Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:27 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Авг 04, 2007 8:28 pm 
Аватар

Здравейте момци!! Днес направих може би най-вълнуващия си риболов от началото на сезона, но....всичко по реда си!!
Станах много рано - вече не понасям жегите, както преди десет години :lol: :lol: , и към 07.00 бях на стената на Панчарево. Послеща ме силен, направо студен вятър, грозно набръчкал повърхността на езерото / то и без туй си е доста гнусно /. Щитът е пуснат максимално и едвам-едвам църцори вода надолу, колкото да не пресъхне реката. Ето и няколко снимки:

Изображение

Обичайната гледка - затова казвам, че езерото си е гнусничко:

Изображение

Изображение

Цел на днешното мухарене е реката, която едвам, едвам се вие между камъните:

Изображение

Изображение

Само за протокола - това е върбичката, прораснала в основата на стената. Около нея винаги плътно се държи група от около десетина зашеметяващи риби. Въпросните риби са предизвикателство за владеещите "силовия" кастинг - просто от края на преливника до върбата са около двадесетина метра, а те не са по моите сили:

Изображение

Отново за протокола - на долната снимка е първия вир, напосредствено под по-малкия преливник на езерото. В него също има няколко страхотни риби, но явно днес не ми беше ден:

Изображение

"Оръжието на престъплението" :lol: :lol: днес е Орвис Суперфайн Типет, 7.5 фута, 3 клас, шнур - фамозния Кортланд Силк ВФ3Ф:

Изображение

Изображение

Слизайки от стената и тръгвайки по реката установявам, че отблизо нещата са по-трагични от "високия" изглед - водата едвам-едвам църцори, задушена от слизестите водорасли:

Изображение

Изображение

Замислям се дали да не се върна и да се пробвам на язовира, но само като си помисля за тълпите старци и пишман рибари с наредените тояги по брега и тази мисъл ми се изпарява- честно казано предпочитам да не хвана кьораво рибе пред алтернативата да гледам колци за океански риболов, мазни физиономии, цапала, парашути, чалга, бири и т.н. и т.н.
Тръгвам надолу по течението, подавайки вярната коркова убавица на всяко перспективно място. Не след дълго с закача първата рибка:

http://foto.bg/showphoto.php/photo/1131 ... ppuser/820

Ей го дей и ей го и как си заминава пича :lol: :lol: :

Изображение

Изображение

Продължавам надолу по реката, а тя след последните пороища от преди месец няма нищо общо със старото си състояние. Както ви казвам в клипчето, рибите ме усещат по дишането, водата е бистра, малка, паниката - неописуема :lol: :lol: . А местенцата са страхотни:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Въпреки тънката вода успявам да прилъжа още един мъник:

Изображение

А след малко и един още по-малък :lol: :

Изображение

Тъкмо започвам да гледам философски на днешния ден и да се самоубеждавам, че контакта с природата е преди всичко, и че в свръхултралайт размерите има красота / поздрави Мунчакис :lol: :lol: /, и излизам на един разлив, в който мяркам няколко добри риби да се разхождат под едни надвиснали клони. По-радостното е, че те не ме фиксират. Притаявам се зад едно дърво и давам най-добрия ролкастинг, на който съм способен. Корковата убавица цопва лекичко но с нулев ефект...таман да се върна към мислите си за свръхултралайта :lol: и мухата е засмукана мощно от риба, която въобще не съм видял!!:

Изображение

Ето отново мястото, от където взе:

Изображение

Направо от кеф ми се разтрепераха краката. Викам си - е, това е, надолу може и въобще риба да не пипне, мене и тая награда ми стига!!! В интерес на истината повече пипане нямаше. С наближаването към Врана и Дружба все по-често се натъквах на местни субекти с всевъзможни апаратури :? :? и рибата явно беше в тотален пас.
Стигам до моста, по който минават камионите от кариерата и се спирам в размисъл - да отида ли на великия канал. Вече е обяд и слънцето препича гадничко. Като си помисля само за близо километъра ходене сред оная пустош и ми става лошо.....Викам си обаче - маа му стара, дължиш поне малко уважение на мястото, от където ти е личния рекорд бе мискинин!!! Стягам се и тръгвам....след десетина минути пристигам...красотота на туй място е неописуема....всеки път си мисля, че по-зле не може да бъде и в общ линии всеки път то изглежда по-зле :? :? :? . Хлътвам до дъното на канала и започвам да подавам. За това място принципно ви трябва здраво сърце - просто като видите какви риби се разхождат и изобщо не обръщат внимание на мухите ви е възможно да получите в най-добрия случай аритмия :lol: :lol: . Така е и днес. Разхождат си се килограмови цепеници и ич ни ибават корка на бат,ви Райко!! Но аз съм свикнал и знам, че рано или късно някой ще се излъже - е, не от най-големите, но хубав все пак. Последвалото обаче надхвърли и най-смелите ми очаквания - става въпрос за около 12.45 - 13.30, в момента, в който едни тънки облаци скриха слънцето и излезе по-сериозен вятър рибите като че ли пощуряха - започнаха да налитат зверски на мухата и особено на придърпване. Рибите по педя - педя и малко въобще не ги снимах, просто ги откачах бързо и правех следващото подаване. Честно казано нямам спомени да съм правил някога подобен риболов - буквално всяко подаване беше хваната риба, като две от тях - твърде сериозни:

Каналът вреше от обезумяла риба, виждаше се как и най-големите риби плуват нервно напред-назад, но все пак благоразумието надделяваше и не посягаха към мухата. По едно време нещата взеха да стават неконтролируеми - Суперфайна оплескан в слуз, бат,ви Райко и той оплескан до ушите, сърце бие, уши пищят, ръце треперят :lol: :lol: :lol:, ей, да знаете, че толкова вълнение могат да изживеят само софийски риболовци, свикнали да се радват на една-две риби :oops: :oops: :oops: . Добре, че дойде края на канала, та се спрях..... Извадих водата, ошмулих половината бутилка, разглобих с мног обич и признание Орвиса и без да се обърна си тръгнах към спирката на 604.....Едва ли някога ще имам подобно преживяване на великия канал, макар че винаги ще се надявам да имам още такива безумни дни!!! Толкова от бат,ви Райко. Поздрави на всички!!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 04, 2007 9:27 pm 
Аватар

еххххх,Bate Raiko като чета разказа ти все едно и аз съм там.Виждам голям кеф си си направил...нали всички за тоя кеф обикаляме реки :D . Поздрави и за напред все така да ги дърпаш \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Излет
МнениеПубликувано на: Нед Авг 05, 2007 9:52 am 
Аватар

Поздрави за прекрасния излет,Бате Райко!!! :o Евала!!Като една приказка за ГОЛЕМИЯТ КЕФ от риболова е.Трепна ми душата като четях и гледах.Само такива излети ти пожелавам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 05, 2007 2:03 pm 
Аватар

Бат Райко, голям си! Заслужил си подаръка на реката!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 05, 2007 4:13 pm 
Аватар

В петък следобяда за два часа с плешивия адвокат проверихме Искъра от Ботевградско шосе до новата писта.Интересното беше, че в самото корито на реката рибата не кълвеше, но когато стигнахме новопостроения канал по който тече / с дължина няколкостотин метра / буквално вреше от риба, за съжаление много наплашена/ укрития там няма/.Издърпахме общо около двадесетина, като средния размер беше около педя-педя и нещо.Мернах и няколко мно-о-о-го добри екземпляри обаче всичките бяха учебни-падне ли мухата на около метър от тях изчезват с 200.Поради жегата не се заседяхме дълго.Хубавото все пак е че и в тая мизерия клена се е запазил. Поздрави !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 05, 2007 4:44 pm 
Аватар

Ей,Бате Райко,ама си и ти един сладкодумен!Докато четях имах чувството,че прикляквам зад компа данеби да ти изплаша рибата.Поздрави за страхотният риболов и другият път да уловиш и покажеш тези хубавци!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 06, 2007 10:38 am 

Поздрави и от мен Райко, да имаш още много такива излети!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 06, 2007 10:56 am 
Аватар

Браво! Страхотно е било! Просто нямам думи!

Поздрави! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 06, 2007 11:34 am 

абе с тебе май нема да се разбереме така батка ти ще изловиш рибата на канала и нема да ми оставиш нищо бре а по полека <winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2007 12:56 pm 
Аватар

Поздравления и благодарности за готиния визуален разказ. Респект!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2007 3:45 pm 
Аватар

Брех ех ех ех ех немаш срам и си тураш грех :wink:
Браос е то мен ме е гнус да гледам тая пустош ти риба ловиш там :)
Евала това не всеки го може \:D/
Дерзай искам да вида е некоя от подводниците :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: поздравления
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 3:51 pm 

ЧЕстно да ти кажа (извинявай за директното обръщане макар да не се познаваме) чел съм цялата тема за Тецо и някой други твои излети и мога да кажа че като чете човек мехлем се стича по душата му.
много си сладкодумен и имаш афинитет към описването на случките пък и е видно че и с мухарките си те бива много.

да си жив и здрав и
още дълго време да мухарстваш и да ни предоставяш храна за душите

Асен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 4:06 pm 
Аватар

Асене, мерси за добрите думи, но основния виновник за тая ситуация е великия ТЕЦ :lol: :lol: - ако нямаше риба и разказите не биха стрували пукната пара......Той затова Радо му е отделил цяла поддиректория!!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 8:13 pm 

Все така да тормозиш такъмчето \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа