Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:42 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Плетен лидер
МнениеПубликувано на: Пон Дек 25, 2006 10:35 am 
Аватар

Колеги търся най-добрата схема и описание за плетен лидер.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Плетен лидер
МнениеПубликувано на: Пон Дек 25, 2006 11:15 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 6:04 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 26, 2006 10:04 am 
Аватар

Док е пуснал повечето от сайтовете, ето още един:

http://bamboorodmaking.com/html/making_furled_leaders.html

Наци, имаше една доста подробна тема преди време. Ето я

Честита Коледа!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 26, 2006 12:33 pm 
Аватар

Роска, Док - Мерсаж

Роска ти докъде стигна с плетенето
сподели опит

с какъв материал плетеш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 9:42 am 
Аватар

Почти доникъде, Наци, т.е. почти докрая, но бях ги оставил за зимата, като много други неща ... направих няколко много свястни лидери от 0.10 влакно, но имам и много брак - трябва да се изчисти технологията ...

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 10:16 am 
Аватар

Да споделя и аз моя скромен опит с лидерите. Пробвал съм и монофилните и плетените купешки, но най-страхотния лидер, който съм пробвал си изплетох сам това лято по напътствията на моя приятел Емо (Страхотен мухар, но няма да го видите в сайта, защото не обича компютрите - поне засега). Всички лидери, които се плетат с усукване - за икономия на време ги дават да се правят с бормашина или друго такова устройство. Лидера, който си изплетох се прави само на ръка и става адски бавно - необходими са между 20 и 30 часа за изработката на такъв лидер (Затова може да се каже, че е най-скъпия лидер - откъм труд, разбира се), но пък резултата определено си струва. Като се плете на ръка влакната не се усукват изобщо и това прави лидера много по-добър от плетените с механично устройство.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 10:41 am 
Аватар

Мариане това звучи страхотно
дори и повече време да отнема след като има
добър резултат е ОК
ама дай схемата ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 12:24 pm 

Здрасти Мариане,
.. Много е хубаво ,че има страхотни мухари ,пък ако ще и да не пишат по форумите...
Тази е една от целите на форума поне да знаем ,че съществуват ,пък рано или късно може да се запознаем...От приказка на приказка ... току виж сме се научили да си плетем качественти поводи...
От няколко години все се каня да си направя едно много просто устройство за плетене на поводи и все не го правя!..
Като малък си плетях разни шнурове .. че се увличах от моделизъм.. и ми трябваха .. ,но технологията по която ги правих ще пасне перфектно за плетени поводи..
Ще я опиша .. пък някой може и да жертва енергия за да го направи../ аз минах на монифилни :wink: ..че по-лесно../

Технологията е проста .. Взима се едно дървено пънче с дупка в средата.. В зависимост от това колко гъста искаме да е плетката на повода,заковаваме пирончета в кръг по ръба на дупката. Отрязваме им главите и леко ги подкъсяваме. Изпилваме им ръбовете да не драскат влакното .. Прекарваме края нишката през дупката. Другия край го прехварляме върху пирончетата последователно .. така както се плете на една кука. Т.е. прехвърляме долната нишка върху влакното което подаваме от макарата.Завъртаме поставяме нишка върху следващото пиронче и отново вадим долната с прехвърляне ,после пак така на следващото пиронче ... до момента в който решим да направим скосяването.. Готовия повод започва да сепоявява през отвора на дървеното трупче .. В момента в който решим да го изтъняваме започваме да пропускаме по някой и друг пирон... и така ,бавно и славно .. наплитаме повод... Трябва да се работи наистина с много тънки влакна ... дори си мисля,че 0.06 може да се окаже дебело.. Забравих.. гъстотата се определя и от разстоянието между пирончетата и ...
Възможните варианти са неизчерпаеми .. пропускане през един ,два ,три пирона и т.н. последователно и ли през кръг...
Във форума има габровци .. а подобни системи съм гледал /но там са с усукване!/ по Етъра и етнографските музеи.. та могат да се произнесат по-конкретно за плетките и преплетките.. :wink:
По този начин наистина може да се направи повод " по мярка", но е пипкаво, та знае ли се ...
Не го обясних много ясно ,но като опитате ,ще стане ясно ...

Детска игра, за възрастни със здрави нерви.. ако са ви останали ...

Поздрави,
Д-р К

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 12:55 pm 
Аватар

Az лично спрях тази година да ползвам плетени лидери - колкото и добре да са направени, имат по-лоша плаваемост от монофилен такъв (независимо дали коничен или връзван от влакна с намаляващо сечение). Освен, че потъва, пие вода като змей, отлепва се от водата (при презамятане) със шум и пръски, не е прозрачен...Дори и да се смазва, пак потъва лесно, особено при интензивен риболов с чести презамятания.
Монофилния осигурява много по леко подаване и отлепване от водата, плува по-добре. Аз лично си го правя от влакна с диаметър 0,45 - 0,35 - 0,25, или 0,40 - 0,30 - 0,20, като от всичките връзвам по около 60-70 см, с клупчета в двата края. За снаждане на влакната ползвам т.нар "хирургически възел". Недоастатък е, че по възлите се задърша мръсотия, но това се отнася и за плетения, който за един излет направо си сменя цвета... Прави се лесно - за един риболов не ми е проблем да сменя и десет такива.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 1:19 pm 
Аватар

И аз действам с монофилини купени че ми е най лесно :)
Но за кефал преди години съм ползвал едни плетени купешки супер яки никога не са ми потъвали вярно че се цапат ама откакто минах на монофилни не съм забелязял кефала на същите места да е по приятелски настроен :) Пак си е същитя на размер и същите количества смятам че плетените не са чак за тотално оплюване. да не говорим че монофилките доста често се къдрят в дебелата си част :wink:
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 1:26 pm 

дебелата част е предвидена да се скъси... ,че да пасне на шнура.. аз винаги я скъсявам .. ,ако е по-тънка по-не се къдри

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 3:01 pm 
Аватар

daniel написа:
...да не говорим че монофилките доста често се къдрят в дебелата си част :wink:

Аз ползвам само вързани лидери като ги правя от 7чати. От 0.50 до 0.20.
Ползвам твърдо влакно и като си развия лидера от макарата на нищо не прилича. Изпъвам го няколко пъти с ръка и става прав като струна. Твърдото влакно по-трудно се наранява и износва и подава мого добре от най дребните мушици до бръмбъри на 10 номер кука.
Трябва да ви кажа, че дори вързаните лидери на РИО които са по 12кинта седят на витки и трябва на се изпънат преди всеки риболов, но това им е единсвения недостатък! :o

Последна промяна T-to на Чет Дек 28, 2006 10:29 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 7:14 pm 
Аватар

Здрасти доктор Косьо,
Направо ме шашна с пънчето-така можеш да си плетеш до другата Коледа/Честита да ви е на всички :D /особено,ако нишката е тънка.Предлагам друго:обикаляйки за подаръци в детските магазини видях една "плетачна" машинка за чорапи,с батерии и същата схема на подаване на преждата :shock: Не помня колко струваше,но сигурно ще спести доста зверене и мъки.Всичко това е разбира се в рамките на шегата.Аз лично съм за монофилния повод-ръчно връзван или купешки.Впрочем предлагам вместо да плетем да ходим на риба.Последно бях на 26.12 и имах около 10-на риби.В петък също се каня да ходя.Кефалите кълват и когато по края на реката има лед.Риболовът в такова време е много приятен особено,ако си с приятели.
Наздраве,че виж кое време стана!
Веско :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 28, 2006 1:55 am 
Аватар

Схемата е следната: Избирате си влакно - например 0.20 и правите в проценти примерно 50:30:20 - 4-ка,3-ка и 2-ка. Започвате с изплитане на двойка - това е най-простото преплитате двете влакна, като закрепвате началото им в мухарското менгеме и премятате на ръка, като на всяко премятане издърпвате, за да се получи стегната плетка, като накрая връзвате възел против разплитане. така получавате двойките. Четворката се получава, като вземете две двойки и ги изплетете по същия начин помежду им. Тройката отнема най-много време - плетат се на "плитка" трите влакна със стягане на всяко премятане - много дълга и досадна операция, но пък си струва. Накрая се връзват помежду си 4-ката, 3-ката и 2-ката. Възлите се заливат с лепило за гладкост и лидера е готов. Ако е изплетен равномерно и стегнато както трябва стои прав като струна, няма памет и при закачане на клон се накъдря за момента, но като се изпъне с ръка няколко пъти се изправя отново. Не знам дали стана ясно от описанието ми, но като взема да си правя нов лидер ще направя снимки и ще ги пусна.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 28, 2006 8:46 am 
Аватар

Мариане съгласен съм че така ще стане лидер но не става ли доста грубо на снадките за кефал може и да не е проблем но за пъстърва в спокойни води не ми се вярва да е толкова удачно, ще чакам снимките с нетърпение иска ми се да по погледна но все пак съм на мнение че монофилката си е най добре въпреки че се сменя по често

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа