Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Фев 26, 2007 11:11 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет, пичове,

Когато стане дума за мухарски риболов, не може да не говорим и за връзването на мухи.
Какво мислите, на днешно време връзването на мухи като отделно звено ли е, което може да го наречем дори изкуство, или си е просто част от мухрския риболов.
Мухите - семпли, лесни за връзване, имитиращи силуета на насекомото, не се ли превръщат все повече в някакви своеобразни скулптури, плод на въображението на връзвача. Един вид - какво е искал да каже автора с това?

Как мислите, любопитно ми е да видя повече мнениея?

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 26, 2007 11:17 pm 
Аватар

Аз смятам, че определено може да се говори за изкуство. Виждал съм доста шедьоври, които не са били създадени с практическа цел, а като своеобразен израз на уменията на създателя си. В което няма нищо лошо. Всеки има свое виждане за това, което му дава вътрешно удовлетворение...един харесва попадията, друг попа...

п.с. Да не говорим, че някоя перфектно вързана реалистична муха може да има практически нулева практическа стойност. Става дума за "редовна успеваемост" с муха, която провокира интереса на рибите. Защото ако човек маха упорито с нещо, то накрая и ще хвана риба с него, пък дори вместо муха да върже дамски тампон...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 27, 2007 9:54 am 
Аватар

Зависи кой за какво връзва аз връзвам мухи за да ловя риби с тях,
Хи ХИ как го казах връзвам :) но все пак не съм си купил през живота нито една муха :)
Цитат:
п.с. Да не говорим, че някоя перфектно вързана реалистична муха може да има практически нулева практическа стойност.

Е тука съм съгласен с Мунчо но все пак те дават удовлетворение на връзвача.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 27, 2007 12:03 pm 
Аватар

Незнам дали е само изкуство,но със сигурност е ДАРБА...
Аз лично,като видя някое творение на изкуството(муха),с голям мерак сядам зад менгемето и се опитвам да я направя и аз.Давам всичко от себе си,но като направя завършващия възел и сравня моята с оригинала,виждам,че разликата е доста голяма :lol: :lol: :lol: .
А,иначе мушетата,с които ловя се получават доста добре.
Но със сигурност някои са превърнали муховръза в изкуство....

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 11:12 pm 
Аватар

За мен това е ГОЛЯМО ИЗКУСТВО и не само, то си е дарба!!
Отделно - НЕ (не е отделно), но пък не е задължително :D - с това се успокоявам :oops:
Тук има такива корифеи в муховръза та аз само шапка мога да им свалям !!!
Поздрави на всички колеги връзващи мушички, а и не само :D
Продължавайте в същия дух - за да мога тайничко да черпя от него!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2007 9:13 am 

Муховръзът е изкуство със сигурност! Дали е отделно от самото мухарене е спорна тема. На мен лично ми доставя голямо удоволствие, защото в него почти няма ограничения-използват се всевъзможни материали и техники и се постигат хиляди видове мухи! А и да уловиш риба на собствена муха е супер преживяване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2007 11:36 pm 
Аватар

: :wink:

Последна промяна radoslav1951 на Вто Мар 06, 2007 11:44 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 06, 2007 11:28 pm 
Аватар

Още със закупуването на мухарската си въдица, знаех, че мухите трябва да си ги връзвам сам. Връзването на изкуствените мухи го приемам като органична част от мухарската култура. Да се разделят би било неестествено, тъй като самостоятелното им съществуване е абсурдно. Все пак формите, изобразени в изкуствените мухи са материално закрепени на риболовна кукичка, а не на кламер за хартия например. Следва да се направи извод, че кукичката е задължителен атрибут, без който нямаме изкуствена муха в тесния смисъл. А кукичката е предназначена за риболов, разбира се.
Това обаче не означава, че изкуствените мухи не съдържат своя собствена информация и творчески отпечатък от техния автор! Мухите, които правим са модел на реален или въображаем обект, пречупен през призмата на собственото ни виждане. Това ми дава основание да смятам, че като обект на реализирани творчески идеи и техника на изработка, те не се отличават от което и да е друго творческо произведение- картина, пиеса,изобретение и др. Разбира се доколкото гореспоменатото е налице -т.е. да има собствено виждане, а не копиране и просто възпроизвеждане. Казаното дотук е от значение за постигане на собственото ни удолетворение в опитите ни да правим мухи, но едва ли е от значение за хващането на риба- и с купена муха можеш да хванеш. Тук наистина забелязвам известно отклонение към самостоятелност на връзването на мухи. Това е така защото става ясно, че връзването има собствена духовна и естетическа стойност, отделна от тази на практиката на риболовния излет.
Прощавайте, ако ви звуча като дървен философ, но и темата предразполага.
И още неща има, но ви жаля... :D :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 07, 2007 1:23 am 

Tazz, наплно съм съм съгласен с тебе .
Много хубаво си го описал.Връзването на собствени мухи е просто част от вълшебството,част от илюзията ,ако щете ,на мухарския риболов.
Ясно е че всека една муха лови,ако некой има съмнения ,нека да се сети за нимфата напавена само от оловна тел и рехаво дъбване със заешка козина.Много се дразня, когато некои колеги тука диференцират мухите на уловисти или не.Нека тея същите спецове се замислят само за историята на Сойер или пък да си представят само за миг каква е била реакцията ,когато са излезли нимфите с златни глави ,което не е толкоз далеч в миналото???!!!??
Много мухари наблегат на такъма ,шнура ,на лидера ,на типета ...,и всеки иска да е оригинален по своему с тея неща ......,а ми се струва ,че са малко тея ,които наистина разбират ,че мухата е тази ,която стои най-отпред на целото ни обурудване..,в следствие на което за мен тя(мухата) е най-важния елемеент.Поради това съм и готов да отделя повече време та да се опитам да направя мухата по-"атрактивна "за рибите.Не ми пречат колегите дет са на мнение ,че доказаната и просто вързана муха (и рошавата ,да не забравям :D ) е най-добрата.Това си е техно мнение.
Така че ,муховръза си е явно изкуство,който ,както изкуството, търпи промени с времето и се развива ,иначе щеше да е занаят.
Поздрави!
Формата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 07, 2007 12:52 pm 
Аватар

Иване, благодаря за отзва. Знаеш ли, че по нещо връзването на мухи ми прилича на оригамите- тези фигурки на всякакви неща от прегъната хартия. Казвам приликите на прима виста, но ако се замисля, може да има и повече: Първо, концепцията за стилизиране на изобразения обект чрез възпроизвеждане на най- характерните му елементи; Второ, спортсментският елемент- не се използват модерни технически средства-разчита се на естественото свойство на материала;Трето ограничение във вида на материала. Сходни са нещата, нали. Става въпрос за класиката, има и модерно муховръзване. А аз, когато много бързам, има и мухонавръзване. :D Трябва да добавя, че тази естетическа ценностна система е на японците, но те биха ни я дали на заем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Сря Мар 07, 2007 1:27 pm 

Доста интересен въпрос. Какво е изкуство? Това е отражение на действителността в художествени образи. Моите мухи по никакъв начин не мога да ги нарека изкуство, по-скоро са някакви парцаля, навързани на куките благодарение на ограничен набор умения.
Тоест муховръзът би трябвало да има две форми - умение и изкуство. Умение е тогава, когато без много зор произвеждаме муха, предназначена за риболов. Тя е насочена само и единствено към вниманието на рибата. Типичен пример е Геле Чвора - никво изкуство.
Кога муховръзът е изкуство? Когато претворяваме действително насекомо в художествен образ с помощта на определени материали, и влагаме творчество в изработката на мухите. Костатира се твърде просто, просто по усет. В единия случай става въпрос за реалистични мухи, произведени от майстора не толкова за ловене на риба, колкото за да докаже, че човешката ръка е в състояние да имитира и най-фините прищявки на природата. Възможно е муха, наподобяваща силует, да бъде от същата категория, просто муховръзвачът спада съм символистите, а не съм реалистите.
В двругия случай връзваме мухи на конвейр - заешки нимфи, ручейници, джапанки и др. - това си е само умение да правим примамки за риболов.
Подобно е положението например при грънчарството - може да си направите елементарно глинено гърне, а може и амфора с орнаменти. В първия случай произведеният съд става за варене на боб, във втория - за украса и естетически изживявания.
С една дума - за да е изкуство, муховръзвачът трябва да е "художник". В този сайт има такива около пет-шест колеги, няма да им казвам имената, за да не взема да пропусна някого, те се знаят от всички вас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 07, 2007 9:28 pm 

Бат Стан-инпресионист! :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 8:16 am 

Здравейте,темата е много интересна и бих искал да споделя и моето виждане по въпроса.Може би съм единственият в този форум,но ще си призная че аз муха не мога да вържа и дори не съм се опитвал.Дали е дарба,изкуство или двете заедно не знам,но още когато започнах да се занимавам с флай фишинг едно от първите неща които разбрах е че никога няма да мога да вържа муха.Преценявайки реално качествата които се изискват за такава работа и познавайки себе си не беше трудно да стигна до този извод.
Може би затова и темите за мухите са едни от най-интересните за мен,прекрасни мухи връзват форумните приятели,абсолютно професионално повечето от вас.Искрени поздравления.
Относно втората част на темата дали връзването на мухи е отделна част от флай фишинга поне на мен ми се иска да е така.Не самата муха а връзването.Все пак за такива като мен има магазини където могат да се купят каквито мухи ти трябват,в нашият флай магазин в Чикаго има стотици (да не кажа хиляди защото не съм ги броил) вида мухи.Вярно е че да хванеш риба със собственоръчно направена муха сигурно е тръпка,но така или иначе аз няма как да я усетя.
Да,според мен "fly tying" си е съвсем друга болест. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа