Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Май 02, 2006 8:44 pm 

Здравейте колеги,
И така, денят е 01.Май.06(вчера) - последният позволен за любителски риболов, преди забраната.
Сутринта имах уговорка за риболов, която по късно се оспах.
За сметка на това имах втора уговорка, която с течение на обстоятелствата и тя отпадна :-s
И ... връщам се посред обяд в къщи, с мисли че няма да отида никъде, но така по случайност звъннах на колегата от форума Т-то и следва разговор:
- точно ме хващаш, ще отивам за риба.
- (аз) ми супер, къде?
- не съм решил, ако искаш ела?
- със удоволствие.
Така след 10 минути се озоваваме в колата му и търсим решение накъде да отидем. След кратки мисли решихме да отскочим до р.Тунджа (участък близо до с.Ягода). След 15 минути се озоваме на реката - аз с мухарката, той с спининга. След кратка обиколка - нямахме регистрирани удари, затова предпочетохме да се преместим.
Отиваме на близък язовир до Стара Загора с наличие на кефал. Езерото е изключително обрасло с храсти и потопени дървета. Така пристигаме към 14:00 часа. Водата - идеална (цвят). Докато колегата си направи типета на мухарката, аз вече бях готов и слизам към един малък разлив. Отдалече видях наличие на кефалчета, но предпочетох да изчакам колега Т-то и да започнем наравно 8)
След 5 минутно наблюдение, Т-то пристига зад мен и аз се настаних зад едно храстче близко до разлива. Какво да вида - един хубавец в движение. Предварително да кажа - заложих на мравка номер 14-ка кука. И раз-два и кефала пое с много изявено пляскане над водата - след кратка борба в мен беше прекрасен кефал - около 30 сантиметра.

Изображение

Получих една похвала, и Т-то до мен нагази с голяма сила в водата :wink: Аз бях с ботушки до прасеца, докато Теди беше с гащеризон - сериозно предимство.
И така от тук насетне се разделяме в две посоки. След малка занимавка с дребосъци от по 10см отивом до една "бабунка" от която имам по добър поглед в/у нещата :wink: Веднага забелязах няколко дребосъци, но не си изхабих жокерите :lol: И след 2-3 минути на "фона" излезе още един красавец като предишния. Раз-два, много силно приводняване ня мухата :-s Втори опит и ...

Изображение
Точно в този момент Теди вика победоностно че е хванал първия си такъв. Аз му отвръщам 2:0 на мене 8)
Така рибите се подплашиха и аз седнах да си почина на съседна до мен такава "бабунка". В това време жертвах няколко от не сайфаните си снимки на телефона :oops: за да имам свободно място за следващите кефали - обнадеждаващо :lol: Така след около 5 мин. се изправям и гледам един хубавец отново лъсва на фона сред мънинките. Първи опит неуспешен. Кефала се изтегли доста навътре 20-тина метра (впредвид закачките около мен) му приводних мухата на около метър пред него --- приближи се до нея, отвори уста но не ми се стори че пое и не го засякох въобще. Действам насигурно 8)
Повсеместно Т-то напредва с 3 хванати кефала (леле изоставам :oops: )
Премествам се по едни доста отдалечени места от първоначалните, там излезна вятър и в един плиткаж след доста опити нищо не сторих :? Бях презкочил и "запазил" няколко места за Теди, но той отказа да ги посети и се завърна на предишните (печеливши места).
Затова аз ги обходих. Излезна вятър, вълни. И насляпо хвърлих пред мен. Още с първото хвърляне закачих мерен кефал, който тръгна към мен. Малко зор видях да му сваря на темпото, иначе оставя ли му да отпусне шнура - ще се откачи :wink: и

Изображение
Прекрасен хубавец, който беше наедрял от хайвер и пуснах обратно.
Второ хвърляне пак на същото място, но малко по навътре - тряс... Сериозен удар. \:D/ До брега упорстваше усилено. До края неможах да го измъкна отгоре, викам си "сега откачи ли се, ще съжалявам че не съм видял какъв е бил поне (размери)". Но го извадих. Прекрасен хубавец, таткото на излета 8)

Изображение

Следва снимка и рилийз.
Следва трето хвърляне на същото място - бум, трети кефал :shock: :shock: :shock: И него го извадих - сравнително мерен около 30-ката се въртеше пак... Такова нещо не ми се е случвало 3 кефала на едно и също място подред. Период около минута \:D/ ГОЛЯМ КЕФ ВИ КАЗВАМ....
Навръщане към старите места - закачих още няколко дребни, и в полезрението ми попадаха няколко тупалки, които по закон на Мърфи, мухата ми се оплете и скъса почти на всички такива моменти => нереализирани риби ... да живеят хайванчетата...
Еми с още няколко дребосъка, времето стана по хладно, и отидох при Теди, той беше на привършване. (след кратък коментар за деня) решихме да си тръгваме)
Тук не споменавам за случките на Теди - нека той сподели в негов пост в темата по долу :wink:

Ползвах типет 0.12, което в никакъв случай не ми попречи да си извадя рибите. С малко повече труд => кеф те бяха изваждани без проблем /

Извод:
Времето през целия ден беше мрачно, което не ни попречи на успешния излет.
Всички риби бяха върнати обратно, а не месарски прибрани.Имаха доста хайвер!!!
Въпреки тяхната наплашеност и с повече "потайност", и майсторлък - нищо не ни попречи за сравнително успешния риболов.
Изключително доволен съм от излета.
Благодаря Теди че ме взе... И двамата има какво да се учим :wink:

П.С. - снимките са от телефона ми (не се приемат възражения отностно тях :lol: :lol: :lol: ) Все пак по - добре, от колкото сух текст.

Ех, по - подробен коментар и да искам - немога да направя \:D/

Поздрави,
Краси Костадинов

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 6:42 am 
Аватар

Краси браво пич!!! Прекрасен излет сте направили!!! Разказаното от теб още веднъж потвърждава едно от основните правила при мухарене в затворен водоем - не винаги е нужно да "гоним" рибата, просто я откриваме, дърпаме я за перчиците:lol: , даваме и време да се успокои и после пак я дърпаме за перчиците:lol:!! Поздрави за чудесното закриване на сезона!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 12:54 pm 

Естествено 8)
Мерси за поздравленията,
И ти се мъчеш доста с ваще "софийски" кефалета :lol: => извеждаме един извод че кефала, макар и масова риба на всеки мухар, не е толкова лесен за улавяне в спокойна вода ... 8)
Поздрави,
и дано "рилийза" се отдава на повече хора, че тези кефали ако бяха прибрани --- толкова кефал щеше да се онищожи :?
П.С. - Акулески - как са снимките (като пози, не като качество) 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 1:36 pm 
Аватар

Малееее, страхотен риболов!
Абе Краси, те кефалите по Старозагорско същински мравояди се оказват :shock:
Всички тези риби на мравка ли ги хвана?
Гьола в тайна ли ще запазиш (не че ще се дигна до там ама да питам) :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 5:57 pm 
Аватар

Краси бравос за убавия риболов :) , били пуснал една снимчица на въпросната мравка ???

Поздрави Иван

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 7:24 pm 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Краси,

Благодаря, че сподели излета и емоциите!
Krasimir написа:
П.С. - Акулески - как са снимките (като пози, не като качество)

Ами, какво да ти кажа за снимките, има какво още да се желае, за позите говоря.
В галерията към www.globalflyfisher.com, Martin Joergensen, един от собствениците на сайта е пуснал хубави неща за това как може да се правят по-добри снимки в риболова:
http://www.globalflyfisher.com/gallery/better_pictures_perfect_camera/
Също може да разгледаш и други снимки тук:
http://www.globalflyfisher.com/gallery/
и тук от различни вече автори:
http://www.globalflyfisher.com/slideshow/
Обърни внимание на позите!
Не спирай да се развиваш, човек никога не знае до къде може да стигне!

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 03, 2006 8:36 pm 

tatkoto написа:
Краси бравос за убавия риболов :) , били пуснал една снимчица на въпросната мравка ???

Поздрави Иван

Здравей,
Мравката е, мухата поетапно тук съм я вземал като идея от форума, само дето не фиксирам микропорестата гума, оформяща дупето на мравката, а фиксирам микропорестата гума само на едно място - посредата на куката. После оформям главата и дупето \:D/ После навивам и перо от петел... Голяма объркация... Пуснал съм статия за новия брой на сп."Български риболовец"... там има снимки и т.н. Ще я пусна снимката, като излезне списанието.

Акулата,
мерси за линковете. Ще ги погледна подробно, но не съм фотограф, пък и снимам от телефон Sonny Ericson T610 (възможно най простия), съобразявам се с ъгъла на светлината, съобразявам се и с това да не изтърва някоя риба да се нарани :oops: => трудничко си е \:D/
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 05, 2006 5:30 pm 

tatkoto написа:

Поздрави Иван

Здрасти "Тате" :lol: ,
Направих нови снимки на желаната от теб,доказала се по резултатност мравка и я показвам на снимката по-долу:

Изображение

Не претендирам за авторство,тъй като идеята за нея съм я взел от форума,както по-горе споделих. Не виждам защо споделени идеи да не бъдат използвани ,за което бях критикуван. :oops:
P.S.- Mawro,с менгемето ти стават чудесни мухи.Благодаря за щедростта ти :wink:
поздрави,
Красимир

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 05, 2006 8:23 pm 
Аватар

Изображение

Браво,страхотни мравчици,аз ги правя като фиксирам гумата ама твоя начин е по-упростен \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 12:20 am 
Аватар

Здравей Красимире,
снимката на двете мравки е с много добро качество - би ли ми казал с какъв апарат е снимана.От описанието разбирам, че си ги вързал по"класическия " начин и стоят много добре.
Поздрави.
П.С.
Виж идея за имитация на мравка подобна на описаната във форума (всеизвестния модел на Gary LaFontain's Foam ant) , но много по-интересна и малко по-трудна за правене :
http://www.flyanglersonline.com/flytyin ... 5fotw.html
модела е публикуван от Scott Sanchez и е наречен Parachute Humpy Ant.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 8:34 am 
Аватар

D-r Misho написа:
...
снимката на двете мравки е с много добро качество - би ли ми казал с какъв апарат е снимана.

Може ли аз да кажа... може ли, може ли ??? :lol:
Код:
Image Description   OLYMPUS DIGITAL CAMERA         
   Make   OLYMPUS CORPORATION
   Model   C5060WZ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 7:17 pm 

Здравейте колеги,
Благодаря за отзивите за мравката :wink:

Цитат:
снимката на двете мравки е с много добро качество - би ли ми казал с какъв апарат е снимана

Снимката е правена от апарата, който е посочил Шаман-а :wink: Има една опция в програмката за обработване на снимката, която показва кога е правена снимката, реален размер, модел на апарата и т.н. 8)
Д-р Мишо, Благодаря за предоставянето на линка за направата на мравката на G. Lafontaine - наистина добра мравка, но незнам дали ще се справя с направата и. По точно - жълтия конец не разбрах как се фиксира... но пак ще погледна снимките ...

Поздрави,
Красимир

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 8:30 pm 
Аватар

Здрасти Краси, с повече труд и четене и тази мравка(тя е подобна на тази на Г.Лафонтен, но е доразвита като е интересен монтажа на хакъла на парашута ) а имного други мухи ще се научиш да правиш.....Бъдещето е пред теб и ще чакам още снимки на хванати риби с мухарката.
От нищо не се притеснявай и следвай единствено своите желания.

Успехи.

П.С. Ако ти трябват снимки на някои мухи за дадена статия(браво ,че си упорит на тема риболов като Ст.Мънков) и прецениш че са подходящи , то можеш да си копираш която и снимка искаш от
моя сайт без никакво притеснение.
Бъдещето в популяризирането на спортния риболов е в такива борбени момчета като вас двамата със Станислав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 8:37 pm 

D-r Misho написа:
П.С. Ако ти трябват снимки на някои мухи за дадена статия(браво ,че си упорит на тема риболов като Ст.Мънков) и прецениш че са подходящи , то можеш да си копираш която и снимка искаш от
моя сайт без никакво притеснение.
Бъдещето в популяризирането на спортния риболов е в такива борбени момчета като вас двамата със Станислав.

Привет,
Силни думи - благодая за предоставянето на привилегийте, които мога да ползвам от сайта ти 8)
Ваш, Краси :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 06, 2006 9:43 pm 
Аватар

Краси,много любави мравчици-ефектни,доказано ефективни и лесни за изработка-браво.
Д-р Мишо,и аз благодаря за допълнителната информация-ей сега ще вкарам още 65 грама спиртец за въодушевление в моя изтерзан организъм и ще разхвърлям пух и пера из къщи.
PS Като казах допълнителна информация,имах предвид мравката на G.Lafontaine.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа