Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 7:26 pm 

Здравейте Колеги,

Аз съм чистак нов кандидат мухар.Последните 2 месеца прочетох много полезни неща във форума . Сега махам усилено и тренинирам....

Имам обаче въпрос:

Каква е разликата при прътовете от 2,3или 4 части?
Какъв е по-подходящ за начинаещ като мен?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 7:33 pm 
Аватар

Колега, по-надолу има няколко теми, в които се обсъжда баш този въпрос. А иначе, колкото по-малко части, толкова по-добре. Въпреки, че има и приятни изключения. Главното предимство на многото части е в удобството при транспортиране.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 7:55 pm 

Четох ги темите, но никъде не видях друго предимство освен преносимостта, та за това питам - има ли друго?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 9:07 pm 
Аватар

Няма само транспорта е :) но това хич не е малко

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 10:39 pm 
Аватар

Нович, здрасти приятелю / дано правилно да превеждам ник-а ти :lol: :lol: /. Сега, скоро в размяна на лични съобщения с един виден представител на габровската школа :lol: коментирахме точно този въпрос - за многоснадковите въдици!!! Тогава му споделих, а сега ще го заявя и открито, че това е един от постулатите, които, без да се обижда никой, повтаряме малко като папагали....или ако ти го кажа по друг начин - от сорта на - японците могат да правят макари, другото е бошлаф работа. С една дума - има доста насадени през годините мнения, които се препредават като някакво заклинание в поколенията риболовци и си ги повтаряме без изобщо да се замислим дали нещата са все още такива!!! Та така според мен седи и въпроса с многоснадковите въдици - технологията в производството на бланките е толкова усъвършенствана, че резултата е направо потресаващ!!! Отново казвам, че много малко са мухарите, които могат да усетят разликата между дву или четири снадкова въдица например / и това не го твърдя толкова аз, колкото го потвърждава статистиката!!/. Та в общи линии това е основната разлика, която ти казват и колегите, но понякога тя е от много съществено значение!!Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 11:07 pm 
Аватар

Наистина е така - при качествените бланки конусите са така прецизно изработени и напаснати, че не би могло да се говори за някакво снижване на характеристиките на пръчката. Аз имам 5 прилични въдици на 4 части и трябва да ви кажа, че строят им почти не страда от това. Няма провисвания, не са груби, при натоварване напрежението се разпределя равномерно върху бланката, за което свидетелства и полегатата парабола на бланките...да не говорим, че не хвърчат секции в процеса на използване...сигурно има разлика в усещането за 2 , 3 или 4 части , но не всекии би могъл да я усети, камо ли да кажа, че му пречи на кастинга...

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 11:20 pm 

Аз сега навлизам в занаята. Един приятел, който работи в ловен магазин има друг, който си разпродавал стоката в рибарския магазина.
Та от там се обурудвах с Абу Гарсия 5/6 клас. Някакъв комплект (шнур,макара,типет и пръчка).

Сега обаче забелязвам, че ако не съм с джипката сигурно много трудно ще се пренася тази пръчка.

Та за това се порастърсих на сайтовете на производителите и забелязвам, че 3 и 4 части са повече от две.
Утре ще си купя с 4 части...

А има ли разлика дали е телескопична или на отделни части?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 11, 2007 11:45 pm 
Аватар

Сакън, недей телескопична. И Господ не би могъл да направи прилична телескопична мухарка. За нещо повече да не говорим. Я погледни кой от реномираните производители предлага такава?

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 5:30 am 

за пръв път чувам за мухарка телескоп,ако съм разбрал правилно.
ако някой има снимка на такова чудо на мухарската техника моля да пусне....ще спечеля много басове в нашият клуб. :D
Иначе по темата Мунчо и бат Райко са го казали много ясно и правилно,такива са и отзивите на хора в САЩ които се занимават с флай фишинг отдавна.....преди време е имало съществена разлика,която не е била в полза на многоколенните пръчки,но в момента такава няма.....освен в цената разбира се, където се плаща малко повече за удобството.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 6:30 am 

pantasy написа:
Георгиев написа:
за пръв път чувам за мухарка телескоп,ако съм разбрал правилно.
ако някой има снимка на такова чудо на мухарската техника моля да пусне....ще спечеля много басове в нашият клуб. :D
Иначе по темата Мунчо и бат Райко са го казали много ясно и правилно,такива са и отзивите на хора в САЩ които се занимават с флай фишинг отдавна.....преди време е имало съществена разлика,която не е била в полза на многоколенните пръчки,но в момента такава няма.....освен в цената разбира се, където се плаща малко повече за удобството.

http://www.alem-fishing.com/rods.php?vi ... hakespeare

аре играй :lol:

:D :D :D
баси....наистина досега не бях виждал,мерси.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 8:26 am 
Аватар

Така, така....давай Боби, скрий им шапката на хамериканците :lol: :lol: , и ДАМ навремето имаха две серии - Блек Пантер и Сумо в телескопични варианти!!!!
Нович, по-ясно от Мунчовото - сакън, недей, не мога да измисля!!!! Често казвам, че има две групи фирми, правещи мухарки - първата, която прави и по някоя друга мухарка, за да запълни програмата си от продукти и втората - която прави само мухарки . Вярвай ми, разликата е огромна!!! Та телескопичните муарки се правят винаги от първата група фирми :lol: :lol:!! Ако искаш нещо евтино, провери в тоя магазин след Красно село, във високия блок, мисля че го държаха пловдивчани. Там навремето имаше един триснадков модел за около петдесетина лева, не мога да си спомня марката, но тогава беше най-евтиното многоснадково предложение на пазара!! Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 10:09 am 

Напротив,бате Райко,напротив - хич даже не търся нещо евтино.

Обаче понеже не разбирам от тези неща още - питам и се уча.
По принцип човека, който ми продаде АбуГарсията, каза, че е хубава.....

Тази седмица ще посетя някой магазин (виждам, че Алем го хвалите всички) и ще оставя 1000 лева. Проблема е да си купя нещо, което ще ми върши работа. В повечто магазини, като видят, че можеш да дадеш малко повече пари те съветват не дотам добросъвестно.
Аз аз не искам да 'кълва на стиропор'. За това 2 месеца го чета този форум.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 10:39 am 
Аватар

Нович, здрасти отново!!! :oops: :oops: :oops: -извинявай, ако съм те засегнал!!! Абсолютно си прав за четенето, затова и аз го препоръчвам на всички нови колеги - не само да четат в този форум, а и по принцип в мрежата - ейййй....сега е лесно, само мерак да се образоваш да имаш!!!!
Прав си и за поведението на повечето ни търговци - като усетят, че пред тях стои човек, дето се вика готов и часовника да си заложи, ама с убавиня да излезе от магазина им и направо престават на човеци да приличат....
Ако искаш да си максимално точен в избора си - обиколи, погледай, запиши си предложените ти модели и ги пусни като тема във форума.....повечето колеги ще се включат / имай предвид, че качествените такъми вече доста се разпространиха сред колегите и е много вероятно да получиш инфо от човек, който притежава убавинята, а не ти преразказва прочетено в някой форум /. Принципно за сумата, която споменаваш си почти неограничен в избора!!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 11:21 am 
Аватар

Земи си SAGE ~ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 12, 2007 6:04 pm 
Аватар

Виж,Нович ,парите са си твой.Но като си вземеш убавня няма рибата сама да дойде.Моят съвет е първо потренирай с евтина пръчка,посвикни с начина на риболов, след това убавни колкото оскаш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа