Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:26 pm 
Аватар

Колеги, отдавна се чудя дали наистина за разстояния до 10 м формата на шнура има съществено значение при кастинга. В началото на скромната си и непродуктивна мухарска кариера и аз робувах а схващането, че WF-то лети по-надлеч, "тегли" шнур от макарата, но пък за сметка на това пада шумно и не може да се "обръща"(пуста андрешковщина...). DT-то пък се хвърляло по-трудно, но за сметка на това падало по-фино и може да се "обърне"...Сега обаче, след като похвърлях с няколко разични шнурове и мухарки, смятам, че за разстояния до 10-12 м формата на шнура няма определящо значение, за ралика от масата му. В отделните класове , според A.F.T.M.A., съществува толеранс от 20 grein (1,3 гр), което никак не е малко, особено за шнурове от малките класове. Аз се постарах да потърся информация за теглата на отделните класове шнурове и установих, че шнуровете на RIO са едни от най-тежките в своя клас, следвани от PArtridge и SA, докато Cortland са определено по-лекички. Именно затова си мисля, че повечето колеги определя шнурвете RIO като превъзходни за хвърляне, ами нямам как да не е така, след като са едни от най тежките(няма да коментираме и другите им отлични качества, тук говорим за хамалското маане)...
Нека да разглеаме "анатомията" на двата основни типа шнурове, и да коментираме. Oт какво се състои един шнур?

Изображение

Ами видно е от какво - връх (tip), front taper(преден конус), body (тяло), rear taper (заден конус) и running line (задна част, дето я няма при DT-шнуровете). Именно този running line, поради по-малкия си диаметър и маса наистина подобрява значително комфорта при хвърляне (с всичките му предимства), но чак след като излезе цялата глава с всичките и изредени по-горе карантии...
Видно е, че първите над 10 м при двата шнура са еднакви, е казвам приблизиелно - конуса на ДТ-то е с 40 см по-дълъг...дали има чак такова значение? Като се има предвид, че диаметите им са еднакви... Подобно е положението и с шнуровете на SA, Cortland...е всеки производител се стреми да си направи някаква своя иновация, но като цяло DT-to и Вф-т им изглежда еднакво в предната си част...Именно поради уникалността на конусите при отделните происзводители, между тях има разлика, която е много по-голяма , отколкото, ако сравняваме само DT-to и WF-to. Някои конуси са дълги 2 м, а други 4 м, но това е ако сравняваме отделни производители, а не типовете шнурове. Ние с Робко от Габрово проведохме своеобразен тест с няколко мухарки и доста видове шнурове, разлика между DТ или WF не вижаме особена - където едното, тами другото...Преи мислехме, че добрия шнур "тегли" от макарата при хвърляне, а сега -че качественеат мухарка прави така, че шнура да "тегли"... И за мен е без значение типа на шнура на дистанции до 10-12 м. по нататък,когато излезе "дебелата част" с основната маса и стигнем до рънинга, нещата се променят, но от там нататък...
Та аз си мисля така и практиката оправдава виждането ми. Но како се казва - "хора много и всичките различни.
[/img]

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Последна промяна Мунчо на Пет Мар 02, 2007 10:38 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:31 pm 
Аватар

Абсолютно съм съгласен с Мунчо!!! Имам някакви бляди спомени, че някъде из нета четох подобно много аргументирано мнение!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:39 pm 
Аватар

http://www.flyanglersonline.com/begin/101/dtvswf.html
Ето ти отговора на дерзаниата :)
Мнението на този човек е неуспоримо :)
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:40 pm 
Аватар

daniel написа:
http://www.flyanglersonline.com/begin/101/dtvswf.html
Ето ти отговора на дерзаниата :)
Мнението на този човек е неуспоримо :)
Поздрави :)

Брей, голям кеф някой да мисли като теб! :lol: :lol: :lol:

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:46 pm 

Мунчо, опитай да хвърляш с задната част на някой WF, ще си изненадан с паралелен шнур какви неща се правят.Невероятно полагане , без вълни и детонации.Проблема е ако решиш да хвърляш след онези десетина метра за които говориш.Там WF е незаменим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:49 pm 
Аватар

flayko написа:
Мунчо, опитай да хвърляш с задната част на някой WF, ще си изненадан с паралелен шнур какви неща се правят.Невероятно полагане , без вълни и детонации.Проблема е ако решиш да хвърляш след онези десетина метра за които говориш.Там WF е незаменим.

Така е Стамене, не споря ни най-малко. Но за мен 10-12 м е предела - за толкова ми стига вътъка :lol:

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 10:50 pm 
Аватар

Евала Дани, точно за тази статия говорех преди малко!! Флайко е прав - големите въпроси идват след десетте метра.....Идеята за края на ВФ-а също е примамлива, действително това си е парлелен...ша пробвами :lol: :lol: !! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:08 pm 
Аватар

Здрасти,Мунчо,
моите впечатления са следните :
Няма да говоря за първата ми мухарка и първия шнур,защото тогава просто си нямах на идея за какво става въпрос.
Първия по-качествен шнур,който си взех беше Еър Сел ВФ 6,благодарение на бате Райко :). Е тоя шнур как мяташе - не е истина...С него,обаче,при повече сила,пръчката често "пукаше".Слаба страна му беше още,че на близка дистанция почти не можех да подам като хората.Поради тези две причини реших да го сменя.Само пояснявам,че мухарката ми е 5-ти клас.И аз тогава,по същата логика,че ДТ-то е по-подходящо за близка дистанция,си взех едно Еър Фло ДТ 4 - просто се влюбих в този шнур.Кеф ти близка,кеф ти далечна дистанция.Значи в тихо време с него постигах разстояния не по-малки отколкото с Еър Села ВФ.А за малки разстояния и презентацията при тях - просто няма да коментирам.Проблем се получи,обаче,при първия по-силен вятър - правех невъзможното,за да хвърля поне на 10-на метра.И почувствах нужда пак от ВФ.Купих си един Кортланд ВФ 5,както си трябва за класа на мухарката ми,но се оказа,че не може да я натовари - може би точно заради това,дето казваш,че техните шнурове са по-леки.И така ходех с два шнура - ВФ и ДТ - и ги използвах според ситуацията.
Между другото,на Ягода,Акулата прецени,че моята мухарка иска с един клас по-голям шнур и се оказа прав...
Миналата есен,обаче,се оборудвах с едно Харди ВФ 6 и мога да кажа,че в него са съчетани възможностите и на ВФ-а и на ДТ-то.Хвърля еднакво успешно и на къси и на дълги разстояния,като имам контрол върху презентацията на мухата и в двата случая.

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:09 pm 

Здравей Мунчо.Явно е дошъл момента в който трябва да почнеш да си избираш шнуровете не като WF и DT ,а като се интересуваш как е разпределена тежката част,за да постигнеш най доброто което искаш за това растояние.Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:19 pm 
Аватар

Благодаря за мненията ви, колеги! От последните два поста оставам с впечатление, че съм се показал като привърженик на двойния конус - нищо подобно, просто не виждам съществена разлика между двете основни геометрии...Тв, което гледам за един шнур е да бъде по-"тежичък". Но много истина има в изказването на Лъчо за разпределението на тежката част, за да постигане на най-доброто за съответната дистанция...Мисля, че там е ключът за палатката...

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:29 pm 
Аватар

Мунчо,приятелю,не съм останал с впечатлението,че си фен на ДТ-то :) :) :) .
Аз поне,като съм на рЯката,не обичам честите смени.Не ми е приятно, според времето и ситуацията,да сменям ВФ или ДТ. Тоя шнур,с който съм в момента, за мен,случайно или не,се оказа оптималния вариант за всякакви ситуации и сега не ми се налага да се чудя ВФ или ДТ.Просто така ми пасна - защо - нИзнам :? :cry: :? ! ! !

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:40 pm 

За десеттте метра за които говориш ДТ е по-добрия вариант, понеже винаги можеш да го обърнеш и да го ползваш пак.Остава и да си избереш шнура който пасва на твоето хвърляне, естествено има разлика между различните шнурове и фирми.Разлика между ВФ и ДТ,за шнурове от един вид, за първите десет метра няма, или ако има е пренебрежима...Все пак опитай със задната част на някой ВФ ,гледай да е два номера по-голям от класа на пръчката.Може и да се изненадаш приятно , каква презентация прави на десетина метра :D Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2007 11:43 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 12:15 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 03, 2007 8:53 am 
Аватар

напълно съм съгласен с колегата флайко.
а също и с това което другия колега е написал - Купих си един Кортланд ВФ 5,както си трябва за класа на мухарката ми,но се оказа,че не може да я натовари - наскоро пак във форума си изказах мнението че ВФ винаги трябва да е с един номер над класа на пръчката и някой ми се подигра :lol: .обаче явно съм прав :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 03, 2007 11:18 am 

Здравей Мунчо,до 10-тина метра може и да няма значение геометрията ако ловиш на малките рекички Радови ,но като излезнеш на някои разлив WF ще ти позволи да дадеш мухата на кефала в края.С други думи DT има по ограничено приложение ,а WF донякъде покрива повече ситуации и дава повече възможности.Много има да се говори по тази тема .
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа