Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:03 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Юни 17, 2007 7:21 pm 

... или за Шерлок Холмс от с. Горна Гращица!
Вчера към 17.00 ч., след като се преборихме с невиждания мусон, дето се изви над София, и установихме, че в Пернишко не е капвало, а после в Коньовската ни шиба дъжд без нито едно облаче, си казах "Тая работа не е случайна, има нещо тука, некви сили... Ма нейсе, тръгнахме"... :D
Пихме по рикия в Кюстенджа с наздравица "Айде, хаирлия да е за утре", пренощувахме в града с най-много убити футболни президенти в света на глава от населението, и днес в 5.00, на видело, взехме завоя за с. Катрище.
Спряхме между Катрище и Невестино, Струма там се раздвоява за кратко и после се събира, като левия бряг по посока на течението е отвесен и укрепван с бетонни блокове, течението е бавно и "дебело" и многобройните подмоли държат от всичко и по много.
Реката буйна, мътна и пълноводна- не Струма, а Хуан-хъ. Липсваха само оризища и няколко китаеца да боцкат ориз- тогава приликата щеше да е на ниво "копи-пейст"!!!
Няма да разправям за захранки, стръв, монтаж и метод. Тук не е мястото, не е и думата за това.
Към 10 ч. не издържах, и награбих с абстинетно нетърпение мухарката, обух гащеризона, и...
За 6 / ШЕСТ/ часа нямах нито удар, нито сторване, нито намек за внимание от риба! А изпробвах: N вида бръмбари от микропореста с жълто, зелено, червено и пембено коремче, в т.ч. коркови иширети, после оси, мравки, пчели и скакалци, имаше и щурци и пиявици, накрая ММ, и два хоум-мейд стримера, които сигурно повече плашат, отколкото привличат рибата / понеже не съм им фен /, ама то, неволята води до крайности...
А клена събираше нещо отгоре, и с очите си го видях барем 20 пъти го направи ДЕМОНСТРАТИВНО!
:shock:
Накрая реших- отивам при другите от запаса, фатам един кленчок от живарника и му правя "Д-р Хаус" в името на истината!
А те- като във филм на Тарантино: " Ма чей да видим, фанахме каракуда, морунаж, мрена, червеноперка, кротушлета... Абе некой клен не убоде ли, бе?! Не? Ми нема..."
И нема!!!
Те такова чудо ми се случва сефте!
Колеги, някой да подскаже, да даде идея ЗАЩО!?...
Копнея да чуя "Елементарно, Уотсън!", дори ако трябва да проведа спиритически сеанс със свещ в ръка!

:roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 18, 2007 6:18 am 
Аватар

Колега, няма страшно, и аз бях в ситуация като твоята тази неделя.Мястото беше Тунджа, до стария мост /малко преди вливанети и в Жребчево/.
Реката- добре, сравнително бистра.Та започнах и аз с разни гъсеници, мравки, ред тагове, бръмбари...И само един малък клен!А на същото място почти винаги съм имал добра слука!
Имам донякъде обяснение- по целия ръкав на реката имаше не по- малко от 12 "рибари" , които ловаха на плувка и прибираха в живарниците каракудки с размери не повече от 7-8 см, жалка гледка.Отделно наоколо цопаха 3-4 рачила за малка рибка.Та сигурно е съвсем нормално след такава напаст кленовете да се паникьосат и изпокрият.
Жалко, че не си взех фотото, да документирам великия улов на всички помияри с техните рибенца....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 18, 2007 6:34 am 
Аватар

Нанга, здрасти!! Абе човек като чете постовете ти и трябва после на доктор да отиде за коремните болки, предизвикани от смеха при четенето :lol: :lol: :lol: :lol: . Природата се побърка и тая година, лошото е, че нещо много начесто започнаха тия купони :? :? . Иначе и аз съм наблюдавал такова поведение на Искъра около Дружба -вдигат се по нещо / не може да се разбере какво /, но упорито игнорират каквато и да било муха!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 18, 2007 10:20 am 

Аз вчера бях на река Въча до село Кадиево.Там условията са такива:много бистра вода,дълбочина между 1,5-3м.С очите си видях поне трисетина кефала,два три от които бяха от много сериозен калибър.След 4 часа подаване на мухата на главата на кефалите нямах дори вдигане от тяхна страна.За първи път ми се случва подобно нещо.Търсих го на нимфи по дълбоките места и на джапанки по разливите.На всичкото отгоре си носех и една 5м плескарка и пробван на бял-пак икакъв резултат.Видимостта на водата там е около 1,5-2м,гъмжеше от риба.Носех си и една блеснарка и след въртяне и сменяне на воблери и блесни-пълно капо.Имаше по голям шанс да закача риба на тармак на блесната отколкото тя да лапне тройката.НА какво се дължи това??!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 18, 2007 8:58 pm 
Аватар

Елементарно Уотсън ! Много вода , много храна носи.Рибата е наситена. Ти като преядеш със свинска пържолка , като пийнеш две три бирички, ако някой ти подхвърли кора сух хляб ще клъвнеш ли? :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 9:53 am 
Аватар

:D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 2:34 pm 

Пичове, специално по Въча е така-риба бол, не пипа...... и народа с мрежи, с харпуни и прочия пособия, изхранва се....... Според мен освен че е нахранена, рибата е и наплашена...... водата е бистра, рибата вижда и се спасява....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 3:31 pm 
Аватар

Няма риба която да не пипа има неподходяща муха и неподходяща тактика. Поне по мои бегли наблюдения винаги можеш да излъжеш някое рибе стига да имаш мерак.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 4:46 pm 

Да, на Въча слагам шнур тежък отпред, търся широки разливи по възможност обрасли с надвесени дървета по отсрещния бряг и на по-малко от петнадесетина метра не подавам. Лови се по някое рибе......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 9:40 pm 

Друг път като отида и хващам а този нямах и пипане,както съм описал малко по нагоре.Защо-незнам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 19, 2007 9:49 pm 
Аватар

хора,стига вече,ще ме откажете да се пробвам тоя уикенд :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 20, 2007 7:43 am 
Аватар

lazarе какво си мятал? пробва ли нимфи, някой друг стример, някоя друга пъстървова муха понякога решава проблема, мокрите мухи също са вариант и то понякога единствения резултатен, пробва ли с по тънък типет и малки мухи от 14 ка нагоре, тества ли разливите и бързеите, в бистрата вода рибата естествено вижда по добре да не си я подплашил ако те види няма да вземе, ако рибата не се е покрила и се вижда няма как да не излъжеш някоя. От по горния ти пост предполагам че си мятал само суха муха и ако не се лъжа бръмбар от микропореста или корк така няма да стане :)

josefin как ще се откажеш колега тествай ако намериш подходящата муха ще им скъсаш шишарките :)

Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 20, 2007 5:01 pm 

Вижте, колеги, въпроса си има майтапчийска страна, но има и прагматична, която смятам да повдигна, а именно: "Има ли фактори, които влияят, макар и в един и същи водоем, на различните видове риба по различен начин?"
Някои размисли в аванс:
1. В описания ден, на Струма, в участъка Катрище-Невестино имаше поне 30-на рибари, обходих повечето и никой / повтарям НИКОЙ / :shock: не беше хванал клен! А се използваха всякакви стървища, монтажи, методи, и хората си хващаха други видове риба доволно! Това не ми се струва случайно, дори и да приемем, че мухаренето ми е калпаво! Сега, разни аргументи "ма той се е наял, реката носи бол храна" са несъстоятелни поради това, че клена не винаги атакува стръвта от глад, а и ако атакува блесна, какво остава- направо да го обясним с това, че е болен от анемия ли?!...:roll:
2. Преди 3 години, на яз Огняново, за два дни НИКАКВА риба, на никакъв метод и стръв- дори прословутите с количеството и глада си костури! За сметка на това имахме 4 късания на типет 0.16, и 11 изкарани клена по ок. 800 гр.- 1кг.! Беше полудял, на обикновена джапанка взимаше като волния Уили- мощно, величествено и категорично! На другия ден разбрах, че във Вранча / Румъния / е имало земетресение с магнитут 5.5 по Рихтер?!...:shock:
3. Майстора, дето ми поддържа колата, е електроинженер и преди месец ми вика:"Ела да ти покажа кво измайсторих!"- и вади ПВЦ тръба, накрая с прикрепена кошничка от фритюрник:"Свалих го от един руски сайт, и като му пусна различно напрежение- идва различна риба, сама идва на кошницата! Даже си има таблица- вика- кеф ти мряна, кеф ти пъстърва, кеф ти КЛЕН Ше снимам- шти покажа!"!?Поспорихме, ама... :shock:
Сега, знам, че това звучи малко като "паранормални явления в банята" и "зловещи срещи от 4-ти вид", ама да поразмишляваме...
А и е едва средата на седмицата!... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 20, 2007 7:38 pm 
Аватар

Нанга каза:

"въпроса си има майтапчийска страна, но има и прагматична, която смятам да повдигна"

Въздържах се от по-задълбочена намеса по темата, защото не съм особен капацитет по мухите :lol: , но написаното от Нанга ме провокира - абсолютно съм съгласен с него, че "истината е някъде там.." :lol: . Предполагам, че всеки от нас може да се сети за такива "луди" дни, в които сме били свидетели на пълен пас от страна на рибите или на някакво безумно поведение от тяхна страна. И колкото и да се опитваме да намерим някакво рационално обяснение, все не го намираме......Според мен и в това е очарованието от риболова ни, ако сме на 100% сигурни в резултата рано или късно ще ни омръзне.. И в тоя ред на мисли си спомням христоматийният пример -отговорът на Хемингуей на страниците на едно ловно и риболовно издание на публикацията на един ловец, че след като "свалил" африкански слон, нищо вече не било в състояние да го "развълнува", още по-малко риболова .....Та великия писател разказва за една шеметна битка с марлин като през цялото време акцентира на очакването рибарят да види противника си, в което очакване и неизвестност се крие голямото предимство и очарование на риболова....
Нанга, като разказваш за тоя пич с електрооборудването :D се сещам за един много интересен филм по Нешънъл джиографик. Оказва се, че огромна част от рибите от басейна на Амазонка комуникират чрез електросигнали с различно напрежение и "звучене", като ставаше въпрос не само за ноторно известните електрическа змиорка и представителите на семейство Аптеронотови / известни сред акваристите като риби-нож/!!! Възможно е в случая да става въпрос за нещо подобно, макар че типично по нашенски ще се възползваме от такова поведение :? :? :?. Както и да е, поздрави на всички бойци и всеки да се разхлажда в тоя ад както може \:D/ \:D/ \:D/

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 21, 2007 11:57 am 
Аватар

Здравейте всички.За случая на nanga си мисля ,че клена е събирал определен вид масово роящи се мушици мушици и в такива случаи мухата трябва да е абсолютно копие.Тая пролет имах поредица от излети с люпене на ММ.Масово вдигащи се риби и взимащи само ММ и то когато ловях сутрин с по-светла муха,то след обяд не я поглеждаха,а вземаха по тъмнокафява защото по повърхността плаваха същите на цвят.А ако плувкаджийте не са ловяли е било ,защото клена е бил по повърхността.От друга страна водата е била мътна,а при мътна вода не могат да различат много-много мухата.Но то за това е и толкова вълнуващ тоя риболов

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа