Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 8:35 am 
Аватар

Та вчера към 10 ч вече бях в подножието на една от десетината пъстървови реки около Габрово.Следва бързо преминаване през селцето да не ме зяпат месните/"т" е изпуснато нарочно :lol: / и съм на рекичката.Всъщност става въпрос за дере с широчина метър и нещо и дълбочина около 50 санта.Сглобих мухарката си ИВП 2.40 4# с шнур Партридж драй енд деликейт 4#,вързах една нимфа- емърджър ручейник със златна глава и започнах да мятам.Поради надвисналите клони и ширината на рекичката да се говори за кастинг е доста пресилено ,защото хвърлях почти изцяло отдолу държейки мухата с едната ръка и я изстрелвах с огъване на върха.Оше на второто прагче забелязах че лидера ,както вървеше по течението спря и засякох,вирчето завря, рибата подскочи два -три пъти и след секунди откачих балканка около 35 санта и обратно във водата.Последваха двайсетина минути хвърляне тук -там и нова тоя път 25 санта.През следващите петдесет метра още две съответно пак около35 и 25 санта балканки с прекрасни червени точки и същите ярко червени перки.След четвъртата рибка си погледнах типета и видях ,че е разръфан смених го и смених и нимфата с фазанова.Да ,но хората правилно са казали ,че "като отбора върви смени не се правят".В следващите може би два километра нямах нито едно кълване,макар че връзвах какви ли не нимфи и накрая си оставих пак ручейника. Стигнах до едно водопадче метър високо и под него вирче с дълбочина пак около метър.Клекнах заметнах и още с потъването на нимфата шнура се изнесе със скоростта на диво прасе срещу течението и петата 25 см. балканка се разигра из водата и бе релийзната.Буквално за пет минутки дръпнах още две в едни невзрачни бързейчета с дълбочина двайсетина санта и така ги закръглих на седем като най-малката/шестата/ беше 15-18 санта.Погледнах си часовника и видях че е 14 часа и реших ,че е време да прекратявам.За жалост апарата замина на манифестация с жената и детето ,но съм сигурен ,че това няма да е последната ми среща с тия балканки така че....И сега едно лирическо отклонение:На 36 години съм и може би от 30 ходя на риба.Обиколил съм къде ли не и съм хванал какви ли не риби,седял съм на палатка 43 дни на един язовир и съм извадил около 100 /сто /шарана, като рекорда ми е 9.700 кг,ловил съм сомове ,амури дори и змиорка,хващал съм и едри пъстърви на големи реки, но....нищо не може да се сравни с улова на дивата балканка в малките дерета където трябва да вървиш 3-4 км да се криеш,да правиш "патешко ходене" до всеки камък,да катериш скали и да оставиш поне 10 мухи по клоните на дърветата.НИЩО.Това от мене и със здраве.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 8:45 am 
Аватар

Евала колега, напоследък страшно много оплакваня от бедния риболов на пъстърва. Добре си ги надърпал.
Успех и за напред :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 9:37 am 
Аватар

Много яко, що не пуснеш снимка на нимфата?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 10:10 am 
Аватар

Няма по емоционален риболов от този на балканка на малка рекичка! И аз хванах в същия ден 8-9 балканки, но на суха муха! За съжаление всички бяха м-у 18-22см. Ако хвана 35см балка няма да спя една седмица от вълнение :lol: !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 10:33 am 

Робко, и ти си станал от оня особен род земноводни, дето ходим да борим пъстървите на малки рекици. И аз мисля, че това е най-големият възможен кеф в риболова, плюс тва всичко е толкова невероятно лесно, че няма накъде повече. Евала!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 10:36 am 
Аватар

robko1 написа:
....нищо не може да се сравни с улова на дивата балканка в малките дерета където трябва да вървиш 3-4 км да се криеш,да правиш "патешко ходене" до всеки камък,да катериш скали и да оставиш поне 10 мухи по клоните на дърветата.НИЩО.Това от мене и със здраве.

:lol: :lol: :lol: Така е ! Нищо не може да се сравни... поздрави за добрия риболов ... и да ги кръстиш рибите. :wink: \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 11:33 am 
Аватар

Робко, не съм имал удоволствието да ловя пъстърва, но само както го описваш и на човек "му потичат лигите" :lol: :lol: :lol: !!! Поздрави за прекрасния излет!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 12:10 pm 
Аватар

Ей, изпонабодохте ги тия риби и като дойда по Габрово вече ще ви имат страха и ще бягат от километри. Очаквайте скоро включване :)

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 1:41 pm 
Аватар

Благодаря на всички за отзивите,излета наистина беше запомнящ се.

Адаш, няма страшно ние с Мунчо сме се разбрали само по веднъж седмично :lol: ,но преди да дойдеш ще ги оставим на мира по-дълго да се освестят.Другата седмица мисля да проучвам едно друго многообещаващо дере ,така че идвай А и ти дължа някой и друг излет ,щото ги залових на
Goldhead Starling & Peacock": една от твойте нимфи от темата "Мухите в главата на Росен" \:D/ .

Vikik мухата я има в"Хей ръчички..... в посочената по-горе тема и е седмата подред със златната глава.Впрочем на нея хванах и двете балканки от миналото турне с Мунчо на едно друго деренце.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 25, 2006 2:14 pm 
Аватар

Я, явно е уловиста - ще снимам списанието "Fly Fishing & Fly Tying", където я има степ-бай-степ и ще постна снимките.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 30, 2006 9:28 am 
Аватар

Колега разрешена ли е тази река ? Около Габрово май няма разрешени реки. Сега там тече кампания по възтановяване на популацията на балканката и се зарибява с мерни риби дали не са били от тях?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 30, 2006 9:43 am 
Аватар

Къде е проблемът? Забраната е за размножаващите се в конкретния момент видове, а не за конкретен водоем. Онова, с тоталната забрана не беше ли само за Пирин?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 30, 2006 9:45 am 
Аватар

Реките там са забранени заради зарибяването , а не заради течащата в момента забрана!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Вто Май 30, 2006 11:31 am 

В тая връзка някой може ли да пусне списък с реките, които са забранени тази година?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 30, 2006 12:50 pm 
Аватар

На сaйта на Иара ги има , но повечето забрани са месни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа