Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:31 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Авг 15, 2007 1:44 pm 
Аватар

Здравейте колеги, наскоро си купих нова пръчка и след като си избрах модела доста време мислих с какви водачи да бъде моята пръчка с змиевидни или с кръгли добри (незнам как се наричат затова си ги кръстих кръгли) .В крайна сметка си взех с кръгли но все пак искам да попитам кои са по-добри.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 15, 2007 3:11 pm 
Аватар

toughtless написа:
Здравейте колеги, наскоро си купих нова пръчка и след като си избрах модела доста време мислих с какви водачи да бъде моята пръчка с змиевидни или с кръгли добри (незнам как се наричат затова си ги кръстих кръгли) .В крайна сметка си взех с кръгли но все пак искам да попитам кои са по-добри.

Здрасти колега,
първо, честито за придобивката, със здраве да си я ползваш и много рибки да я сгъват.

За пръв път чувам за модел, който може да си избъраш с какви водачи да бъде!?! Би ли споделил кой е той?

Относно водачите, аз лично пръчка с еднокраки (кръгли) водачи не съм ползвал и незнам дали би следвало да давам мнение. Но някакси (чисто теоритично) змиевидните ги свързвам с по-леко и ..... как да го нарека .....може би "по-стбилно" движение на шнура през водачите. От друга страна, доста хора предпочитат еднокраките, изтъквайки фактът, че след като са такива, се връзват на един крак, а не на два :) , т.е. с една намотка, което е равно на по-ниско тегло и най-вече по-добър строй на въдицата.
Тка че може би не си сбъркал :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 15, 2007 6:04 pm 

Колега, незнам какво си му мислил толкова. :D
Принципно, няма категорични за или против. Или поне "снейка" е по-добър за изхлузването на шнура. Но пък има въдици и серии само с
едностъпкови. СТ. Кроа или ВСР-а на Даймъндбек. Освен това на 2-3 клас по му отива, като чели еднокрак водач. А и по-лесно се слагат и заливат. Кой знае, каква разлика и в цената няма. Просто различен подход.
Така, че не му мисли толкова. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2007 8:37 am 
Аватар

Чисто практически няма никакво значение дали водача е змиевиден или еднокрак, класиката е змиевиден, но има марки и серии пръчки, които и в по-тежките си класове ползват еднокраки водачи без никави проблеми. Единственият минус на еднокракия водач, който съм посочвал неведнъж, е неприятното протриване на лаковата заливка на конците на водача, което е неизбежно с течение на времето. Поздрави на всички!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2007 5:26 pm 

Bate Raiko написа:
Единственият минус на еднокракия водач, който съм посочвал неведнъж, е неприятното протриване на лаковата заливка на конците на водача, което е неизбежно с течение на времето. Поздрави на всички!!

Бате Райко,
този "минус" не се получава винаги. Имам въдица с еднокраки водачи на поне 150 риболова и няма проблем. По-скоро появата на протриването е явлението, а не правилото. При друга със змиевидни се получи, много рано. Тогава с Док го умувахме и стигнахме, до идеята, че шнура е крив на "ракетата".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2007 8:42 pm 
Аватар

Angel написа:
toughtless написа:

За пръв път чувам за модел, който може да си избъраш с какви водачи да бъде!?! Би ли споделил кой е той?

Здеавей Англеле, не съм избирал един модел с какви водачи да е бяха два но ми беше напълно безразлични кой да е и за това го написах така (извинявам се ,че съм те подвел) избирах меьду Шекспир Одисей Флай и
Шекспир Роялти Флай.Мисля че Роялтито беше с змиевидни водачи.В крайна сметка си купих Одисея заради водачите

:lol: един приятел ми каза че като са ми змиевидни водачите не мога да ловя с влакно(тъй като съм и плувкаджия сменям шпулите на макарата и си ловя на плувка когато не кълве на муха).
Общо взето това е причината за да избера еднокраки водачи а темата я пуснах за да разбера дали не съм се прецакал :wink: .Благодаря за отговорите и поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2007 8:43 pm 
Аватар

Нещо не можах да цитирам Ангел кто хората :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 19, 2007 11:52 am 
Аватар

Aз не харесвам еднокраки водачи. По една едуинствена причина - стърчат леко нагоре, като контри, и ако шнурът се увие край пръчката и го дъпнеш по-силно без да погледнеш, може да се зацепи в основата на водача и да спраска бланката, или скъса шнура. Случвало ми се е - така силно и нестандартно се сгъна пръчката, а върха плясна по водата...и шнурът се закача по тях често, явно имам и други дефекти в кастинга...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 26, 2007 3:38 pm 
Аватар

Имай предвид че при една и съща подредба на водачите въдицата ти ще има различен строи със едностъпкови и змиевидни: по простата причина че змиевидните се закрепят в две точки, т.е. за вески водач има две мъртви точки на бланката, коеото обикновено я прави леко по твърда в сравнение с употребата на едностъпкови.
Иначе едностъпковите са и по леки, но не дотам че да го усетиш осезателно.
Имам въдици и с двата типа, и нямам проблеми нито с едните нито с другите.
Естетически предпочитам едностъпкови, но това е субективно.

Извинявам се за латиницата.

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа