и с външна резба ходеща по вътрешната повърхност на държача на челюстите) и издърпва челюстта.Именно този болт се счупи на местото където започва резбата.
За момента закърпих положението като болта го залепих с бизон епоксисмола.В авиоремонтния завод ми направиха набързо нова челюст по-тънка и финна от оригинала и от XD стомана.
Поръчал съм цялостен нов механизъм ( тръбата за реглаж и движение на челюстите) като от старото менгеме ще ползвам само стойката и натягащия лост.
Ето и две снимки :

менгемето
Изображение

и залепената резба на регулиращия болт
Изображение

Поздрави и на слука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 29, 2006 11:52 pm 
Аватар

Скоро ще ми го видите :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 8:19 am 

много се кефя ама много станало е върхът а и совалките са много добре направени . колега още веднъж браво .надявам се тази година да се видим имам рода в стара загора като дойда ще се обадя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 3:34 pm 
Аватар

Като казах,че скоро ще ми го видите,имах предвид,че скоро ще си го покажа...ъъъ менгемето де :oops: .Е те го те-новото менгеме на братя Най./Мавро,въодушевителю,ти си знаеш <winers /
Изображение
Това е тялото
Изображение
Това е главата с челюстите
Изображение
Тя е фиксирана с един стопорен болт за огънатата част на оста и може да се върти на 360 градуса.Челюстите също могат да се въртят в главата /те са с цилиндрична форма/,което позволява да се захващат куки тип орлов нокът,така че оста на опашката на куката да съвпадне с оста на въртене на менгемето.Освен това челюстите се местят надлъжно в главата,при което куки с различна големина да се въртят пак в оста на менгемето.Благодарение на това ето какви маймунджулъци може да прави менгемето:
Изображение
По тоз начин мухата застава гъзнем и може да се работи удобно по опашката.Ей,както са ми казвали будна инженерна мисъл дреме в мойта докторска глава :smt115
Това е първата уродина вързана на новия гюзен,по идея на Смити-муха-ла...уф не мога да го кажа :oops: /тази деликатност ми остана от специализацията в Лондон/,леко модифицирана по мой образ и подобие
Изображение

А това е плуваща мравка...ааа летяща попова лъжица...абе папалюга някаква! <krivogled
Изображение

Ай `ндраве и наслука!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 4:02 pm 
Аватар

Д-р Най страхотно менгеме си си спретнал,със здраве да го ползваш.
А и мухиците са много добри сигурен съм че доста рибки ще извадиш на тях.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 5:37 pm 

Честито да ти е новото менгеме, много мухи да връзваш на него и много риби ... Много добре е станало найстина :wink:
\:D/
А за мухите - ами до колкото знам тези мухи който си показал по горе са ти от първите десет :shock: - ами просто няма какво повече да искаш... почвай кефалите. Съжалявам че днес като ми се обади неможах да дойда с теб за риба... :oops:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 10:46 pm 
Аватар

Стоян Филипов написа:
"Д-р Най страхотно менгеме си си спретнал"
Искам да подчертая дебело и с две черти :менгемето е съвместна разработка на братя Най.Идеята е моя,инженерната разработка е съвместна ,а огромната част от практическото изпълнение е на брат Най.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 10:55 pm 
Аватар

Мавро рече:"... и совалките са много добре направени..."
Б`лъдаря!Чекайте да ви спусна една идейка за хенд-мейд совалките :) .Мавро,ке чекам да се обадиш по тръбопроводо :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 30, 2006 11:20 pm 
Аватар

Здравей д-р Най.Честита придобивка и дълго да я полэваш.Който е каэал че Българите са нация техническа не е сгрешил. Ние от нищо правим нещо. И аз вчера завърших моето менгеме. Материали използвах от стари "Съветски" измервателни прибори.Изглежда горе долу по същия начин само челюстите са по различни.Снимки немога да покажа защото нямам апарат. Д-р Най имам две питания /ако може/.Челюстите на новото менгеме на същия принцип ли са както при по горе описаното.И второ можели по подробно описание на совалките и материалите за тях. Благодаря предварително <ok . И наслука.

http://pi-landingnets.dir.bg/ - нашите ръчно изработени кепове
http://myfreetime-pepito.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 31, 2006 6:53 pm 
Аватар

Благодаря на всички ви за похвалните слова за менгемето! :D Пепито,относно първия въпрос:челюстите са абсолютно точ в точ като на първото-по начин на действие и размери/дори могат да се разменят на двете менгемета/,само новите са по-дълги в задната си част.Относно совалките:използвам дебела/около 1,5-1,8мм/медицинска игла,на която нагрявам края и го обръщам.За дръжки използвам стоманен тел с Ф1,5мм,това е едно цяло парче тел,огънато в предната част.Дръжките и иглата калайдисвам предварително ,монтирам ги в пръстен от месингова/или бронзова/ тръба и ги запоявам.После оформям извивката на дръжките.На краищата на дръжките нанизвам топчета от пластмаса.Най-общо това е.Вероятно е твърде неясно ,но имай малко търпение да покажа на снимки "поетапно"и детайлно изработването на совалка

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа