Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 10:54 am 
Аватар

за моята въдичка имам 2 шнура едно вф5 и едно дт6 и двата са 3М на дистанции до 10 метра не съм забелязал да има съществена разлика в натоварването на пръчката която е 4 клас
Нямам в предвид поведението на шнура

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 11:09 am 
Аватар

daniel написа:
за моята въдичка имам 2 шнура едно вф5 и едно дт6 и двата са 3М на дистанции до 10 метра не съм забелязал да има съществена разлика в натоварването на пръчката която е 4 клас

Дани, позволи ми да съм на друго мнение.
При еднакъв модел шнурове , този факт говори за качествата на пръчката... много як reserve of power :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 11:50 am 
Аватар

Добре Док. не мога да не се съглася с тебе само ми е много интересно защо по форума се прпоръчва на колеги да си взимат един клас нагоре ВФ за маркови въдици според мене това е малко неправилно след като производителя е написал да речеме 4 ти клас мое лично наблюдение че на къси дистанции по високия клас ВФ товари по добре съвсем друга тема става на дълги дистанции където според мене по високия клас започва малко да тежи на мухарката. Същото казах и на колегата Алекс.
Инетересно ми е да чуя мнението и на други колеги по темата.
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 12:21 pm 

Бат Дани каза-пак не ме послуша да си вземеш един бекинг като хората

обясни ми Дани каква роля играе тука бекинга на тази фирма 3М ето аз какъв използвам
Изображение
знам че всеки бекинг служи само за попълване на макарата а в моят случай и малко бекинг също върши работа дори може почти без него тъй като макарата ми е с широка шпула и разнася равномерно шнура ще ми бъде мн интересно да ми обясниш няма проблем ще си купя на 3М ама първо ми обясни :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 12:35 pm 
Аватар

не само на 3М и на кортланд бекинга в Алем е много добър пу забравих как беше точното му име. Бекинга не е само за попълване на шпулата.Шнура седи на меко не направо на барабана на макарата, сега този бекинг дето ти препоръчах не е от усукани нишки много е по тънък и не задържа влага. При по често вадене на шнура бекинга който е усукан лека полека започва да се извърта и усукването минава на шнура, задържа боклуци който полепват по шнура също така и влага.
Не те насилвам нищо да си купуваш :) ти си знаеш :) Има и много други плюсове на бекингите от този тип - като че не нараняват водачите не задържат песъчинки и други подобни, диаметъра е по тънък и можеш да навиеш повече бекинг, но тъй като в БГ ваденето на бекинга е рядко явление последните не са толкова важни.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 12:52 pm 
Аватар

Аз лично не обръщам никакво внимание на бекинга - последно си купих една ролка от някакъв турски пресукан синтетичен конец / прилича по изглед на показания от Алекс Професионал /, само дето струва 2.50 лв., а е 200 метра.....с една дума мога да уредя почти целия форум с бекинг :lol: :lol: . Сега по-сериозно - това са основните цели на бекинга - попълване и попиване на водата - макар че нещо не разбирам тая му функция - какъв е смисъла бекинга да попива влагата, при положение, че последната ще се изпарява от него много по-дълго време и би нанесла повече евентуални поражения на последните витки на шнура / респективно покритието на шпулата :-s :-s /. В този смисъл всеки негниещ от влагата и с достатъчна дебелина "конец" би вършил работа. Не се заблуждавайте - фактът, че един синтетичен конец е навит на ролка с надпис Харди / например / и струва 15 лв. за 20 метра, ни най-малко не го прави по-качествен или по-работещ от въпросния турски синтетичен конец!!! Предполагам, че някои колеги ще кажат - абе да не ти се налага да работиш с бекинга при вадене на риба, на което аз веднага ще отговоря - в този случай можем да добавим само още едно изискване към конеца - да е добре сплетен :lol: :lol: .
Що се отнася до ДТ и ВФ шнуровете - специално Фли-то е корава тояга и позволява експерименти с класа на шнура, особено в "горницата". Най-правилното определяне става така - пръчка 5 клас - шнурове 4,5 и 6, меткане и преценяване кое ще ти върши работа. Не забравяйте, че разликата в класовете е грамове - ако реша да си меткам на дистанция 5-6 метра, сигурен съм, че петица пръчка и осми клас шнур ще си го метка преспокойно в тая дистанция без да се мъчи....така че всичко е твърде относително. Но съм убеден, че за силов кастинг, какъвто иска да прави Алекс, тая ВФ шестичка му е добре!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 12:54 pm 
Аватар

daniel написа:
Добре Док. не мога да не се съглася с тебе само ми е много интересно защо по форума се прпоръчва на колеги да си взимат един клас нагоре ВФ за маркови въдици...

Може да препоръчват хора с достатъчен опит в кастинга и то с различни въдици!
---------------
За мен всичко зависи от коткретната пръчка - тук се говори най-много за сейдж, които (с изключение на SLT модела) имат в повечето случаи тяга за един клас шнур горница та и повече.
---------------
Мога да дам лично виждане за три пръчки :
Едната не е чак толкоз "маркова" - TFO'то 5 клас - с 6 клас ТТ шнур се усеща много по-добре натоварването.Работи много добре, но това ми го посочи един от доайените на мухарския риболов у нас след като пипна въдицата ... иначе аз си я бях оборудвал с петица.
Другата е Класик уестърна на даймъндбак - 4 клас - точно четворка шнур и пасва точно - ползвам я с мастери трут на 3М.
За усещането при кастинг спрямо VT2'то ... няма да говоря, дано се видим сам да прецениш.
VT2 3 клас - с 3 клас шнур след няколко опита лично аз нямах нужния "комфорт".С четворка шнур я пробвах и определено пръчката имаше и още мощ, но пък на третия клас въдица не е това целта...

Преди да се купи нещо идеалния вариант е да се пробва с няколко шнура на вода, при вятър и т.н. Тогава всеки много по-лесно ще избере пръчката която най му пасва.

Индивидуалността в усета при мухарството е част от голямата магия!

Поздрави Дани.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 1:13 pm 
Аватар

Цитат:
Аз лично не обръщам никакво внимание на бекинга - последно си купих една ролка от някакъв турски пресукан синтетичен конец / прилича по изглед на показания от Алекс Професионал /, само дето струва 2.50 лв.

Бате Райко ама грам не мога да се сълглася с тебе бекинга си е важен и не е лошо да е качествен въпреки че и без него се лови риба.
Също не съм съгласен и за класовете на шнуровете сега като скотовете мятат по високи класове шнурове дай да слагаме на 3 ти клас 8 ми клас шнур.
Както казват някой експерити всеки производител има свое виждане как трябва да се държи мухарка в опредлен клас. както казва Док на 3 ти клас въдица целта не е да се ползва с 4 ти клас шнур. а според мене не е нужно да се бяга много от класът на пръчката не повече от един клас шнур защото наистина и се губи смисъла
Поздрави.

Док крайно време е да направим един съвместен риболов ей така па и по биричка да пийнем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 1:46 pm 
Аватар

Който иска да бъде абсолютно наясно с каква пръчка разполага / не написаното на нея, а реалния и клас, а оттам и с какъв шнур да я оборудва /, следва да се запознае е с тая система:

http://www.common-cents.info/

Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 2:08 pm 
Аватар

В събота смятам да попитам няколко експерта от онези с червените петна болните от едра шарка точно кой клас ми е въдицата.
Не е ли по добре да се ходи на риба и такъма който сме си избрали да ни прав кеф на самите нас а колкото до рибите повярвайте ми на тях най малко им дреме от надписи.
Поздрави и успех на всички колеги и повече излети сред природата:)
И да не забравяте да пускате по некое рибенце че да има и за догодина :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 2:36 pm 

Дани- това е най-верният отговор на всички въпроси, хехе дано ти отговорят правилно :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 3:08 pm 
Аватар

daniel написа:
В събота смятам да попитам няколко експерта от онези с червените петна болните от едра шарка точно кой клас ми е въдицата...

Така погледнато, много от дискусиите във форума се обезмислят.
----------------------------
Успех при "диалога" с експертите от РЕКАТА.

П.С.Нямаш ли идея да идваш на срещата организирана от Росен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 3:13 pm 
Аватар

Цитат:
П.С.Нямаш ли идея да идваш на срещата организирана от Росен.

Док имах идея даже голямо желание бях си уредил и идването ама човек колкото и добре да живее се жени та няма как да пропусна сватбеното мероприятие на мой много добър приятел. А не ми се бие толкова път за половин ден в събота.

Жалко пак ще остане за другия път.

А до дискусиите винаги съм навит да се спори за нещо само малко им нямам вяра на западните експерти нещо много нагласено и рекламно ми се струва. Повече се кефя някой колега да даде лично мнение за такъмче.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 28, 2007 7:06 pm 

Bate Raiko написа:
Който иска да бъде абсолютно наясно с каква пръчка разполага / не написаното на нея, а реалния и клас, а оттам и с какъв шнур да я оборудва /, следва да се запознае е с тая система:

http://www.common-cents.info/

Поздрави!!!!

Така Е! Сега остава да ми развали някои банкноти на центове. :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 29, 2007 7:52 am 
Аватар

Иван каза:

" Така Е! Сега остава да ми развали някои банкноти на центове. :D :D "

:lol: :lol: :lol: :lol: ! Поздрави Пигенсон!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа