Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 08, 2005 4:09 pm 

Взех, че си купих Air Cel, защото нямаше от евтиния 6DT, пък и 8 лв разлика не е кой знае колко, ако този е по-добър от другия (не че rookie като мен ще усети разликата :lol: ).
Въпрос нумеро дуе:
Какъв бекинг и какви влакна за типет да ползвам (за марка и модел конкретно питам)?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 08, 2005 4:39 pm 

Театро, бекинга в БГ е почти, ми да не кажа неизползваем. Навии първо шнура без бекинг и виж какво разстояние има между шнура и горната част на макарата. Ако шнура е навит почти плътно, ти трябва около един метър бекинг само да подложиш шнура, че да не седи на макарата направо. Ако имаш мегдан прецени колко бекинг е нужно да се навие. Когато навивш и развиваш шнура не трябва да прилагаш голямо усиле, така че шнура да се намира под някакво напрежение навит. Не трябва и да е много хлабав, щот витките се усикват една в друга.
Като навит не трябва да търка никъде по макарата. Когато го навиваш гледай да се размотава от ролката като я въртиш, а не да го изнизваш направо от ролката, че се усуква.
За бекинг се използва или готов който се продава или подходящ дебел конец. Става и парче от стар шнур. Бекинга има значение при някакви супер далечни кастинги или доста яки риби.
Типет, аз си купих на Сентифик, но ще го кътам щот 30 метра са 6 кинта. Но смятам,. че това 0.10 е най-доброто. За теб ти трябва ролка от 100 метра 0.16.
Лидер закупили си?

Последна промяна Ivan VP на Вто Фев 08, 2005 5:27 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 08, 2005 5:06 pm 

Засега съм купил само тоя шнур и Профешънъл Флай 2.55.
Лидер не съм купил и мисля да си правя по схемите, дадени в един английски сайт, който видях тука, но именно за типет и за лидер питам аз какви влакна трябва дас е ползват? Или може да са най-обикновени монофили 0.35, 0.30, 0.25 примерно със съответните дължини, които дава онзи екселски калкулатор?
А може и да се повторя с тоя въпрос, но има една мухарска макара на Шекспир - Мустанг Флай...... дали да си купя такава 5/6 клас?

А за попълването на самата макара. Аз до момента със спининговите макари правя следното изчислявам приблизително каква част от шпулата ще се напълни със съответното ми основно влакно. След това попълвам остатъка със прежда от тази, с която жена ми ми преде пуловери :wink: и навивам изолирбанд на няколко слоя за да се позаглади. След това навивам основното и шпулата ми е запълнена.
В случая за бекинга аз питам по-скоро с оглед на това ако (дай боже) клъвне някаква голяма риба нали трябва бекинга да е вързан за самия шнур, за да има възможност да се развива от него или това не е важно? И ако не се налага използване на бекинг с какъв възел се вързва шнура за самата макара, защото нали се сещате какво става ако някоя по-голяма рибка тръгне да бяга на някъде със шнура ми? :lol: Не знам последната ситуация доколко е реалистична между другото !?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 08, 2005 5:35 pm 

Ето един от възлите които използвам за бръзка между бекинга и шнура:
http://www.pechetruite.com/Noeuds/kleader2.htm#Blood
Имам една риба окло 3-те кила на шнур и тя разви доста, но до бекинга не стигна. Така, че за това казвам е малко неизползваем.
Мустанга става 5/6 клас за твоят шнур, както и да ловш риби.
Влакната гледай да са прозраи и безцветни и да не правят памет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 08, 2005 7:37 pm 
Аватар

Според мен има осбенно голям смисъл в запълването на шпулата защото когато не е запълнена, радиуса на кривата при измъкването на шнура е много малък и ъгловата скорост при механизма за задържане става много голяма, което означава, че за да измъкнеш 1м. шнур шпулата прави почти 2 пъти повече обороти при 1,5 см по малък радиус. Не съм го смятал точно, но това със сигурност води до износване на механизма за задържане(личен опит).
Така, че според мен е задължително да бъде запълнена шпулата максимално. Относно бекинга, този дето си го купих не беше никак евтин, но вече няма да си купувам защото обикновен капронов конец върши същата работа, а мисля също и че конеца от който се плетат мрежи става.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 09, 2005 11:31 am 
Аватар

Според мен си е важен БЕКИНГА!
И то най вече защото марковите бекинги попиват влагата на шнура и така го потдържат за по дълго време ;)
ВЕРВАЙТЕ МИ !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2005 11:37 am 

Хм, а чисто теоритично погледнато, когато имаш примерно клас 6 шнур и го слагаш на макара 6 клас не би ли трябвало да се попълни докъдето трябва без да е нужен бекинг или просто бекинга е сметнат да се слага, когато се произвежда определен клас макара?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2005 10:46 pm 
Forum Admin
Аватар

Театър написа:
А може и да се повторя с тоя въпрос, но има една мухарска макара на Шекспир - Мустанг Флай...... дали да си купя такава 5/6 клас?
....Хм, а чисто теоритично погледнато, когато имаш примерно клас 6 шнур и го слагаш на макара 6 клас не би ли трябвало да се попълни докъдето трябва без да е нужен бекинг или просто бекинга е сметнат да се слага, когато се произвежда определен клас макара?

Здравей, Костантине,
ами за бекинга колегите горе доста неща са ти казали и почти няма какво да се допълни, ей то не остана място на макарата бре, ехехехе.
Пигов е прав за всичко, коео ти казва, Радко Анубиса също, както и Маверик.
Аз единствено мога да ти споделя от моя опит още няколко неща.
На една макара 5/6 клас ако и сложиш 5 клас шнур, не винаги той се събира, има по някой път несъвместимост на марките шнур и макара.
За Мустанга със сигуност ще ти събере 5 клас ДТ и 6 ВФ, както ще ти остане място и за бекинг ако шнура който използваш е тънък.

Доки, какъв беше ония дето ми да де на Струма, кой клас и коя марка?

Бекинга е важен от тая гледна точка, че прави пълнежа и шнура не стои на видки, както и за увеличаване на дължината на линията, при евентуална изненада с голема рибка.

Но и съшо попива и утежнява допълнително, т.е. балансира такъма в дръжката.

Възлите може да видиш и на сайта ми, мисля че има няколко от основните дето се ползват, но мисля че на Пигов предложенията са добри.

Та ако иамш и друг въпроси , давай, ние сме на среща!

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 11, 2005 8:37 am 
Аватар

Аз за бекинг ползвам плетена полиестерна коприна-здрава е , тънка, не се разнищва, не гние, нежна е...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 11, 2005 9:21 am 

Взлите ги има в книжката, към шнура и куп още пояснения. Големите фирми така правят. А как ще се зарадвам с един шнур от мастер серията, само аз си знам :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа