Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Wolly Buggers
МнениеПубликувано на: Пон Ное 19, 2007 4:22 pm 
Аватар

Като заговорихме за стримери,реших да понавържа нещо,за което имам подходящите мат'риали.А именно няколко Wolly Bugger-и.Говори се,че са класика в жанра.Или по-точно универсални.Като може много да се експериментира с цвета на тялото,опашката,перото за риб,дали да е утежнен с метална глава или с тел под тялото.Стоян Филипов е показал няколко варианта и то поетапно.Всеки може да ги види как се правят и да пробва.Ето и моите.Направени са на куки за стример Адмирал №6 :
Изображение
Черния е може би основния като цвят.Аз,обаче,не съм хващал с него.Тепърва ми предстои да пробвам.

Изображение
Тялото на този втория е направен от чинил,който Боян преди време ми беше дал.Цветът му е нещо между жълто и оранжево.Като се намокри изглежда лееко прозрачен,направо "оживява".Този Wolly Bugger вече е изпробван.Лови яко.С него съм хващал кефал,костур,а в един друг вариант,само че без риб,а с малко хекълче и "венче" от дъбинг зад металната глава,с Боян сме хващали и ......каракуди(излета го има в "Язовири" - "...на яз.Доситеево".

Дано да съм провокирал някой и в това лошо време навън - идеално за муховръз :wink: - да прекара няколко часа зад менгемето.

Поздрави ! ! !

-------------------------------------------------------------------------------------

Направих малка промяна,че бялата риба беше уловена на по-различен "вариант".Но този Wolly Bugger наистина хваща :D

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Последна промяна pacho на Пон Ное 19, 2007 8:30 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: За стримерите
МнениеПубликувано на: Пон Ное 19, 2007 7:47 pm 
Аватар

Здрасти Пачо!Наистина ме провокира с тези стримери.Добра идеа са тези унивесални Wolli Bugge-и.Поздрави и за добрата изработка.Дано ти донесат и успехи!Във това лошо време и аз смятам да поседна пред менгемето \:D/ . Поздрави!! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 20, 2007 1:26 pm 
Аватар

Пачо даде добри идеи ... ма като все не остава време за менгемето ... ще се включа в темата с нещо по-старо ... и по-едро ...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 20, 2007 9:25 pm 

Здрасти Пачо,
добра тема си започнал. Риболова на стример ми е любим и доста пъти ми е носил страхотни слуки. Казвам страхотни, та чак съм се чудил как може да кълве на стирмер толква. :D Често обаче е в другата крайност. Никакво движение. Но когато се получи не е за вярване.
Използвам стримерите Уоли Бъгар, както и един модел на чичо Док. Стримерчето е кафяво и мяза на Мишънъри но изменено. Марабуто е страхотен материал и придaва много добра игра на самата примамка. Първо "бухава" когато се забави и се свива когато се дръпне. Според мен стирмера е най-атрактивен когато се движи на тласъци в умерено бърза вода. Равномерното водене май е по-нерезултатно. Пъстървата, особено американка се "самоубива" когато и дойде времето. Тази година повечето едри риби които успях да уловя са точно на стример.
Но атракцията на стример е кефала според мен. Преди две години с Мишо открихме поне за нас, как тази риба атакува. Кефалите по Искър в района на Койнаре щяха да ни "изтеглят" мухарките с резките си удъри. Ето един пък от Вит след ден замятане на същият вир с блесни и мухи. Но предпочете стирмера.
Изображение

[img]http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/778f84f7b5a9d61c1eadd4fe73a1b2b5.jpg
[/img]
Марабуто е чудесен материал за стример, но тази година Мишо експериментира и го направи, като за опашката използва козина от ухото на заек. Освен това вместо чинил за тяло сложи дъбинг. Специално олив разцветката беше "неотразима". Дори на езерен риболов в Рила, където съм новобранец отчете сериозна емоция. По този начин стримера става доста по-траен. Единствен недостатък е малко по-късата опашка. Просто заека няма много дълги косми по ушите. Прбвал съм с различно утежнени стримери, но най-резултатни са средно утежнените. По добре повода пред стримера да е утежнен когато се наложи, че иначе ако е самият стример се губи от неговта игра. Друг момент е въдицата. Тя трябва да придаде играта на примамката и да е поне 2.70. Ако е много мека, ще поема трепетенето което искаме да придадем. За това колкото е по "елстична" и "високомодулна" по добре. Подобен метод в спининга се казва "туичинг". Често стриемра се води до брега, където са и самите атаки. До година по живо и здраво освен кутията съсъ сухите мухи, ще имам и една само съсъ стримери.
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 20, 2007 10:24 pm 

имам една мухарка 7,8 клас и догодина ще и взема едно щнурче и аз ще го пробвам този риболов!То по Тунджа тези атаки на разпери могат да те направят луд!Пък реката си има и щука,и костур,и бяла,и сомче,а за кефалите да не говорим!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 20, 2007 10:55 pm 
Аватар

Аххх на последък толко много теми за стримери и аз се зарибих.Като понатрупам опит с джапанките и сухите мухички и тях ще ги почна.Пигов,относно стримера на Док с дъбинга,за обикновен антронов ли става дума или от този дето блести (има го в сайта ти).Също така искам да те попитам каква е разликата м/у козината на ушите и тази по другите части (нямам в наличност заек и може би за това не знам,сигурно разликата е видима)?Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 21, 2007 1:21 am 
Аватар

Майтапа на страна, но именно този олив стример Ванката Пигов го донесе един упърпан и изпояден от мнго риби след еднодневен риболов :D

Стримера е от светла олив заешка маска, от страните на бузите на зайчето - там космите са най-дълги и много по-меки от другите. Доста са по-устойчиви от марабуто, но за голям стример идват къси...тялото е от микс дъбинг и рибното с кокоше перо

ето снимки на стримерчето
Изображение
Изображение

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 21, 2007 8:56 am 
Аватар

Радвам се,че темата за Ули-то се хареса.Сигурно има толкова много варианти,че всеки може да покаже различен :D ...
Аз за опашка използвам заешка козина.Достатъчно дълга е и за по големи номера куки.Аз като вързвам този на №6(с дълго рамо за стример) отрязвам,след като я фиксирам,близо 1 см. излишно.Козината е част от една стара руска шапка :lol: .Лошото е,че е само в черно,а такива шапки незнам дали още могат да се намерят.И то в различни разцветки.

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 21, 2007 9:03 am 

Има ли значение момчета, дали главата на стримера е златна или сребърна, коя харесват повече рибоците?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 21, 2007 3:50 pm 
Аватар

Здрасти Пачо.
Хубава тема си пуснал.
Ето и от мен един бъгър направен от CDC:
Изображение

Поздрави и жив и здрав приятелю.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа