Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Дек 18, 2005 9:38 pm 
Аватар

Може ли някой да обясни по-подробно как се обработва скалпа на петел?Къде се отрязва главата за да се запазят ценните пера,с какви препарати се обработва с какви инструменти се работи?Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 18, 2005 10:05 pm 
Аватар

Бояне, аз обработих скалп от фазан и стана много добре. Ето как:
С остър нож прорязваш кожата на птицата и започваш леко да я "белиш" , като внимаваш да не я пробиеш или да оставяш много мазнина по нея. Най-тънкия момент е, че кожата е като ластик и при "събличането" се набръчква и свива и може да се оцапа с кръв и мазнина. Най-отговрно е одирането на врата, където са най-фините перца. Може да прережеш хранопровода и вените (много са тънки!) и да вапцаш перата. Но , ако си внимателен, няма проблеми. Аз лично очаквах дрането да е трудно и мръсно, с течене на кървища, но се оказа, че не е така-става сравнително лесно и бързо, няма кръв, а най-големия замърсител е подкожната тлъстина. Най-трудно се одират крилата, особено крайната част-с големите махови пера. Но тази крайна част (над манщшончетата) може да не я дереш, а просто да я одрежеш и изсушиш, няма почти никаква мръвка и много тънка, така, че ще изсъхне без проблем.
Да кажем, че вече си одрал пилето. След това обръщаш кожата, като внимаваш да не намачкаш и оцапаш перата и остъргваш внимателно с тъпата част на ножа където видиш мазнина-изглежда като оранжева пихтия и се маха лесно. Внимаваш да не продупчиш кожата, защото е тънка и разтеглива. След като я поочистиш, я поставяаш внимателно между вестници, като внимаваш да не забърнеш или намачкаш перцата и притискаш скалпа отгоре с нещо не много тежко. За разлика от еленската кожа, пилешката почти не се набръчква. Желателно е хартиените листи върху и под кожата да са бели, защото вестниците пускат чернилка като се намокрят и може да замърсят перцата. Над тези листи може спокойно да ползваш и вестници. Всеки ден сменяш тези хартии, докато кожата стане като картон и спре да пуска течности. почакваш още няколко дни и си готов. Няма гадна миризма, суха е и чиста.
честито-притежаваш напълно приличен скалп със всякакви перца! :lol:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 18, 2005 10:26 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Пет Юни 22, 2007 9:00 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2005 10:45 pm 
Аватар

Браво Мунчо, благодаря за подробния отговор!Поздрави! <great

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 21, 2006 2:26 pm 
Аватар

А не може ли просто да се оскубат перата от врата и крилцата?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 21, 2006 2:41 pm 
Аватар

Става, Вики, но е страшно неудобно после за ползване. А скалпа си го разглеждаш и си избираш точно това перце, което ти трябва, докато като са всички пера в една кесийка и ставаш на луд, докато си намериш подходящо.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 21, 2006 3:14 pm 
Аватар

Аз не съм врързал нито една муха през живота си, още нямам дори инструменти, и ми е много трудно, дори невъзможна да преценя как точно избираш, коя част от перото се ползва и тнт, например много се чудя козината от различните животни как точно се употребява, като изклучвам седжа който съм виждал от близо.
Също така и този "дъбинг" как се усуква с влакното? и с каква цел се усуква, зада плува по- лесно мухата или обратното?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 26, 2007 11:58 am 
Аватар

сичко друго разбрах ама кажете петела жив ли се дере и ли се убива по някакъв на4ин

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 10:19 am 
Аватар

Само да си кажа и аз значи повечето петли в БГ не стават, защо ли :?: http://www.akulata.com/art51.html ето ви и отговора. и още малко от мене на домашните петли - перата стареят, късат се, не са равни, повечето са с много дълги власинки, недостатъчно дълги са за хакъл, над 50% от скалпа е неизползваем, и обикновенно и 50% от всяко използваемо перо, много са меки власинките и като се намокрят се слепват.
Прочетете статията да видите от колко години хората се борят с разни селекции за да стават перата за муховръз.
Не мъчете петлите не си заслужава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 2:28 pm 
Аватар

Ако не се лъжа скалповете в Алем са си от обикновени петли, генетични в магазин още не съм виждал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 2:37 pm 
Аватар

Лъжеш се :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 28, 2007 5:56 pm 

toughtless написа:
сичко друго разбрах ама кажете петела жив ли се дере и ли се убива по някакъв на4ин

Жив, жив докато тича по двора!! Майтап бе Уили!!!

50%, 20%, но петела остава, а за качествотоа на перата, различни петли различно качество, първо гледаш после дереш, някой макар да изглеждат много красиви са напълно непригодни.
Аз се мъчих с един петел преди години, тип гризли, драх, солих, суших и в резултат имам и един такъв скалп с хубави пера, но по-важното е че наскубах и друга перушина, която сега се оказва много полезна за стримери и 'мухи' за щука, при първа възможност ще ви ги покажа.
Но хубаво, че се подхвана темата /разгеле го фатиф та се сетих/, имам един приятел, който по-рано се занимаваше с препариране и сме изяли много фазани предназначени за целта, ще го питам и ще опиша точно как се прави.
Доскоро!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 8:06 pm 

Най-сетне успях да се видя с таксидермиста, работи като техник в Банско и не в града.
След уточняване на целта, иначе се ползват много токсични препарати, препоръча следното:
- след одирането и почистването, описано подробно от Мунчо и ако не се лъжа и от д-р Мишо на друго място, скалпа се измива обилно с течаща вода от съсиреци и други боклуци /по посока на перата/. След което се подсушава със суха кърпа и на чиста подложка се полага с перата отдолу и се разпъва кожата и се намазва с четчица с предварително приготвена кашица ,на горещо, от настърган ДОМАШЕН сапун и малко вода, след което се простира на простора да съхне, при хубаво време ставало за един ден.
Действието на сапуна е двойно: 1. осапунва остатъка от мазнините по кожата /дом.сапун е много алкален и съдържа натриева основа/ и 2. сапуна действал и като инсектицид, просто бягали всички гадини.
Но двойния възел на попа, като се напръска с инсектицид, както пише д-р Мишо не е излишен, и аз съм го правил.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа