Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:59 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Eagle Claw "Feather Light"
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 12:45 pm 

Здравейте всички!

Наскоро се сдобих с още една гега - купих фибростъклената мухарка, която Робко продаваше.
Покупката беше малко емоционална и донякъде прибързана от моя страна, но съм много доволен от нея. Искам тук да споделя някои впечатления.
Мухарката е Eagle Claw "Feather Light" Model FL 300 7'0" (213cm), 5-6 клас . (Ревюто което Мунчо беше пуснал в темата за продажбата - http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=3257&start=0 - всъщност се отнася за неговата собствена пръчка: тя мисля е до 5 клас.)
Като цяло пръчката е много приятна на външен вид - жълт цвят с тънки черни декоративни елементи по ръбовете на заливките на водачите, бронзово-жълтеникаво покритие на макародържача (който е "заключващ надолу"), сравнително къса и много комфортна коркова дръжка с вградена малка пластинка с логото на Eagle Claw. Пръчката е двуколенна, като снадката е малко нетипична - връхната по-тънка част се вмъква в долната по-дебела (виждал съм подобна снадка
на пръчка за дънен риболов, също фибростъклена).
Водачите са едностъпкови (на едно краче), тип "спинингови" :) , както се беше изразил колегата D_a_m_i_a_n_o_v в една тема (моля да ми прости, ако го цитирам погрешно).
Ето няколко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като получих мухарката (случи се в един Вторник), едва дочаках Събота, за да ида да я пробвам "в бойни условия".
Отидох на близката река, сглобих я и, затаил дъх, я размахах...
Още от първите мятания останах с добри впечатления, а до края на излета вече беше станала любимата ми пръчка (оттогава насам май все с нея ходя :D ).
Аз по принцип съм лаик и самоук в кастинга, затова искам предварително да подчертая, че изложените по-надолу наблюдения и твърдения са чисто субективни и напълно непрофесионални.
Най-напред ми направи впечатление баланса на пръчката - със
Shakespeare Alpha Fly #5/6 и Shakespeare Summit #4/5 (и двете тежат около 130 грама) балансира идеално. За сравнение - като сложа Summit-а на Shakespeare Odyssey 7'0", е мъка - доста натежава отзад (но това си е проблем с Одисея - при него баланса БЕЗ макара е на около 1 см пред ръба на корка :shock: ). Добрия баланс се дължи на малко по-голямото тегло на фибростъкланата пръчка (то обаче не се усеща при кастинга, поне не като пречка).
Ръкохватката е много удобна, направо "заспа" в дланта ми.
За самото хвърляне мога да кажа само едно - за първи път хващам пръчка, която така добре пасва на иначе куция ми кастинг. Не знам как става, но като си помисля че искам да подам мухата някъде и заметна, тя поляга точно там (сякаш пръчката чете мислите ми и сама мята). Полагането е нежно, без шибване на шнура по водата. Именно
тази мекота на полагането ме притесняваше малко, още като четях ревюто в темата на Мунчо. Една тактика, която често прилагам върху кефалите, е засилването на шнура, придружено с прицелване малко по-ниско от необходимото: мухата пада с доста силно и неустоимо за рибите пльокване (май някъде беше спомената тази техника под името "Бой по главите беляшки" :D ). Оказа се, че пъчката си го прави този номер перфектно, просто при него края на шнура не шибва силно водата (както става обикновено с Одисея), а леко поляга върху нея.
Иначе пръчката работи много добре на къси дистанции - с 2-3 метра изваден шнур (пробвах с 5-ти и 6-ти клас), без забележимо претоварване на по-големите дистанции (около 13-15 метра). Кръговото хвърляне го прави много добре до към 9-10 метра (но аз пробвах само с WF, вероятно с DT или пък с Triangle Taper ще е още по-добре).
Силно впечатление ми направи и това колко лесно се "изстрелва" шнура с пръчката - след замятане примерно на 9-10 м мога да извадя около 3-4 м шнур в краката си, и при следващото замятане да го изстрелям всичкия (за това имат заслуга и водачите).

Мухарката е доста мека (най-вече в горната си част), но не мога да кажа че е бавна. Понеже няма общоприет стандарт за бърза или бавна акция,
ще използвам класификацията на видовете акции на мухарски пръти, залегнала в основата на The Common Cents System (поздрави на бате Райко :D )
Съгласно тази система, един фиксиран в хоризонтална позиция прът (или бланка) е оптимално натоварен, когато върха му е отклонен от хоризонталата минаваща през бът-а на бланката на разстояние равно
на една трета от дължината на бланката. При това положение, ъгъла който върка на бланката сключва с хоризонтала, определя акцията й:
< 59 градуса - бавна;
59 - 63 градуса - модерейт (средна);
63 - 66 градуса - модерейт-бърза;
> 66 градуса - бърза;

Не съм измервал точно ъгъла който прави върха на фибростъклената мухарка в градуси, но го сравнявах с този на Cortland Endurance Fly 7'0" #3, и е чуствително по-голям (от този на Cortland-а). Това донякъде се дължи на разликата в твърдостта на двете части на Feather Light-а: долната е доста по-твърда (и дебела) от горната.
Пръчката си мята съвсем добре, не съм изпитал (поне досега) момента с "умирането" на шнура, което Мунчо и Робко споменават.
А пък какво удоволствие е да се закачи някой малко по-едър кефал,
няма да ви обяснявам \:D/ .

В заключение мога да кажа, че освен че ми стана любимка (Одисея събира паяжини вече в гардероба), тази пръчка коренно промени отношението ми към фибростъклените мухарки като цяло.

Поздрави!

Последна промяна Ventzi_A на Нед Окт 07, 2007 6:26 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 3:27 pm 
Аватар

Венци..........от тук нататък спирам да пиша за пръчки :wink: - след описанието на Мунчакис за същата пръчка, това е втората тема, която толкова подробно и изчерпателно представя пръчка!!! От тук насетне, преди някой да напише - "това е дърво" или "много е готина", го съветвам да прочете поста ти!!!! Тъй като имах възможността да клатна пет-шест пъти пръчката на Мунчо, преди да отпътува за Габрово, абсолютно се солидаризирам с всичко, което си написал за нея!!! Поздрави и съм горд, че чета такива постове във форума!!!!!!!!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа