Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2006 11:03 am 
Аватар

Не ми стана ясно защо е заключена темата , но ето и от мен

www.overmywaders.com

http://www.overmywaders.com/extracts.html
Тук има доста интересни книжки в PDF формат относно бамбука,
Бамбук в София може да се купи от виетнамското магазинче с-у баня Мадара, виетнамски вероятно , но го пробвах и мисля, че отговаря на условията

Eто и един мноо добър италиански сайт

http://www.pipam.org/

Обърнете внимание в родбилдинга на статията как да си направим мухарска макара. Забавно четиво, а за някой който има необходимите инсрументи и желание, и добро забавление.

И още един с материали и аксесоари. Поне е по близко от Щатите и може би доставката не е толкоз скъпа ???!!!

http://www.pescareamosca.it/

Последна промяна hrivas на Сря Фев 21, 2007 4:27 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 27, 2006 7:33 pm 
Аватар

Хривас здравей,
Не разбрах коя тема е затворена,но лично мен темата за изработка на бамбучка ми е много интересна.Не знам до къде си с материала,но намирането на точния бамбук/Тонкин/е супер важно.Само този бамбук притежава нужните качества,за да работи прътлето както е редно.Самия материал/Тонкин/ не е чак толкоз скъп.Освен това се продава в три качества,които варират в цената.Доколкото помня едно парче дълго 12'/360см/,срязано на две заради транспортни съображения струваше някъде около30$.Говорим за най-качествения бамбук/тонкин/.Но нека не навлизам в темата щото не е ясно за това ли искаш да дискутираме?
Пиши,ако е така и сподели до къде си стигнал .
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 29, 2006 10:15 pm 
Аватар

Верно е. Тонкина е най-добър, така пишат всички сайтове, но тъй като съм начинаещ и засега само опитвам разни неща, взех от един цветарски магазин два кола от
бившата му аранжировка. Най вероятно е купен от виетнамския магазин на бул. Прага, дебелината на стените на ствола са горе 4мм в основата 6 мм. Чупенето му е добро, демек разделя се на косъмчета както е показано в една от книжките тук
http://www.overmywaders.com/extracts.html
За сега само разцепих единия и го опърлих двустранно, и го зарязах да се климатизира до пролетта. Другия съхне на 20 санта от радиатора и го връткам като се сетя. Не че не са сухи, от магазина ми казаха ,че поне от 3-4 години е бил при тях. Та така, сега си подготвям формите , спрях се на дървени щото нямам шлосерски инструменти и се оказа, че тук може да се намери само желязо някъв тип 3 квадрат, от Маргел или Вас Метал - дето не го знам ще стане ли или не, май много ръждясва и е мек, не съм сигурен. Както писах и при представянето ми, междувременно правя опити с едни бланки, уча се да навивам конци да заливам със смола и т.н. Във връзка с това ми хрумна, че днес видях в Балцер един ТипТоп много подходящ целта, ама май се отплеснах от темата за бамбука, та по напред ли съм или по назад и можем ли да си бъдем полезни?

А иначе Акулата е заключил темата за Интересните сайтове, надушвам цензура, 'ма сайта си е негов.

Последна промяна hrivas на Сря Яну 03, 2007 9:37 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 29, 2006 10:29 pm 

Хривас привет!
Може ли когато си готов с формите да ги видя? Почвам теоретично да се подготвям за "Каната". :D
Поздрави!
П.С.
За смолите нямаш проблем. Ще ти изпратя истинска смола само, че в момента мога по около 5 кубика. Че не съм зареждал скоро. Безплатно. Търси си моторче с редуктор. Малката улица зад Банката срещу Балцер. Има на ъгъла с булеварда магазин за ел. части. Мотори с разни редуктори бол.
И конец след месец. За бамбука ползват коприна май. Pearsall's Rod Wrapping Silk-една от марките.
тук

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 30, 2006 3:53 am 

Хривас ,здрасти и от мене !
Радвам се да чуя за още един човек от форума дет дейно да се интересува от правенето на бамбучки.
Много добре си направил според мене ,че не бързаш с правилния бамбук.
Аз също започнах наскоро да си правя бамбучка и предпочетох като за първи път да взема някакъв японски бамбук.През почивните дни събрах(залепих) бланките и сега ми остава да направя дръжката,да наредя водачите ......,и да лакирам.Та искам да кажа ,че можах сам да се убедя до тук поне ,че рааботата може да се оплеска много бързо и при едно такова начинание да се ползва най качественото означава ,че човека се радва на не-здрав разум.
Преди около месец се срещнах с един мюнхенски родбилдър с когото имах късмета да си поприказваме за некои детайли от правенето на една мухарка,та той реаргирайки най-естествено на факта ,че аз ползвам дрг бамбук ,ме посъветва да взема по-висок тейпър от това какъвто шнур искам да хвърлям за да се компенсират дефицитите на материала.
Аз лично не бих горял бамбука от двете страни,както ти доколкото разбрах си направил,но пътища много до целта,а и не мога да кажа ,че нямаш право.Едно знам обаче ,ако имаш възможност да си направиш метална форма ,то по-добре е да избереш нея.Аз си направих дървена ...,не че не става ..,ма е трудно.Дървото не се знае как е съхранявано и след време се криви,което малко или много се отразява след това на тейпъра.
Поздрави и ще чакам новини.
Формата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 30, 2006 8:03 pm 
Аватар

И от мен нещо интересно http://borislaf.centrum-group.com/fish/ ... turers.htm

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 03, 2007 10:07 am 
Аватар

Благодаря ти Иване за предложенията, но за сега няма да се възползвам, накупих едни полиамидни влакна, които са интересни като цветове и отлични като здравина, а поемат и доста добре смолата, с която направих грешката да започна , бързостягаща и не добре разливаща се, от което се получават едни вълнообразни форми на заливката. Само по себе си е интересно но не е за показване. Моторче взех от един стар сушуар и редуктор от комплект за сглобяване от съседния ми магазин за рез. части, но нямам баш още идея как да закрепя глава за хващане на пръта, иначе рамката на стругчето ми е почти готова. Снимки на бланките, напролет, явно Формата е доста по напред и не би било лошо той да пусне материала
да видим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 06, 2007 9:29 pm 

Цитат:
закрепя глава за хващане на пръта

Най-лесно е с преходници. Това са втулки с различен диаметър на дупката от едната страна или там където ще захващаш бланката. Дугата страна на втулката се закрепя от към страната на оста на редуктора. Втулката е хубава да е от мек материал за да не поврежда бланката като я наденеш на машинарията. Ако има луфтове се уплътнява с хартиена лента. За най-тънките бланки и горни секции, се надява тънyк връх и на него бланката. Да речем, че искаш да заливаш при втулката. Това разбира се е най-лесното и евтино решение. Другото е да си поръчаш оригинален Self centering chuck.

http://www.flyrodbuilder.com/images/wra ... /RDM-1.jpg

При първият вариант има вероятност от изхлузване и окалпазаняване на работата. Но пък вторият не се намира у нас.
Бих те посъветвал да използваш само смоли за родбилдинг. Понеже съм съм пробвал с какви ли не неща от най-различни лакове и смоли.
Поздрави и успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа