Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Окт 02, 2006 4:01 pm 
Аватар

Здравейте пичове муари!!! Ей, тая пуста работа ша ни вземе здравето :lol: !! Най-накрая остана време и за един репортаж, че от доста време не съм се изявявал :lol: . В съботата довършвам некви безумни домашни задачки и вечерта започвам да кроя велики мухарски планове!! В един момент се сещам, че от близо две години не съм пробвал един любим за мен маршрут - от стената на Панчарево до където издържат карачките :lol: :lol: / обикновено до Гара Искър /. Запалвам се по идеята, още повече, че никога не съм пробвал маршрута с мухарка / имам два пробега с блесните /. Речено - сторено!! Подготвям последната си / засега :lol: / придобивка, която съм ви представял - 7 фута, 3 клас, билдърско изпълнение и се унасям в сладки сънища, изпълнение с огромни клянове :lol: :lol: !!
Ставам сутринта, извеждам пекинеза Теди и оставам очарован от времето - тиха, хладна есенна сутрин, от която направо можеш да се разревеш / особено ако си "мека китка" :lol: :lol: /. Грабвам пръчлето и култовата чанта Шекспир :lol: и се меткам на единицата. Там един весел дядо започва да ме разпитва за мухаренето, като компетентно заявява, че заради миналогодишните наводнения са изправили коритото на реката и е безмислено да ходя :? :? . Ентусиазмът ми започва да се изпарява, но както казва народа - око да види, ръка да пипне!!! Слизам и бързо цъфвам на стената - поне от това, което се вижда, не личи да има някаква интервенция по коритото. Ето снимчица на стената / не че е кой знае колко внушителна...../ :

Изображение

Изображение

Бърза се сурвам по пътеката и слизам на реката - същата е с кристално чиста вода и поне за мен изненадващо обрасла с водорасли / все пак вече доста захладня /. Започвам да подавам и още на първото по-сериозно успокояване на водата излиза първото клянче:

Изображение

Изображение

Денят започва повече от добре :lol: :lol: . Пичът си заминава по живо, по здраво, а аз продължавам към следващото перспективно място - железния мост към Герман и разливите около него:

Изображение

Изображение

Още на третото хвърляне излиза за фото един дребосък:

Изображение

Продължавам с див ентусиазъм нататък, защото следва може би най-интересното място по реката, поне според мен, чак до летището!! Става въпрос за един сериозен разлив с дължина около тридесетина - четиридесет метра, дълбочина около 70 - 80 см. / имайте предвид, че Искъра тук си е миниатюрна речица!! /, целият "заграден" с надвиснали дървета:

Изображение

Изображение

В кристалната вода мяркам няколко много сериозни риби - около и над 30 санта и сърцето ми спира!!! Сгъвам се на четири и започвам да правя отчаяни опити да подам мухата / не се заблуждавайте от снимката - навсякъде около вас е пълно с паднали дървета и шубраци и единственият начин е ролкаст, който обаче бат,ви Райко не владее в задоволителна степен :cry: /. Бабацковците разбира се усещат новобранската ми подготовка и стратегически се оттеглят при майце си :lol: Независимо от това, в крайна сметка успявам да реализирам една риба, която ще остане в "личният архив" с факта, че е първата ми риба, хваната след ролкаст:

Изображение

Тук е мястото да вметна, че имах доста резерви спрямо седемфутовите пръчки по принцип - все пак като се "оцъклите" на някоя кариера с такава шибучица и получавате комплекс за малоценност. Същата шибучица обаче е в стихията си точно на такива "тесни" места като тоя "заслон" от дървета и шубраци и "работи" като змей!!!!! Продължавам нататък и стигам до разлива преди бента - едно много интересно място, на което преди години съм заковавал с блесната един 30 см. хубавец!! Тайно се надявам да повторя този успех:

Изображение[img]

Подавам точно покрай треволяка покрай брега / добре че съм с дълъг анцуг, че тая тревица направо реже като нож, не знам каква "марка" е ама е много гадна :x :x /. Придвижвам се леко и подавам, но няма никакъв интерес от страна на рибите. Стигам до едно тясно място в основната част на коритото, което се явява своеобразен преход към един страничен разлив:

Изображение

Забелязвам леко раздвижване на водата в най-тясната част и логично подавам лекинко муицата точно тамка / поздрави на пловдивчани :lol: /. Първият път не щя, но вторият засмука корковата хубавица като за световно. Слад кратка борба бе извадена най-сериозната рибка за деня:

Изображение

А ето и самият бент - също много интересно място, но не се отчете, може би поради по-сериозната си дълбочина / около метър / рибките не искаха да се вдигат на сухата муха:

Изображение

Продължих надолу по течението, като с наближаването на Гара Искър рибите стабилно намаляваха като размер, но за сметка на това атакуваха стръвнишки мухата!!! Спрях да снимам, тъй като то си е направо мъчение сам да се оправяш хем с рибата, хем с апарата :-s :-s . Така около 16.00 бях в района на Дим. Миленков. Събрах такъма и предоволен се отправих към 604. Ей тъй завърши този изключително приятен есенен маршрут!!! Препоръчвам го на всички столични колеги -има хубави места, за разлика от лятото шубраците са поувехнали и придвижването е сравнително леко и приятно!! По груби сметки количеството извадена риба бе в рамките на килограм - килограм и половина, което си е направо отлично постижение за реката!!! Толкова от бат,ви Райко!! Поздрави и лека вечер!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 02, 2006 4:44 pm 
Аватар

Отново блестящ репортаж си направил.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 04, 2006 11:39 am 
Аватар

Прекрасни снимки, красиви риби добри места и Ужасен цвят на лакирананата дръжка !
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 05, 2006 1:12 pm 

Браво Райко! Тоя бент, нещо не ще да дава риба не знам що така. Миналата година доста го мъчих, ама не. Наводненията наистина много промениха района.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа