Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 9:13 pm 
Аватар

И аз съм навит, но първо мисля кленове още да половя! :roll:
Ти тая задача си я свършил много добре! :D

Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 9:23 pm 

S.W.A.T.,според мен няма спасение,освен с късмет!То заради нея се продават стоманени поводи!Незнам,пробвай някакъв капронов повод,или по-дебело врлакно и разчитай на шанса!Ама като знам каква уста има това чудовище :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 9:54 pm 
Аватар

Се си мисля, че тайната е в плетеняка :wink: !Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 10:02 pm 
Аватар

Щуката има няколко реда зъби, част от които са като контрички навътре в устата. Бъркайки в устата дори на мъртва риба се усеща как зъбките се впиват в пръста и изваждането на пръстите е трудно. Доста е писано по темата и в други риболовни форуми и сайтове за това както и в книгите за риболов издавани на българския пазар. "Късмета" зависи изцяло от самата атака на рибата. При риболов на тапа/плувка щуката атакува директно рибето, повечето случаи захапвайки го странично. Ето тогава е най-големия риск за повода. При риболов на блесна често щуката захапва жервата отзад и тогава има по-голяма вероятност повода да оцелее, но все пак нека се има предвид, че често блесните за щука са с два броя куки - от към клавата и от към опашката. Потърсете в youtube атаки на щуки (pike attack), има доста филмчета а и по френския канал често дават в един аквариум как атакува щуката. Относ поводите: за стоманен не мога да си представя как би се монтирал а и седи малко твърд. На времето имаше едни много меки, финни и многонишкови на които им викаха "кевларни". Та тези по биха станали за мухарене. Пак по френския канал много често дават риболов на щука със стример. Трябва само да се загледаме какво ползват там защото поне аз френски не разбирам. Не съм ходил за щука може би 8-9 години така че и на мен ще ми е интересно какво е редно да се стори по въпроса с поводите.

Edit: Поразчетох се малко в нета и това което трябва е с кодовото име shock tippet :) Успех на всички в риболова на този хищник.

Последна промяна Драго на Сря Ное 07, 2007 10:13 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 07, 2007 10:03 pm 
Аватар

Юрка,преди време и аз се бях запалил по щуките с мухарка.Даже май тука във Форума имаше тема,в която се разискваше въпросния риболов.
Доколкото си спомням,май най-добрия вариант беше с кевларен повод.Не съм сигурен...

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 9:35 am 
Аватар

Старите корита при село Петко Каравелово ...

Старите Корита - Петко Каравелово - поправителен

Забравете всичко останало освен ДЪЛЪГ метален повод :!:

Моновила - само ще усетите тежестта на рибата ... и толкова - точно за секунда и моновила е прегризан от щуката (изключвам някоя случайност, при която куката е забита силно в страничната част на устата и така завъртяна, че зъбите не я достигат - не разчитайте на това)

Ачо, плетеняка щуките го прегризват малко по-бавно от монофила, но това не е достатъчно за да я извадиш - има една единствена извадена с плетеняк от един канал, т.е. малко разстояние и просто след като го прегриза падна на брега обаче - в краката на Шамана. Освен това плетеняка и изключително мек, а стримера - тежък - може да си представите тази комбинация във въздуха ... нали? - Плетеняка е изключен както и всички подобни материали.

Има поводи на Сентифик за щука - дебело монофилно влакно, завършващо с поне 30 см метален повод - ползвам съм такъв - посят на един остров в Дунава ...

Щука се лови с висок клас мухарка - по литературата - от #8 до #10 - аз хвърлям с #8, но ми е малък класа - работя по въпроса ...

В заключение - просто не можете да си представите кефа как следите с очи мястото, където играя стримера и как отстрани виждате една подводница, косо плуваща към мястото на стримера и пореща водата ... :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 11:46 am 
Аватар

Абе сега се сещам, че в куфара сдругите такъми някъде отлежават едни такива тъъънички меки поводи - волфрамови ли бяха :oops: , абе нещо на фрам завършваше материала...може и да стане с тях....Навремето се раздуваха някакви историй за ръчно направени поводи от металните въженца от стара автомобилна / по- точно камионска / гума, били много тънки и меки.........Питайте спинингистите, те са малки, но знаят :lol: :lol: !! Да се включи Дамянов, къде изчезна тоя чиляк :-s :-s!! Поздрави и съм на 100% сигурен, че скоро от хасковлий ще има "Слънчев ден с озъбени талпи" :lol: :lol: :lol: !!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 11:51 am 
Аватар

Bate Raiko написа:
.... тъъънички меки поводи - волфрамови ли бяха :oops: , абе нещо на фрам завършваше материала....
Точно за тези имах предвид. В момента всичките такъми освен мухарските са затиснати в гардероба от леглото на бебето и няма как да ги извадя иначе бих пуснал и снимки. На пипане се едни много меки и финни, лесно се прегъват и не седят като тел както стоманените.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 12:11 pm 
Аватар

Не стават :!:

При кастинга стримера ги прави на пружини още първата минута ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 12:28 pm 
Аватар

Тогава единствен вариант остават фабрични поводи от утвърдени фирми в бранша или евентуално да се пробва с най-тънката струна за китара........ама как ще и се правят свръзките.......Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 1:28 pm 
Аватар

Е те тука се вижда:

Изображение

Изображение

Това е стоманен повод на ролка - 10-тина метра и с метални тръбички се правят връзките.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 1:45 pm 
Аватар

Роска, плетените волфрамови поводи(ползвам ги за воблери) са достатъчно меки и здрави и с малък , но качествен(здрав) вирбел сигурно ще станат също.
----------------
Тя щуката гони ли много не подбира :D

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 6:45 pm 
Аватар

Абе колеги вие още от сега ме стресирахте,тази работа с щуката била доста сложна.Иначе днес си намерих куки номер 2 за първи път виждам такива ченгели.Този който ми ги даде му викам абе брато няма да ходя за акули а за щука,човечеца само се усмихна и каза то тва са за щука.
Много странно по-дългата страна на куките имат зъби както на трионите но мисля че ще мога да вържа някой стример.Проблема остава да намеря само повод.
Чудя се само дали моя Байран #5 ще издържи при удар в ръката ми да не остане само корка,че е имало доста големи гиганти.Ще пробва ме и ще разберем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 7:17 pm 
Аватар

S.W.A.T. написа:
...Чудя се само дали моя Байран #5 ще издържи при удар в ръката ми да не остане само корка,че е имало доста големи гиганти.Ще пробва ме и ще разберем.

Внимавай! Вече счупи една пръчка! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2007 8:33 pm 
Аватар

S.W.A.T. написа:
Абе колеги вие още от сега ме стресирахте,тази работа с щуката била доста сложна.Иначе днес си намерих куки номер 2 за първи път виждам такива ченгели.Този който ми ги даде му викам абе брато няма да ходя за акули а за щука,човечеца само се усмихна и каза то тва са за щука.
Много странно по-дългата страна на куките имат зъби както на трионите но мисля че ще мога да вържа някой стример.Проблема остава да намеря само повод.
Чудя се само дали моя Байран #5 ще издържи при удар в ръката ми да не остане само корка,че е имало доста големи гиганти.Ще пробва ме и ще разберем.

Ся, Юри ... Ще трябва малко да попромениш понятията си ... :wink:

Кука номер 2 е изключително малка за щука - имам само една дребна щука на 2-ри номер, докато търсех распер. При тия номера гейп-а на куката е по-малък от зъбите й, които са толкова много и толкова на гъсто, че почти нямаш шансове да забиеш куката. За щука търси куки от минимум 3/0 (три нули) нагоре, като се ръководиш от правилото, че за щуката няма голяма примамка - колкото по-голяма - толкова по-добре. Големите примамки не отказват дори и малките щуклета. Хубави щукарски куки на Даичи има Ванката Пигов - много здрави са и са страшно тънки, което е от изключителна важност, защото с мухарката много трудно се забиват по-дебелите куки. Тия, които си си купил са хубави, ползвал съм, но са малко дебели и доста трудно с мухарката, особено с 5-ти клас ще успееш да я забиеш.

За счупването на мухарката не се притеснявай - атаката на щуката не е толкова агресивна, колкото на някои други хищници, при които имаш чувството, че ти удря слон. По скоро внимавай с тежките стримери да не я счупиш или нараниш. От "свещта", която прави щуката също не се притеснявай - тя скача над водата и много рязко си мятка главата, но при тия движения се откачат блесните и воблерите, понеже са тежки - стримера забоден ли е с контрата няма опастност да го изхвърли.

Поздрави и давай - удоволствието от зъбатките си заслужава!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа