Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Сря Юли 29, 2026 2:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Авг 14, 2006 12:52 pm 
Аватар

Не съм писал отдавна в Маршрути ама тоя излет си заслужава да го пусна.Та след като предишната седмица имах няколко много груби късания по Янтра в рамките на града/рибите се забиваха във водораслите и си отиваха с мухата или или вадех топка водорасли/днес се изнесох на същите места към 7 часа решен да ловя на джапанка и мокра муха/вчера бях на дрянавска река и рибите стояха на педя под повърхността и отказваха в повечето случаи сухата муха/.Облякох гащеризон,елече и пр. и вързах един мохикан на 12 кука/от материала на д-р Косьо за който му благодаря!!!/,а отдолу на 30-40 санта сложих една ММ с опашка от фазаново перо за улфовете ,крила от махово перо на фазан и тяло от червен копринен конец,семпла изработка.Нагазих в началото на първия вир ,три-четири хвърляния и оп едно 20 и няколко санта кленче увисна на мохикана.При следващото хвърляне гледам мохикана трепна и изчезна засичане и тоя път 30 санта пич на мократа муха.И се почна едно като че се бяха наговорили ,а на сухата ,а на мократа до края на вира/40-50 м/ нито веднъж не повториха на една и съща.Много кълване много чудо.минах два три участъка и на един дебел бързей хвърлям мохикана пада изминава метър и завива рязко в ляво,засичане и айде напред-назад ,под водораслите ,обаче го вадя-кило ,та и отгоре и първия ми такъв на мокра муха.Следващия вир е дълбок два-три метра и не може да се гази затова покрай брега надничам между храстите и гледам се изпънал един цепеняк като тоя предния,рол кастинги ала -бала мохикана пада пред него,тоя отива подушва го и ще си скъса главата да бяга.Е,не може всичко да е шест :lol: През последвалите два часа взима само на мократа муха и основно в бързеите ,рибите са между20-30 санта, но са много ,ама много,а сторванията безбройни,заболяха ме ръцете от дърпане :oops:
вече в края на риболова на едно течение ми се мярнаха две сенки ,ама грамадни да влизат в тихото и аз хвърлям ,сторване и ....нищо,хвърлям метър встрани и водата направо изригна и айде пак напред назад и докарах го и тоя по -голям от първия един жълт и мазен :lol: и се лепнал на мохикана.Така и приключих риболова.Всички риби бяха пуснати обратно/от време на време вземам по някой и друг за пичовете в кварталната кръчма,но няма как,пъстърва обаче и за мене си не взимам никога/И така един перфектен риболов и съм фен вече на мократа муха.Сега чакам Мунчо довечера на прясна ябълкова ракийка :wink: да му разкажа по-подробно.Поздрави на всички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 14, 2006 2:06 pm 

поздравления за излета, янтра е прекрасна река, още от сега планирам един излет в долното течение на есенното маловодие.. запасен с подходящите мухи /то нали след всеки риболов решаваш че следващия ще имаш още п-подходяшщи :D / а мокрите мухи със сигурност са "нива" в която много може да се оре.....аз имам малко предрассъдъци относно системите с 2 мухи, та все още не ги прилагам, отчасти заради това когато съм ловил на мокри мухи доста кълванета съм пропускал..ама съм на път да се пречупа и да вържа 2-ра муха :D ... а с големите кефали на суха муха основният ми проблем е отчитането на кълването - все още не ми е ясно как килограмова риба може да засмуче суха муха без да направи абсолютно никаква вълничка и то на гладка вода :? :? /за пореден път ми се случи преди 4 дни/... когато съм на високо и виждам рибата - ок, но такива риби рядко дават да ги приближиш толкова...
поздрави!
п.п.
мунчо, сори, ама не можах да мина през габрово :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 10:11 am 

Здравей Робко,
..Винаги е благо да прочетеш за хубав излет.. еле ако е и за пъстървета .. по арно няма..!

.. Сега за мухите... Последният ми риболов мина под мотото "Начини за презентация на Микро-Мохикана на бълкански пъстърви".. Успях да надърпам доста риби,но това за което пиша е възможността "Микро-Мохикана" да се ползва като мокра муха. С времето ,независимо ,че материала е микропорест и лек ,по малко за почва да "пие" и това ме наведе на мисълта защо да го суша ..нека поработи и като мокра муха... Точно така и стана.. Избирам бърза вода с пяна ..подавам в най-бурното и отпускам леко шнура с повода ,като гледам все пак до колкото е възможно да контролирам мястото на мухата с възможно най-правата линия ... и какво да видя .. набиват си се пъстървите без никакво колебание !.. Направих го няколко пъти ..и работи !. В момента даже си представих отново точното място и трите места на които атакуваше рибата .. Едното беше непосредствено под бурната вода ..т.е. така трябва да подадеш че мухата,увлечена от водната струя" веднага да се забие на дъното,второто място е самата струя,като рибите се вдигат отново от дъното , третото място е отсрещния бряг където бие струята.. И в този случай мухата е потопена в самата вода и само лекичко се задържа на мястото на предполагаемата атака... За около четири часа имам 5 пъстърви хванати чрез тази техника../без да броя тези на "сухия" вариант../ Реагирах в зависимост от условията.../без да сменям мухата.. просто я подсушавам!/
Продължавам да се учудвам на универсалността на тази муха...Това ,което споделям сега важи със сигурност за пъстърви. За клен напоследък ходя по-рядко.. и ще се радвам да споделиш дали тази техника работи и при тях..

Поздрави,
Д-р Косьо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 11:53 am 
Аватар

Робко, евала пич!!! Риболова е бил и приятен и резултатен!!! Относно разказаното от теб "идва, поглежда и си чупи крачката да бяга" :lol: и при мене често се случва - познават ли изкуственото, що ли е не знам, но от наша гледна точка изглежда точно така - в смисъл, че нищо не му пречи както спокойно се вдига, така и спокойно да си отиде, но изчезва точно като че ли е "разпознал" изкуственяка!!! Поздрави и пожелавам бъдещи успехи. Направо ме е срам, че на пустия микро мохикан нямам все още риба, а съм го сложил на почетно място в кутишката :( :( . Ноооо.....някой ден и аз ще изокам!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 15, 2006 1:01 pm 

Винаги съм знаел ,че си Майстор и в момента ми е ясно защо не предпочиташ състезателен риболов-защото няма от твоята класа \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 7:48 am 
Аватар

Привет на всички и благодаря за отзивите.Значи моя мохикан не потъваше макар доста риби да го лапнаха и то без притеснения.Преди да получа от тоя материал правех мохикани от жълта гума ,но определено успеха не беше същия,макар да имам и няколко пъстърви.С тоя не съм пробвал още балканките,ама тая седмица...Това определено си беше тематичен риболов на ММ суха и мокра и се оказа перфектна сработка.Предполагам ,ако джапанката беше друга пак щеше да е същото,но ще проверя.

Др Косьо моя мохикан лежи на една страна върху водата ,а не като на дедо Оливър да плува изправен.Дали не слагам много материал или трябва по-тежка кука :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 8:31 am 

robko1 написа:
мохикан лежи на една страна върху водата ,а не като на дедо Оливър да плува изправен.Дали не слагам много материал или трябва по-тежка кука :roll:

ммммммм аз реших проблема с повече хакъл, също добре хакъла да е с по-дълги власинки, т.е. калпавите скалпове по 4-5 лв са екстра за целта :D - само дето перата им са къси, ама с по 2-3 бр е ОК /най-резултатната ми муха последния уикенд беше един парашут, чиито хакъл е около 4!!!!см в диаметър.... на кука 12!!! - тва са едни от първите ми парашути връзвани преди години и не ги бях изхвърлил само поради сантиментални причини :D /..... невероятно грозни, но абсолютно секи път падат с парашута нагоре..
поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 9:08 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 11:25 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ..Hi..
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 10:07 am 

Здрасти Робко,
... не ми е ясно защо "Микро-Мохикана" ти лежи?!.. Ако си го направил по технология... не би трябвало .. Поне три неща се сещам ,които го държат изправен!.. От преките ми наблюдения - ако не е изправен не работи добре!..
Една от причините ,които могат да го "легнат" е несиметричното разположение било на материала било на хакъла .. а другото е самия парашут ,ако е направен от материал ,който "пие" много и е дълъг/висок/ ..теоретично би могъл да преодолее тежестта на кила/куката/ и да наклони мухата... Виж във FM точно как трябва да изглеждат и проблем няма да имаш.. ..
Обезателно го опитай и като мокра муха , ако наистина успееш да отидеш за балканки..Специално при по-бурна вода учудващо работи!

За парашутите .. Jeevs знае ,че ми е любима тема... Даже се изкушавам да пусна отново картинка на т.н. "Безотказната". Изключително проста за изработка ,но по-ефективна за капризни риби от нея не знам.. Правена е по технологията на "Роял Коучмен"-парашута .. но пак ,чрез постепенно махане на всичко излишно/разбирай не до там атрактивно/..Честно казано и куката ми се ще да махна.. нали съм си симплицист... :D
Получи се много проста и ефективна муха без която не тръгвам за пъстръвки. Моделите всъщност са няколко в зависимост от размера на куката..12,14,16...на татък точно този модел ми се струва безмислен..
(Сега ще се похваля ,че имах една черпавка по повод тази мухица..."Боян-ския Майстор".. с нея е станал първи в сектора на състезанието в Словения..видях и оригиналния протокол..а вчера прочетох и в списанието за това..)
А това ,което спомена Калин е много вярно..широк ,но спрямо куката хакъл.. Една от най-големите балканки ми е точно на такава муха с
широк и голям хакъл.

Поздрави,
Д-р Косьо

П.С. ...сетих се за какво говориш... Всъщност ти си направил "Мохикан"-а на Чичко Оливър... ,а не "Микро-Мохикана"... Е така нещата се изясниха.. При оригиналния "Мохикан" е много важна пропорцията и наистина разпределението на материалите по куката е от голямо значение . Всъщност куката престава да тежи толкова на фона на цялото"оперение"..особено ако си ползвал повечко еленова козина... а като се и намокри... нещата съвсем отиват....
Между другото ,това бе и една от причините заради които тръгнах да променям оригиналната муха... Много е красива и ме кефи технологията за изработката и... ,но както виждаш - капризна е ..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 16, 2006 10:59 am 
Аватар

Да ,на Оливър модела.Ще вържа и няколко по твоя и на д-р Мишо начин и ще ги видя как седят,а темата за парашутите си е неизчерпаема и на мене ми любима муха.Последния пъстървов хванах 19 балканки,още пет-шест "лонг релийза /мачкам си контрите/ и още толкова сторвания всичко за 2-3 часа на парашут с 14 кука с пуешко тъмно перо за тяло и голям хакел .Рибите бяха полудели.Сега съм на вълна мокри мухи.Току що вързах 4 ММ с различна окраска и привечер ще мръдна до реката да ги пробвам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Робко вече е 21.ви
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 10:03 am 

...

Сега съм на вълна мокри мухи.Току що вързах 4 ММ с различна окраска и привечер ще мръдна до реката да ги пробвам.

Робко, вече е 21.ви...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 12:24 pm 
Аватар

Да вярно ,е че се позабавих с отговора за пробите :oops: .Та вечерта отидох по Янтра и както и преди вземаше почти само на мокра муха.В събота бяхме с Мунчо по пъстърви и той хвърляше с мини-мохикан ,аз с парашут ,но се капотирахме абсолютно,/според мен заради жегата и намалелия кислород.Днес/понеделник/ отидох на Росица под мото пистата.Вързах един микро мохикан и една мокра муха под него.За три часа газене имах две мерни риби и двете на мократа муха/паяк с черно тяло и заешки косми и хакел от пъдпъдък/.Просто нито се виждаха големи риби ,нито се вдигаха.За сметка на това пръскачите ме съсипаха.Срещнах двама рибари,ловящи на плувка и те споделиха ,че рибата я трепят всекидневно ,кой с каквото може.Същото каза и един дето косеше край реката.Хубавото , че в града не са я подкарали с ток ,та има прилично клен.И това от мен.Иначе тия микро -мохикани дето ги вързах по твойта и на д-р Мишо технология си седят като по учебник.Само тия на дедо Оливър лежат настрани,ама ще ги балансирам с по-малко еленови косми,по-широк хакел и по-голяма извивка на куката.Поздрави на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ....жегата...
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 2:22 pm 

Жегата ,Робко, според мен до голяма степен накара рибата да се "потопи" в прекия смисъл на думата...

С колегите,а и сам проверих на практика четири перспективни места и съм направо озадачен .. Хванаха се рибки /пъстръвки/... но що зор и маане беше... и някак лениво ,бавно ,трудно и доста изнервящо.. ставаше цялата работа..
Друго, направи ми впечатление ,че рибите се бяха изместили от типичните си места !.. едни бяха се изнесли в бързеите ,но на такива трудни за подаване места .. направо да се чудиш как да стане работата.. , а други колкото и да е странно бяха в най- плиткото - там където грам движение на водата нямаше!? а и водата на места беше доста широка и гладка ... абсурд е да намериш къде точно се е стаила... Само минаваш и случайно .. виждаш някоя сянка да се стрелне към дълбокото... Мнооого озадачаващ риболов.. и да продължа в стил Мунчо ... един навяхнат пръст.. двете стави едновременно едната се наложи да си я намествам намясто..(!), една скъсана верижка за часовник... една оцеляла като по-чудо мухарка и един гащеризон за който вече и три "Ариела" няма да стигнат...

Винаги съм знаел.. отидеш ли изнервен на риболов... първо трудно ще хванеш рибки / а аз още по-зле - започнах с три изпуснати..!/,а мислите ти те карат да стъпваш на неподходящи места...

Благодаря с поздрави..

Д-р Косьо

Изображение

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 4:55 pm 
Аватар

Не знам защо се е получило така с мохиканите ти, Росене :roll: ... Моите си стоят идеално във водата-както вариантите на дядо Оливър, така и модификацията на д-р Косьо...Ако се направи по-рехаво хакълчето, мухата става малко неустойчива-може би на това се дължи странното поведение на твоите мухи. Както видя, моите нямат такъв проблем, а бяха вързани на дребни кукички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 21, 2006 10:28 pm 

пуснете един парашут поетапно може и простичьк че сьм мераклия да ги пробвам след дьжда .благодаря

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа