Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Апр 10, 2007 12:03 am 

Здравейте пичове муари!
Както обещах-да отрапортувам каква я свърших по централна България.
Събота преди Великден: Към 16ч къде-къде.... рекох да разгледам реката под Севлиево с идеята, че може да има влезли кленчета от язовира...... Лошава работа, казвам ви, особено под завода на Видима-Идеал..... Яко биологично /и не само/ замърсяване..... миризма, сапрофити.... пълна програма. Отидох, видях, риба не лових...... След около час бях на бента под пътя за Търново /има една "денонощна" кръчмица там, на пътя, нещо "Малборо" ми се върти в главата, че и казваха/. Отидох в горния му край /аналогия с Огоста от миналата седмица/, вързах двойка нимфа и мокра муха, накиснах гащеризона и още с първите няколко подавания една риба ми отнесе "атрактора" /пак повод 0.14/. Тук предлагам да се отвори тема за това, как се връзва втората муха за повода..... аз обичам да може да се движи втората муха с повода върху повода на първата, така че като я сменяш само да качиш малко възела, да смениш мухата и после пак да върнеш възела над нея. Неизтребим е стремежа към "нежното" подаване на малки мушици, щом и на мен все още ми се случва да се изкуша....... Късането обаче корегира нещата и последва обичайната поредица 0.20-0.18, както и леко преместване по течението.....След още едно преместване, под една върбичка израсла на купчина камъни в средата на реката първото подаване се случи в ято, като се закачиха риби и на двете мухи..... за съжаление втората се откъсна пак..... извадената риба беше към 700-800 грама. До вечерта се случиха още няколко ялови атаки, без да закача риба.
Неделя, Великден, 13ч.......Севлиево, реката...... обаче поради непознаване на обстановката и пътищата се "приводних" около километър над вира от събота. Това се оказа бента, който е пред полицейското управление на Севлиево и който завършва 700-800мера по-долу. Стената е висока метър-метър и половина. Под нея братя мили, се беше събрал скобар на бойница, огромно количество.... все едно гледах някакъв филм по сателитните канали...... Водата беше по-малко от рибата...... Опитвах да подавам нимфи всички видове дето са изписани по форума, мокри мухи, чудесии....... без внимание от страна на скобаря..... След два часа го зарязах и отидох да се надлъгвам с клена на мястото от събота. За чест и слава на севлиевци, трябва да кажа, че при това стълпотворение от риба, народа с малки излючения седеше кротко и се опитваше да лови с въдица. Един само човечец залагаше два "парашута" в бързея и ги вадеше окичени с риби.... Последователи на примера му не видях. В същата ситуация край Дунава бях свитетел на масово изтребление с какво ли не. Този следобяд беше промислено да хвана десетина кленчета, едното малко под килограм. Залових го край една паднала върба, на оса на кука №8, като преди него откачих един подобен на мокра муха на кука №14.
Днес - от 13 до 18ч, пак там-само едно рибе към 500грама и едно подобно изпуснато..... и двете на бръмбарче-джапанка......
Щеше да е хубаво да пусна и някоя снимчица, обаче нямам цифров апарат, а снимките от телефона нямат качество. Ще ми се, да компенсирам липсата на снимков материал с изводи. Та:
1. При маловодието тази година, водата се постопли и клена активно "мухарстваше" от средата на март.
2. Рибите стояха на ята /два пъти имам риби и на двете мухи/, обикновенно в горния край на големите вирове в тихи, не дълбоки места, обезателно до прикрития. Май рибите в ятото са еднакви по големина.
3. Голяма част от рибите още не ловуват активно-днес, познавайки вече добре вира, където лових тези дни, два часа подавах какви ли не мухи в какви ли не комбинации около колоните на мостовете /два, на двадесетина метра един от друг/, около които се бяха събрали клечки и клони, формиращи укрития, пълни с риба, която можеше да се види от горе...... Там нямах една атака.....
4. Не можах да намеря "предпочитана" муха - в събота се лови на мокри, вчера на голяма оса, днес на бръмбар......
5. Мухарството е увлекателно занимание, което не спира да ни поднася изненади, докато сме откъм дръжката на въдицата.....!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 10, 2007 6:39 am 
Аватар

Докторе, здрасти!!! Хубав риболов си направил, макар че си се нагледал и на тъжни и грозни картинки, ама така ще е...Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 10, 2007 9:39 am 
Аватар

Браво, много красив разказ си спретнал :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Май 26, 2007 8:09 pm 
Аватар

:D
Изображение

:wink:

уловен на "умряла" оса -първи за деня,45 см

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 26, 2007 8:41 pm 
Аватар

Радо, браво!!!!! Капитална риба, пожелавам ти през целия сезон да вадиш такива, че и по-големи!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Радо, браво!!!!!
МнениеПубликувано на: Съб Май 26, 2007 9:28 pm 
Аватар

:D :D :D

Благодаря!

Пожелавам същото и на теб!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Здрасти!
МнениеПубликувано на: Съб Май 26, 2007 11:06 pm 
Аватар

Браво,колега за страхотния рибок!Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 27, 2007 7:39 pm 

Нещо малко подробности за това, къде се случва да се хване този клен?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 27, 2007 9:11 pm 
Аватар

dzaekov написа:
Нещо малко подробности за това, къде се случва да се хване този клен?

Река Росица в землището на с. Ресен. Място- вирче след бързей, време-11.30ч.,муха-имитация на "умряла"оса.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа