Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:03 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: грижи за шнура
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 5:58 pm 
Аватар

след риболов какви грижи полагате за шнура

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 6:11 pm 
Аватар

D-r Kosio написа:

Поддръжката е като на всички шнурове...
Първо - пазиш го по време на риболов.. Гредаш да не се "стърже " по клони,земя ,пясък, тръники и глогинки...Не бива и да се настъпва..
Второ- ако се случи.. първата работа е да го събереш целия и да го накиснеш във водата пред теб и след това внимателно да го навиеш...
Трето Ако случайно се оплете повода върху него и се получи възел ..жертвай повода , а не шнура . Т. е . повода се реже, а не опъва на възел...
Четвърто.Следим водачите да са ни "изправни".
Пето- макарата трябва да е по възможност LA. Ако не е - прежалваме притеснително навитатата задна част. .Макарата не бива да е препълнена!По простото да сложим бекинг- колкото трябва За България го смятам за излишен с изключение на Риболова по голямата река - щуки и т.н.
При прибиране след риболов - " източвам " целия шнур течението на реката и при навиването го редя хлабаво на макарата.
В къщи - В зависимост от шнура .. "Изплакване" с чиста вода - ще рече минаване с мек влажно памучно парцалче няколко пъти!
Има случаи дори след 5-то 6-то минаване продължава да пуска мръсотия.. Ако това продължава да става .. неутрален / бебешки/ сапун леко на парцалчето.. След това отново с чиста вода.
Подсушаване .. пак с парцалче но сухо...
Следва смазка в зависимост от шнура . Ако нямам оригинална на съответния производител ползвам силиконовите смазки за шнурове и мухи.. Тънък слой.. Изчаквам малко и следва отново избързване със сухо .. но без да се упорства т.е. ако е сложен силикона тънко ... няма нужда след това да се маха.
Ако е оригинална смазката ..на нея си пише ..
Модерните смазки / Един особен двукомпонентен модел на Кортланд ...не съм го виждал в България, и един модел на Рио ,мисля и на Саянтифик англърс също/.. освен да почистват и смазват, имат вещества ,които правят допълнителен слой върху повърхността шнура ,който изисква малко време да се " организира"... т.е след като се намаже трябва да се остави така / без да се навива/ На кортланда даже препоръчват да стои така 24 часа ..! за най-добър ефект.
Този слой е достатъчно издръжлив за един риболов.. от 5-6 часа ... след това процедурата трябва да се повтори...
Имайте пред вид ,че шнуровете на различтните производители са чувствителни на различни агенти . В никакъв случай не трябва да се ползва специализирана смазка на един производител - за шнуровете на друг без това изрично да е отбелязано като допустимо/ изброено конкретно/ или не сме проверили състава и " поносимостта" !Всеки сам си прави шнуровете и смазките на различни основи..
Единствения гарантиран случай е силикона с едно изключение . Н е бива да е силикон- шпрей! Този в шпрея е с газ под налягане който всъщност се явява и разтворител..т.е много просто можеш да си прецакаш любимия шнур..В старанието си да си перфектен...и готово!
И май това е всичко...

Не се заклевам ,че спазвам всичко това .. но почистването / с чиста вода/ и внимателното боравене по време на риболов е май най-важното..

Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 6:22 pm 
Аватар

много благодаря,колега ,струва си да влизаш в този сайт.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 6:38 pm 
Аватар

Иванов_аз, здрасти!!! Не че се хвалим :lol: :lol: :lol: , ама тука списваме хората, които най-много разбираме от този риболов :wink: :wink: Лошото е, че чувам оттук-оттам, че действително най-добрите не пишат, а според мен това не е хубаво - колкото и да си ангажиран, все пак пет минутки можеш да отделиш, за да ограмотиш някой незнаещ, най-малкото изказаната благодарност от колегата след това те кара да се чувстваш полезен.....но това е тема за отделен разговор!! Та порови се из старите теми, ще откриеш доста интересни и полезни писания!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 10:14 pm 
Аватар

благодаря,за думите ти,Райко.Дядо Коледа обеща да ми донесе първата ми мухарка,още не съм в час,затова задавам въпроси

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2006 10:52 pm 
Аватар

ivanov_az написа:
благодаря,за думите ти,Райко.Дядо Коледа обеща да ми донесе първата ми мухарка,още не съм в час,затова задавам въпроси

Споко! И аз съм така! :wink: \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2006 8:09 am 
Аватар

Всички сме така :lol: :lol: !!! Мухарството е неизчерпаема тема, която винаги поднася изненади!! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2006 6:46 pm 
Аватар

Моята първа страст е спининга,но мухарството е висш пилотаж.Ако знаете колко подигравки отнасям,за това,че ще си копувам мухарка,ужас!!На такива подмятания отговарям с кротка псувня .Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2006 6:50 pm 
Аватар

ivanov_az написа:
...колко подигравки отнасям,за това,че ще си копувам мухарка...

И аз бях така! :roll:

Викаха ми: "Как може да даваш 100 лева за една пръчка!"

Ама сега половината хора които ми казваха така нямат търпение да я видят :D въпреки че е моя а не тяхна! :lol:

Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2006 10:26 pm 
Аватар

ivanov_az написа:
Моята първа страст е спининга,но мухарството е висш пилотаж.Ако знаете колко подигравки отнасям,за това,че ще си копувам мухарка,ужас!!На такива подмятания отговарям с кротка псувня .Поздрави!!!

Ако питаш колегите, 90% са минали през спининга. Аз станах мухар защото в няй-големите жеги кефала не се лови на друго освен на муха(а аз ходя почти само за кефал).
От както пипнах мухарка обаче забравих за всичко друго.
Казват, че на муха се ловят само дребни кефали, не е вярно. А това, че с мухарка се лови само лятото също не е вярно.
Няколко пъти си правя експерименти със един приятел, аз съм със спининга, а той с мухарката, никога не мога да хвана колкото него. Дори 50% от рибата бето той я хваща не мога да хвана.
Няколко пъти си взимам спининга но той все остава в колата неизползван.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 10:01 am 
Аватар

ivanov_az написа:

Здрасти Иванов.Нема да се пУашиш :lol: .Тука ние габровци ще помагаме.На пролет ги почваме заедно и ще видиш след десетина излета как ще ги цъкаш кефалите като семки :lol: С тая река пълна с риби/Росица/ дето ти е под терасата няма начин да не се научиш бързо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 7:15 pm 
Аватар

След толкова ровене в нета,днес си купих MEPSI #5/6,2.55,в понеделник ще ми донесат и макара за да станат комплект.Мисля,че за начало са ми достатьчни.robko1,кажи ми от кьде в Габрово да си купя шнур,като за начало!А,реката,наистина ми е много близо.Живея до градинския центьр,а до реката е около 300м.Надявам се да се видим за да ми покажеш някои тьнкости.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 7:41 pm 
Аватар

Ехххх, една от любимите ми марки!!! Иванов, Мепсито е повече от прилична пръчка за цената си и ти гарантирам, че с нея ще те очакват много приятни моменти!!!!! Грабвай едно шнуре, забирай Робко :lol: :lol: и почвай да овладяваш муарството!!!!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 7:54 pm 
Аватар

Райко,продавача ми каза,че е китайско,но в сравнение с другите това ми легна в рьката.Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 19, 2006 8:09 pm 
Аватар

Иванов, не е китайска, ами китайска на ента степен :lol: :lol: , но това съвсем не ми пречи да ми бъде една от любимите пръчки. Както правилно отбелязваш - твърде добре ляга в ръката, а в крайна сметка това е един от най-съществените критерии при избор на "годеницата" :lol: :lol: !!! Много отдавна някъде тук бях написал, че с каквито и пръчки да ловя, няма да преставам да препоръчвам и убавинки, дето и тоя дето ги е навил няма да се сети как ги е кръстил :lol: :lol: . В случая става въпрос точно за такава пръчка!!! Както казват Дани и Робко - изтрий и водачите от хвърляне / което ще ти е трудно при сиковия върхов :lol: /, пък като решиш, че това ще бъде - меткай се с главата надолу по Сейджове, Кроата, Хардита и каквото ти душа иска!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа