Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Проблем с лидера
МнениеПубликувано на: Пет Фев 23, 2007 8:30 pm 

Колеги, започнах да си правя лидерите сам, от парчета монофил, по различни формули за съотношения. Общото на всички варианти обаче е, че отделните части на лидера се снаждат с възел- и тук е проблема: колкото и прецизен да е той, пак остават миниатюрни мустаци, а и лидера се покрива с "пъпки". И при замятане често се случва или заплитане в тях, или нарушена презентация. Изводът според мен е на тези "мустакати пъпки" да се придаде заоблена, капковидна форма, за да приплъзва безпроблемно. Ако обаче ги покрия с "Каноколит" или безцветен лак- няма ли да ги втвърдя и отслабя якостта на самия лидер? / все пак 5 пъпки на 2.50 ?м. :?: /. Практиката е добър самоучител, но не ми се иска да откривам топлата вода, ако вече е открита от някой от вас...
Благодарско в аванс!
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 23, 2007 9:03 pm 
Аватар

Нанга, здрасти!! Не съм много в час с темата :lol: , но поне според мен моментното лепило / лакът / нямат място по лидера!!! Аз съм върл фен на вързаните лидери и поне за мен възлите са проблем, който направо не заслужава внимание на фона на останалите преимущества на тези лидери!!! Честно казано, не съм имал случаи със заплитане на част от лидера в някой от възлите по него - режа крайчетата практически до възела!! От цитирания брой "пъпки", както си ги нарекъл :lol: :lol: , разбирам, че си "класик" :lol: . Аз проповядвам едно "по-разкрепостено" връзване на лидера / за кефал / от три парчета - 0.35, 0.25 и 0.14мм.... Не искам да ти го налагам, но опитай - ще видиш, че работи, а и елиминираш част от "пъпките" :lol: :lol: . Поздрави и нека се включат и колегите - Стефан, доколкото знам, е един от майсторите на плетените лидери, може да опиташ и този вариант!!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 1:24 am 
Аватар

Добър вечер :)
Нанда погледни тук :

http://www.forums.akulata.com/viewtopic ... highlight=

:)

После можем да продължим с коментарите :) ,ако възникнат още въпроси.
Аз лично си направих лидера на Л. Минев и съм много доволен ,въпреки възлите . Но както каза Бате Райко- в експеримента му е майката :)- после доволен ,недоволен продължаваш нататък :) ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 2:08 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 6:20 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 8:32 am 
Аватар

Здравейте!Аз също си правя лидерите сам, понякога ползвам и купени,но със саморъчно направените по-можеш да пробваш различни варианти,съобразявайки се със съответната ситуация и на какъв риболов си тръгнал....Възлите ми пречат само в един момент-когато ловиш на река и много листа има нападали във водата,тогава при издърпване все се случва да закачиш някое листо,та дразни малко...и тогава слагаш една монофилка и си решаваш нещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 10:53 am 

Дааа, всичко това е доста полезно. Но ме вълнува най-вече въпроса за третирането на самите възли- с лак или лепило или по друг начин? При каквито и схеми, диаметри, техники на кастинг, места- минимизирането на съпротивлението им при всички случаи е бонус!
И понеже Бат Райко каза: "лак по лидера няма място!"
А Vаnkata каза: "Ако сложиш по капка моментна лепило в/у възлите ше отстраниш проблема донякъде!"
Истината е някъде между тези две опозиционни мнения, или в трето, което се търси!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 11:09 am 
Аватар

Лепило и лак нямат място на лидера ако те дразнят възлите решението е просто купуваш си монофилен и си готов иначе възлите няма какво да те притесняват купи си да речеме едно рио кнотлес и погледни как е направен няма лепило.
Поздрави и успех

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 11:30 am 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Съб Юни 23, 2007 6:20 pm, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 1:04 pm 
Аватар

Колега, аз си връзвам лидерите по следната приблизителна схема(вече плетени не ползвам, защото пият вода, а аз напоследък като пурист ползвам пофини мухи :lol: ):
0,45 - 0,35 - 0,25 или 0,40 - 0,30 - 0,20 - от всичките по около60 см. Възела е т.нар "хирургически: възел - показан е на много места. Сравнително гладък е, здрав, и позволява почти до дъно да се режат мустачките. Отдолу си правя клупче и на него си връзвам типета - от 0,20 до 0,14 мм - зависи какво и къде ще се опитвам да ловя... Единствен недостатък е, че при силно водораслясъла река възелчетата събират мръсотия, ама с плетения лидер е още по-страшно...

п.с. Не се притеснявай от проблемите - аз освен с лидера имам проблеми и с шнура, бекинга, типета, кастинга... :lol:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 1:12 pm 
Аватар

Добре направен плетеният лидер не пие вода
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 1:29 pm 
Аватар

Здравейте на всички!!! Както каза видния представител на габровската школа г-н Мунчакис - то само това да ни бяха проблемите.... :lol: :lol: :lol: !!
Сега ,Нанга, като фен на каноконлитите и безцветния лак за нокти / никой да не си и помисля нещо за ляв уклон :lol: :lol: /, ти казвам веднага какви проблеми ще възникнат при третирането на влакно с двата продукта. При засъхването на каноконлита се получава един "беличък гипс", в точката на който, предполагам, при засечка влакното ще се скъса веднага!! Няма да се учудя, ако и лидера се счупи в буквалния смисъл на думата. При лакът става друго - първоначално ще изглежда много добре, но след няколко хвърляния / огъвания / предполагам че капката ще се напука, ще поеме вода и ефектът ще е практически нулев!! Мамка му и прасе, има някакъв проблем с фото.бг :-s :-s :-s , но по-късно ще кача две-три снимки с възлите които ползвам за лидера !! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 6:05 pm 
Аватар

Koлеги, а вие пробвали ли сте да завържете лидера за шнура наопъки - а дебелата част към типета? Аз съм се занимавал (въобще съм цар по одухотворяването на подобни занимания) и трябва да ви кажа, че се получава своеобразен лидер "шутинг хед". Пада много добре изпънат върху водата, нещо, което при стандартен монтаж рядко ми се отдава, поради нефелната ми презентация...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 6:06 pm 
Аватар

Здравейте пак!!! Фотото се оправи и вече мога да ви покажа възела, който ползвам за наставяне на лидера. Извинявам се, ама не можах да намеря някакво тъмно влакно, за да се види по-ясно, но възелът е изключително елементарен и няма никакъв проблем "мустачките" да се подрязват плътно:

Изображение

Изображение

Изображение

Поне на мен така вързаните лидери на ми правят проблеми, като изключим водорасли!! Поздрави!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 8:09 pm 

И аз изграждам повода така, от три части заради възлите и че го правя на терена /с хирургически възел с 3 превъртания/.
Проблема е в стърчащо мустаче, което много добре личи от снимката на Б.Райко от лявата страна /?горна/, което води до оплитане.
За лепило съм виждал по-френския канал /английски филм имам го и на запис/ ползват моментно лепило, като оставяй за повод за втора муха с лепилото го фиксират перпендикулярно на линията и казват, че в повечето случай възела става по-здрав от линията и го демонстрират, но това е на филм, аз не съм го пробвал.
Много важно е краищата да се отрязват с много остър инструмент без примачкване на влакното, но това с лупа.
За боклуците няма спасение, възлите с боклук, ами мухата?!
Виж статията на Акулата за Бистраците, затова са избягали и аз бях там и знам че беше така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 8:53 pm 
Forum Admin
Аватар

nanga написа:
... остават миниатюрни мустаци, а и лидера се покрива с "пъпки". И при замятане често се случва или заплитане в тях, или нарушена презентация.

Здравей, nanga,

Според мен, при вързаните лидери, проблема с възлите и с "мустаците" е момента, когато, например, возиш мокри мухи на такъв лидер и освен мухите ти, допълнително започват да забрят и възелчетата, ако е малко по-мръсна повърхността на водата, ехехеее, "мустачките" в такъв момент стават сладки мушици и рибата започва да ти ги хапе, и направо започваш да се сдухваш.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа