Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:36 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Апр 18, 2006 12:17 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет на всички, ловящи с мушички!

В неделя и понеделник бяхме на рибка около Благоевград. Обиколихме няколко места - Баластиерите на Кочериново, Бистрака до Благоевград, Струма до Черниче и Рилска река.

Излетите за мен бяха по-скоро разузнавателни, имайки предвид, че на някои от местата не бях ходил до сега.

Има некои интересни неща, които си струва да изкоментираме, но ще се включа по-късно, че нямам много време в момента. Сега само ще пусна акцентите - опити за риболов на щука със стример, на уклей и кефал със суха муха и, хехее, старателно, целенасочен риболов на скобар с мокра муха.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Апр 18, 2006 12:28 pm 
Аватар

akulata написа:
Привет на всички, ловящи с мушички!

В неделя и понеделник бяхме на рибка около Благоевград....

Радо

Докладваха ми снощи, че са те съзрели... :D
Куцо било на баластиерите.Може би е още рано - миналото лято имаше добри кефали там.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 19, 2006 8:40 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет, мушмороци!

Какво бех писал горе, аха, да...

Таа, какво да ви кажа, за излетите хубавото беше, че бехме голема тайфа мухари.

На Кочериновските гьолове се опитах да ловя щука с ония същия меланхоличния стример дето го бех пробвал и по рано, за което писах в една друга тема. Хех и тоя път кьорава щука не пожела да го ближне, ма се си викам, че е от местото де, опитите продължават.

На Бистрака през първия ден имаше доста навалица и резултатите беха незадоволителни.
Рибата си хвърля хайвера и е голямо шоу - току стоиш в шафара до свивките във вода и некое стадо каракуди се замандахерцат покрай ботушите ти, хехееее. Мина ми даже и през акъла, по една нимфа да замотам на палеца на секи крак - хихииии, смееех яко.

Вторият ден беше интересно. Пробвахме долното течение на Рилската река, бистра, голяма и студен. Резултата се досещате и там какъв беше.
На Струма имаше интересни местенца в плиткачите, уклеи играеха но мухи не взимаха.
Втория ден на бистрака беше още по-интересно от първия, през който вечерта, преди да си тръгнем, упорито и настоятелно се мъчех да хвана една от онези огромни риби, които скачаха като луди на един шнур разстояние.
На втория ден, веднага след като отидохме на същите места, нагазих с ботушите в шаварите и започнаха тестовете наново.
Представете си в каква ситуация се намирах, отвсякъде бях заграден с риби, които взимаха с муцуната и горната перка и бяха в състояние със атрактивните скокове да скъсат нервите и на най-спокойния човек.
Бре, първи ред мухи от кутията излетяха, бре втори ред - не и не.
По едно време заобиколих мястото загледах се и успях да видя сенките им - бяха около 30 - 50 см. риби, стоящи на два маха разстояние.
Постоях малко и се загледах в няколко от тях, през има няма половин метър плуване, целуваха повърхността и нежно засмукваха малки мушици. Развъртех се с мухарката като джадай белким неколко от мухите паднат около мен, хехее, успях да сваля две и се загледах в тях - бяха малки черни мушици. Единствената ми мухи, които можеха да ги имитират бяха черните мокри мухи - паячета. Сложих две и ги размахвах дълго преди полагане, за да стоят на повърхността. Една от рибите се насочи към мен, лееееко се показа и засмука едното от тях - ибрееееееее орооооооо, скъсах и джуките с неква бясна засечка. След петнайсетина секунди се поумори и ми полегна в шепата - едно хууубаво скобарче. "Брей..." викам си, "Акуло, черна муцинка те е проклелааааа, паднало ти се е кьорави риби да ловиш таа година и тва си е"

Тааа, така пичове, тегаво ки е, ма здраве да е, хехееее, сетих се за един моабет, на който една ненавестена мома предопредила дедо поп че ки му е трудно, а той и отвърнал, "Нищо чедо, нищо, дедо Поп за мака е роден"

Лека вечер!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 24, 2006 5:17 pm 
Аватар

Ето малко снимки от местата! :lol:

http://gallery.akulata.com/album27
Специално снимах тази риба да се види какво е да се "бие" рибата като си хвърля хайвера!

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 25, 2006 7:55 am 
Аватар

Извинявам се , че чак сега намирам време да драсна някой ред!

Та: Мътния гьол с плуващите водорасло-тиня е Кочериновските баластиери, бистрата водица си е от ... (то е вече ясно :wink: )Бистрака. (говоря за снимките).

И на двата водоема (те са от мнооооого по-малки , особенно Кочериновските брой нямат), имаше много риба , дребна ,но много \:D/
Интересното в случая е ,че през цялото време имаше едни досадници с огромни тройки които се скъсаха да я дерат ДТМ(нецензурирано- за роднините им). По повод мухите- мравката е най-резутатният вариянт.
- пада съвсем леко и не плаши рибата
- по-малка е от бръбарите и като я поопипат си я взимат
-(късно се усетих) най- добрия вариянт беше мравка с бял хекъл Не съм виждал такъв бой кой първи да я вземе \:D/

Та така имах едно късане на 0.18 и това беше ... скобар не хванах 8)
... щука видях :lol: ...

ПП Бистрака тази година е забранен така че мислете други алтернативни вариянти!

Поздрави и наслука! (Компанията верно беше много приятна! )(16.22.24).04.06г) :wink:

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 25, 2006 12:32 pm 

Здравейте колеги!
Да се включа и аз по темата ,като един от групата приятели-мухари,които за радодост успяхме да се съберем и да помахаме дружно около Благоевград.
Поради факта ,че Акулата и Иво описаха ситуацията в общи линии,няма да се спирам на условията за риболов,които беха,както се разбра , доста противоречиви.
Изпробвах много видове мухи и от най-различен калибър.Наблюдавах старателно и присъствието на сухоземни и водни насекоми.В крайна сметка се наложиха като най успешни малките и средни мухи,на които и имах най добри резултати.Моя фаворит бе летящата маравка на номер 14 и пчелата ,пак на 14-ка кука но с дълго рамо,които се пррезентираха мееко и не всяваха смут сред кротко събиращите малки черни комарчета риби.
Бех наистина силно изненадан от факта ,че Акулата успя да хване на мокра муха скобар,въпреки че в предишната ми практика с булдото ми се бе случвало да закачам и аз малки екземпляри от този вид.Така че си помислих ,че рибата която се храни изкл. с ларвите на водни насекоми и червеи не е била толко кьорава :D ,както Акулата разправя.Два пъти по-изненадан бях обаче ден след общия ни риболов ,когато на мен ми се отдаде да хвана пак скобар,но този път на 100% суха муха(на пчелата).Като извадих рибата не можех да повярвам на очите си.
При засичането усетих доста силна риба зад мухата.Реших,че пак е някой клен ,около 35см или там някаде,какъвто бех хваанал предишния ден почти на същото място.За разлика обаче от клена рибата ,която сега се бе закачила се бореше здраво, непрекъснато и докрай.Удоволствието бе пълно,както и изненадата,когато рибата попадна в ръцете ми.Беше скобарче с големина около 25см.Сега разбрах и спокойно мога да заява,че скобара през лятото не отстъпва по нищо на пъстървата по атрактивност и борбеност при вадене.Един наистина достоен противник!!!
Чичо Вальо (нашия колега ,съфорумец "Чичото"),който е една малка риболовна енциклопедия и с когото случайно се засекохме на този ден, също бе доста изненадан от взимането на сухи мухи от скобара.
Накрая искам да споделя още веднъж радостта си и приятните изживявания с колегите Иво,Акулеско Чичото,който е и прекрасен скараджия и с когото най-после можах да се запозная ,Митака от на щуките дола и един млад колега мухар Тони Педински,когото скоро ще очакваме във Форума.
Пздрави!
Формата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 27, 2006 12:09 am 
Forum Admin
Аватар

ИВО написа:
Специално снимах тази риба да се види какво е да се "бие" рибата като си хвърля хайвера!

Изображение

Здрасти, Иве,

Тая направо се е пребила уе, ужасна гледка.
Хубава риба си дръпнал, браво брато, благодаря, че сподели!

Ivan-formata написа:
Така че си помислих ,че рибата която се храни изкл. с ларвите на водни насекоми и червеи не е била толко кьорава :D ,както Акулата разправя.

Хехеее, Ваньо, брато верно беше кьорава - на едното око имаше перде, а другото и беше изгорено от фас, ехехеее, без майтап, са ако беше тука тоя ми ти Класик, щеше да викне "Окото ми компот е, а другото догаря", ехехеее..

Цитат:
Накрая искам да споделя още веднъж радостта си и приятните изживявания с колегите Иво,Акулеско, Чичото,който е и прекрасен скараджия и с когото най-после можах да се запозная ,Митака от на щуките дола и един млад колега мухар Тони Педински,когото скоро ще очакваме във Форума.
Пздрави!
Формата.

Изображение

Ееее, брато, като я видя таа снимка и ми се допива вино цървено, деа, ехехеее...

Поздрави още веднъж, на всички мушмороци от излета!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 27, 2006 6:32 pm 
Аватар

Цитат:
Ееее, брато, като я видя таа снимка и ми се допива вино цървено, деа, ехехеее...

Хмм,Радко,тез филенца от какви риби са :-k ?Част от тях май са от едни вносни,македонски риби/поне на такива ми приличат/.
А другите-дали не са морски-морска крава,морска свиня :wink: -много добре ми е ясно,че няма да земете да ядете рибите,които сте пуснали обратно в гьола :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 27, 2006 7:20 pm 
Forum Admin
Аватар

Д-р Най написа:
Цитат:

Хмм,Радко,тез филенца от какви риби са :-k ?Част от тях май са от едни вносни,македонски риби/поне на такива ми приличат/.

Ехехеее, бай Митя,

А, вносни де, кви вносни, Формата има месокомбинат до Благоевград, хаиз голем е, тъпче в некви црева квот му дойде, нозе, зурли, кожи, и цървена боя, ехехеее...
Ма, нема това онова, напрааао - "Ки умрем за тех".
Ма и скараджията си е за хвалене де, така ги завърте, па онака, а беее и него с мед да го намажеш, ехехеее...
Ае стига сме прили моабет, че ми потекоха лигите по клавиатурата, деаа...
Хубави бойници излизат на бистрака, кой е мераклия да ходи да се пробва.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 27, 2006 9:39 pm 
Аватар

Мдааа,скараджията е видна и необходима фигура в тез мероприятия,че аз,кога ода за риба не се сятам леп да ям ,вода да пием тъй си връщам пълна сухарката,приготвена с много грижа и любов от жена ми-любимата.Виж,за рачията нищо няма да кажа,че ми иде отръки, па и спира търперенето на ръцете-нали тя е допинг/забранен/за състезателите по спортна стрелба

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 28, 2006 3:46 pm 

Здравейте колеги

За тая тайфа мухари бях свидетел край Благоевград

Трябва да ви кажа че като новак съветите които
получих от Акулеско и Формич много ми помогнаха

Ей Формич тоя Тони вече е в форума и черпи информация толкоз необходима за един новобранец

И по тихо за тая регистрация че Акулеско ще ме скъса

В неделя ще ида пак по тия места места и ще ви пиша

Поздрави на всички

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 28, 2006 10:17 pm 
Аватар

Здрасти Иво хубав репортаж си направил.Най сетне некой да пусне снимки на бистраците.Доста им се зарадвах на снимките като ги видях.
Изображение
А за тая снимка какво да кажа,имаме една поговорка по нашия край:От македонския край и котка за домазлък не требва да си земеш,ама така кат я видех снимката май требе да стане на риба. :D
Иван Формич написа:
Цитат:
Изпробвах много видове мухи и от най-различен калибър.Наблюдавах старателно и присъствието на сухоземни и водни насекоми.В крайна сметка се наложиха като най успешни малките и средни мухи,на които и имах най добри резултати.Моя фаворит бе летящата маравка на номер 14 и пчелата ,пак на 14-ка кука но с дълго рамо,които се пррезентираха мееко и не всяваха смут сред кротко събиращите малки черни комарчета риби.

Малии Форма приятелю,те тоя цитат е достоен за награда Еми.Направо поет си си бил ти а аз до сега да не знам това. :wink: Хат Иван Вазов си направо :D .
Ае кога ке пуснете снимките стига сте ги крили,ае че немам търпение да ги вида.

Поздрави и живи и здрави приятели.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа