Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Окт 06, 2007 11:59 pm 

Днес следобяд ми останаха няколко часа свободно време и понеже някакси отвътре ме избиваше на мухарене,
грабнах мухарката и се запътих към близката река. След кратък размисъл се насочих към района
около гара Искър - в този участък от реката не бях ходил досега и реших че е крайно време да го проуча.
Речено-сторено, метнах се на някакъв автобус и отпраших по предназначение.
Когато стигнах до брега обаче, бях изненадан от цвета на реката - отчайващо жълто-кафява:

Изображение

Наскоро нямаше дъждове, които да я размътят така, пък и нивото беше твърде ниско за дъждовна вода.
Затворих очи, разтрих ги, погледнах отново - все същото:

Изображение

Подозирайки някаква човешка намеса, тръгнах нагоре по брега на реката (надолу бездруго нямаше смисъл).
С приближаването до ТЕЦ-о все повече се засилваше подозрението ми, че някъде там се крие отговора на загадката.
Стигнах до импровизирания мост над реката:

Изображение

И там положението беше същото:

Изображение

Реших, така и така съм стигнал до ТЕЦ-о, да хвърля поне един поглед (пък може и някоя муха :) ).
Това което видях обаче ме отчая окончателно - в канала и в края на кариерата, в който той се влива, цвета на водата
беше още по-"гъст" и наситен от този в реката:

Изображение

Изображение

Твърдо решен да запазя останалия ми здрав разум, продължих нагоре по брега на реката. След петдесетина метра намерих
отговора на загадката - жълтия цвят в реката "изтичаше" от тръбата на помпената станция на ТЕЦ-о:

Изображение

Настроението ми се оправи незабавно, защото по-нагоре от тази тръба реката беше просто перфектна:

Изображение

Даже имаше признаци за кефалско присъствие :) :

Изображение

Бързо сглобих мухарката и вързах една грозна муха - резултат от снощния ми експеримент (голямо цапане беше):
Изображение

Кефалите обаче оцениха високо гастрономическите й качества, и настана едно приятно раздвижване във водата \:D/
Извинявам се предварително за лошото качество и недостатъчното количество на снимките от тези моменти
(то и рибките не бяха чак толкова много, де), но на мен ми трябват поне шест ръце за да мога едновременно
да държа пръчката и да снимам що-годе добре, а сега засега разполагам само с две (и то леви :oops: )

Изображение

Изображение

Имаше хубави места:

Изображение

Изображение

Опитах и на ей това "нещо" (муха е твърде гръмко име за това мое творение, плод на друг експеримент):

Изображение

Резултат имаше, макар и не толкова силен колкото на корковата муха.

Като цяло рибките бяха малки, но кълвяха често. Дори рекордьорите
бяха със скромни размери:

Изображение

Изображение

Когато почна да се стъмва (и повечето мухи бяха останали по дърветата), си тръгнах доволен и щастлив обратно
през поляните, прашния път, моста и бетоновия възел срещу ТЕЦ-о към автобусната спирка. Настроението ми не се
помрачи дори когато в тъмното без да се усетя навлязох в обсега на една около 40-килограмова немска овчарка
(за щастие кучето прецени, че е под достойнството му да се занимава с мен).
Така завърши този излет, който започна с неприятна изненада.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 5:46 am 

Изображение
защо не отиде по пътя за кариерата да видиш кво става там щото там са подвизите ни с бат Райко а иначе браво за излета дръпнал си рибета евала :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 7:15 am 
Аватар

Здравей,Венци,
Поздравления за хубавия и изчерпателен репортаж!
П.П.На снимките видях и една "стъкларка".Може да споделиш какви са ти впечатленията от нея.А за борба с агресивните кучета, аз винаги си нося 3-4 мощни пиратки.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 12:34 pm 
Аватар

Момчета, здравейте!!! Венци - браво за чудесния излет!!!! Алекс е прав - трябваше да се пуснеш до дъното на тоя огромен квадрат, там каналите са с чиста вода!! Имам чувството, че тия гадове от кариерата нарочно го правят тоя номер, защото основния ТЕЦ-ов гьол вече съвсем го няма, до такава степен е затлачен от промивания пясък. Та си мисля, че гадовете нарочно оставят пробив в тръбите, за да се излива гадостта направо в реката и да си спестят разходи по "дълбаене" на утайника им :x . В спокойни дни не можете да си представите в рамките на около километър какво мъртвило е - все едно гледате плажа на Златни пясъци - всичко е покрито с фина плах, то даже не е и пясък!!! За всеки е ясно какво означава това - смърт на всякаква ихтио - флора и фауна, задушена от тези фини утайки!!!!
За себе си съм си дал бойна задача, след като приключа с всички бюрократични простотий по наследяването на баща ми, да открия някакви координати на РИОСВ и да им подам сигнал за тая свинщина!!!!
Венци, предлагам ти следния проверен маршрут - от стената на язовира надолу. Ако не са вдигнали щита да изпускат вода, реката е кристално чиста и държи хубави риби. Участъкът е проходим чак до Дружба и няма проблеми с минаването от едната или другата страна.
Поздрави за излета и вярно дума Боян - дай повечко инфо за пръчлето!!! Поздрави и след десетина дни ще почна да влизам по-редовно в любимия форум!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 12:56 pm 
Аватар

Дееби и гадовете! ](*,) Тая седмица мислех да ходя на Искъра! Добре че не отидох! Затвор за тия нещастници! <mad

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 1:00 pm 

Алекс, бате Райко,
вчера просто нямах достатъчно време да изследвам ТЕЦ-о, затова не навлязох в тази непозната за мен територия; решил съм да направя това някой път, но трябва да се въоръжа с цял ден време и много здрави нерви.
Що се отнася за участъка от стената на Панчарево до Дружба, там съм чест посетител, само че аз вървя в обратна посока - срещу течението.

Поздрави!

П.П. Бояне, бате Райко,
пуснах една тема за "стъклото" в секция "Мухарско оборудване/Прът", за да не става offtopic тук. Можете да я погледнете там.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 7:14 am 
Аватар

Изображение

Изображение

'Баси контраста ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 11:02 am 
Аватар

Ма много ми е интересно ако тази снимка,
Изображение
направена примерно в Белгия бъде занесена на властите какво ше се случи на Малоумната ФИРМА СТОРИЛА ТОВА !!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 11:59 am 

поздрави за пхриятния излет. Само един съвет - трябвало е да продължиш нагоре срещу течението, и ще излезеш в Дружба -2 (пета част). Местата там също са добри, макар че рибите в момента са от този калибър. Едри излизаха точно след забраната, но след това заваляха пороите, реката изби от коритото и не ставаше за риболов. После пък спряха водата изведнъж, дебитът намаля и дойдоха парашутистите. Но пак става, както се вижда и от снимките ти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа