Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:20 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Юли 01, 2007 10:43 am 
Аватар

Здравейте момци!!! Към ту 09.00 вчера дрънчи же се ме-то и съфорумеца Александър вика - готов ли си за муарски подвизи? Ами готов съм, как няма да съм готов, след ония три ялови дни на язовира направо като чуя за риболов и ми се наливат очите с кръв :lol: :lol: :lol: . Към десет се меткаме на маздата му и отпрашваме към река Струма в района на Батановци. Никога не съм ходил там и останах изненадан при вида на реката - малка и плитка / все пак като чуете имената на три-четири реки в България и веднага правите асоциация с много вода :lol: :lol: /. ето ималко снимки:

Изображение

Изображение

Водата беше леко мътна, по-притеснителното бе, че не се виждаха рибки за щипкане. Бързо сглобихме такъмите, като Александър реши да отдаде предпочитание на блесната. Аз си подготвих смъртоносното оръжие :lol: - МакФарланд Винтидж, 8.3 фута, 3 клас, комплектован с Мариата и уникатния Кортланд Силк ВФ3Ф. Вързах вярната коркова муха и започнах да подавам тук-там. По едно време наближавам местенцето, което ще видите на следващата снимка и набитото очо веднага съзира няколко дребни риби да се въртят в плитчината / гледайте вдясно и напред от клонките на падналата върба /:

Изображение

Сурвам се по дигата надолу и разбира се клянчетата изчезват. Обаче като стара хиена бат,ви Райко знае, че където е текло, пак ще тече :lol: :lol: , затова свивам кълки по турски и изчаквам стратегически - след две-три минутки бабацките отново се появяват. Хоп, коркова убавица връз главите им и реализирам първата рибка за този излет:

Изображение

Изображение

Ако ви прави впечатление с тоз спортен екип съм като пчеличката Мая :lol: :lol: . А ето и колегата Александър, който вика рибките с блесната си:

Изображение

Изображение

Спускаме се надолу по течението на реката и нещата започват да стават по-интересни - извън населеното място реката започва да прави завои, интересни завирявания и подмоли...Рибите обаче са много наплашени, стоят близко до брега и изчезват доста отдалеч. Това изисква доста далечни хвърляния, но резултатите не закъсняват:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Рибките се въртяха преимуществено в места като на долната снимка:

Изображение

Леко-полеко стигнах до едно място с три потопени последователно малки върби/ падна ми ш...аната батерия, затова нямам повече снимки :-s /. Още на пръвото подаване взе една средна риба около 25 санта. Докато се суетя покрай нея в течението застава поне килограмова риба....Направо ми се разтрепераха краката. Леко откачам дребосъка и го пускам до мене в тревата да не стресна добичето. А то маминото седи на два метра от мен и се поклаща лекинко. Замахвам и буквално с не-повече от метър шнур стоварвам мухата върху главата му. Последва безапелационно вземане. В момента, в който се убоде направи такъв динамичен старт, че скъса мухата зверски!!!! Имах чувството, че ще получа инфаркт :lol: :lol:, но останах радостен, че такава тънка вода може да държи такива прекрасни екземпляри. След още един завой стигам до един пешеходен метален мост. Там се монтирал един чичко с някаква количка, на която е закрепен метален куб метър на метър. Гледа ме чичето и вика - лошо....Що да е лошо бре, отвръщам аз, а той - щото си чистя помийната яма, затова по-добре не слизай надолу по реката. След тия думи отвори крана на куба и да не ви казвам какво почна да се излива в реката......Е това сме си българите.....май напоследък лафа хубава работа, ама циганска, ще почне повечко да ни приляга на нас, отколкото на братятя цигани.
Връщам се обратно, при Сашо е имало почуквания по блесната, но плахи, без закачане. Въпросният излет показа категорично преимущество на мухата пред блесната / което не винаги е така /. Като изключим простотията с помията, излетът беше много приятен, щипнах някоя друга рибка по перчиците, а с един литровец се надявам да се срещнем отново по бойните полета на Струма в района на Батановци!! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Нед Юли 01, 2007 11:04 am 

Бат Райко, евала за хубавия излет. Видя ли, че освен оня лунен пейзаж за д Теца има още хубави места за риболов.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 01, 2007 11:48 am 
Аватар

Браво Бат Райко за излета - постепенно ще забравиш смръдливите канали ...
-----------------
Аз пък в събота лових дебели
цветни клЯнове и много мъздруги на суха муха.
Като се върна от морето, живот и здраве, ако искаш ще организирам едно ходене ... тва мъздругата да видиш как стръвно напада мухата.
Плюс красива и чиста вода :D

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 01, 2007 5:26 pm 

Ех, Бат Райко, поздравления, искрено се зарадвах от мястото на твоя излет- писал съм за там, реката я познавам от 20 г., зер стария е оттам...
Да, наистина може да е чудно, но тази "тънка" вода държи в сенчестите си подмоли много сериозни риби! Местните ги ловят на кокоше черво и с такъми, произведени през 1982г. в "Стомана"- Перник!
Сега, ако позволиш, някои ориентири: мостчето, което си стигнал, бележи началото на малка махала от 20-на къщи. Подмини ги по асфалтовия път, който продължава по течението на реката, и след 300 м. ще стигнеш ЖП мост, след който пътя става черен. Още 100 метра надолу, и има друг мост. С МПС- дотам.
От този мост надолу реката почти "заспива"- отсечени, високи брегове, обрасли с дървета и храсти, потопени клони под всевъзможен ъгъл, и тук- таме дебели, "мазни" бързеи. С една дума- истинско предизвикателство за близък, но много прецизен кастинг!
Там е "тайфата" на хулигана, откраднал корковата ти убавица!
Следващият път да ги накажеш!
Успех!
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 02, 2007 7:18 pm 
Аватар

aaa,Bate Raiko,гледам и ти си се представил добре.Реката е чудесна,такъма е перфектен,че даже и смъртоносен както казваш :D и риби има ,какво друго му е нужно на човек....... :D

п.с Нека да е лято \:D/ ......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 02, 2007 10:15 pm 
Аватар

Евала за хубавият излет Бат Райко.Пожелавам ти следващият път да го хванеш този хубавец а и не само него.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 02, 2007 10:57 pm 
Аватар

Здраво Бате Райко,
Хубав излет си спретнал , а и костюма на" Пчеличката Мая"си го бива направо се слива с обстановката :D

Поздрави , жив и здрав

http://pi-landingnets.dir.bg/ - нашите ръчно изработени кепове
http://myfreetime-pepito.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 03, 2007 11:48 am 
Аватар

Хубава разходка си направил, Бат Райко...а хубавия такъм я прави още по-хубава!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 05, 2007 4:34 pm 
Аватар

Евала Бате Раико аз още в Петък отидох при баба ми на Батановци но Съпбота и Неделя имаше малко работа тук там та се наложи да помогна и не съм ходил за риба в Понеделник пък бях с едни приятелчета на яз.Бушляк (пътя към него минава през това мостче за което си писал) та на реката бях чак във Вторник понеже уморен от ранното ставане в Понеделник закъснях малко и нареката отидох чк към 2ч. следобят.За около един час хванах три чудесни клена и доста по малки на суха оса на кука N12 прибрах се към 3ч. и нещо защото почна ммного да гърми и ме беше страх защото карбона привлича гръмотевиците.На 6-тата снимка се вижда едно много хубаво място на което съм хващал доста хубави кленове но трябва да се работо от мксимално далечно разтояние .А и имама един въпрос пробвахте ли н а големия завои надолу преди да запоянат върбите там миналото лято забелязах много големи клендаци да гонят малките рибки но за сега там съм хващал само маломерки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 06, 2007 7:14 am 
Аватар

Тоуглес, здрасти!! На въпросната шеста поред снимка е Сашо, между другото това в общи линии беше първото по-сериозно място от участъка, който обиколихме - по-сериозна дълбочина и успокояване на течението. Сашо нямаше удар по блесната. Аз пробвах в края на въпросния участък и също не видях риба. Ако не се бъркам, говориш за един ляв завой на реката / идвайки по течението /. Най-интересното беше, че всичката риба - дребна, се беше набила в една плитчина, хвърлянията пред завъртането на водата пред върбата и принципно в по-дълбоката вода не дадоха никакъв резултат. Всъщност на връщане имах още едно вземане на сериозна риба, която се наби ниско долу и след няколко тръскания се откачи - мястото бе под една върба малко преди / след в зависимост от посоката железопътния мост. Подминахме и някакво вливане на много малка река - Сашо каза, че това била Конска, беше много ниска и поне при вливането си пълна с дребни рибенца. Принципно реката / Струма / ми хареса / и то няма как да не ми хареса след лунния пейзаж на ТЕЦ-о :lol: :lol: /. Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 06, 2007 8:29 am 
Аватар

Правилно ти е казал Сашо тази малка рекица е р.КОнска въпреки ,малките си размери и тя не е за подценяване 8) .Ако не ви мързи следващия път като ходите тръгнете нагоре по нея и 6те срещнете един мост ,точно преди него има едно тихо място в което се виждат едни дънери (не знам от какво са) та там в тия шубраци се крият и клендаците
има и малки и големи както и много големи но внимаваите много защото там обикновенно дебнат и змии (водни) хапват си рибка и от време на време излизат да се изсушът на брега и точно в този момент опастноста от ухапване е наи голяма .Не са отровни но ухапаното място ще се надуе зверски а и не е много приятно :x ,аз лично изпитвам ужас когато срещна змия а напоследък ги има в повече :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 08, 2007 5:26 pm 
Аватар

Здрасти,бате Райко.Я, и аз да се включа ,нали съм пернишко чедо,а и баща ми е от Батановци ,та реката там я знам на пръсти и всяко лято си правя излети в тоя учястък.Та,най добрия/според мене/ ТЕГЕЛ Е ОТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ ДО ВЛИВАНЕТО НА КОНСКА.Ре ката държи много добри кленове,като нерядко съм дърпал и гадове около килото.Фатката обаче е ,че трябва да се гази и то не бос ,защото кенеф бая се излива в тоя участък.Още преди пречиствателната /срещу течението /има дълбок разлив и единствено много дълги подавания15-20 метра от двете страни на реката към шаварите /като си нагазил в бързея/ носят успех.Направиш ли вълни в тихото всичко се покрива.Общо взето това е тактиката и по следващите вирове.Особено когато реката е бистра и ниска нямаш шанс от брега.рибите са наплашени и изчезват моментално.И така стигаме до един кръгъл и много дълбок вир малко преди ЖП моста.Е, те там са хитрите и огромни клендаци.пак дълги подавания,мухата почти няма значение-всяка джапонетка върши работа.След моста има много дълъг участък с дълбок тинест вир и стръмни брегове.И същата тактика.Дълго ,докъдето можеш хвърляне.И така горе долу до конска.От там реката навлиза в Батановци и гледката и миризмата стават батални и много фекални :lol: .Колкото до Конска...Миналата година се чуха отзиви за добри американки избягяли от развъдник,но по нагоре към Пали лула.Та това е.но поне според мен Струма е много по-чиста и дашна след Лобош,та до Кюстендил и местата са невероятни.Отиди някой път в Земен например и ще усетиш истинската Струма и кефа от страхотните такъми ,които имаш.С поздрави към всички!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 08, 2007 7:33 pm 
Аватар

Робко каза:

" Та,най добрия/според мене/ ТЕГЕЛ Е ОТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ ДО ВЛИВАНЕТО НА КОНСКА.Ре ката държи много добри кленове,като нерядко съм дърпал и гадове около килото."

Значи интуитивно със Сашо сме обиколили най-перспективните места - и двамата за пръв път се озоваваме на туй място. На мен също ми направи впечатление, че в самото населено място реката е твърде "изправена" и почти не се забелязваше живец в нея. А след онова желязно мостче, дето онзи пич си изхвърляше помията просто не слязох. Рибата, за която написах в предишния си пост, ми взе точно преди железопътния мост / гледайки срещу течението /, изобщо не успях да я вдигна от дъното, преди да се откачи, но по съпротивата си личеше, че е сериозен рибок! Поздрави!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 08, 2007 8:33 pm 

Bate Raiko написа:
А след онова желязно мостче, дето онзи пич си изхвърляше помията просто не слязох. Поздрави!!!!

Бат Райко, та клена е ПОМИЯРА на Републиката- на Марица един приятел преди години дръпна убавец, и от устата му на брега изпадна голямо парче домат! :shock:
Примери- бол!
То, и от пречиствателната не се излива PERIE, и отчасти точно затова надолу обитават Джаба и компания! :D
Дай Боже, скоро да се пуснем заедно натам, на Александър му дадох на ЛС некои ориентири...
И като едни джедаи да се спуснем отгоре им, с мухарки наместо мечове! \:D/
Нека Силата е с теб!

:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 09, 2007 7:44 am 
Аватар

Нанга здрасти!! Има такъв момент с "възпитанието" на рибата и то не само за кефала - спомням си през далечните 70 години на миналия век, като сравнително невръстно дяте още, бабите ме водиха веднъж на Ахтопол. Та там, точно на местата на вливане на канализацията на градчето, където водата имаше "приятна" миризма и бистрота :lol: , народа беше накацал по едни камъни и ловеше ли, ловеше...сафрид предполагам. В интерес на истината най-голямата атракция беше някакъв чех ли, поляк ли, не го помня вече, но тогава за пръв път в живота си видях директен телескоп / може би имаше 5-6 метра /. Човека "помпаше" с чепаре и не искам да ви казвам, че правеше някакви умопомрачителни количества риба, а наш,те чичета още тогава си гледаха тъжно-завистливо......Бамааму.......да се спуснем като гневни джедаи връз гномите от Струма....ще бъдем основна тема в Батановци дълго време, току виж влезем и в местните им легенди :lol: :lol: :lol: :lol: !! Нека Силата да бъде с всички!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа