Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:41 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2008 11:42 pm 
Аватар

По-дълготрайни мухи

Вещите мухари знаят как се вързва качествена муха.Дори и повечето начинаещи могат да забележат качествата на една муха спрямо друга.И докато много от нещата в риболова струват малко или много,то мухите са една инвестиция,така да се каже,не само на средства и материали,но и на време и удоволствие от направеното.Използването на качествени материали и добри методи на изработка,водят до направата на трайни и здрави мухи и помага за тяхната по-дълга употреба.Има,обаче,и други фактори,които могат да доведат до преждевременната “гибел” дори и на най-добре вързаната муха.Има някои неща,при спазването на които,можем да удължим живота на мухите си.

Предотвратяване загубата на мухи

Понякога загубата на мухата не може да се избегне.Често рибата се закача в камъни,драки и т.н.Има обаче неща,които можем да направим,за да увеличим шансовете си да използваме тази муха отново.
Едно от нещата е да използваме точния размер на типета.Винаги използвайте възможно най-големия подходящ размер на типета,като го намаляте само ако ви се стори,че линията плаши рибата или просто обстоятелствата го изискват.Обикновено,за да изберем най-подходящия размер,делим номера на куката на мухата на три.Или ако куката е №18 , то трябва да използваме типет с размер 6x .
Използвайте точният клас оборудване.Ако се опитваме да изхвърлим прекалено голяма муха за размера на въдицата и шнура,които използваме,това ще доведе до лош кастинг,възпрепятства се точността,води до заплитане във въздуха,което се отразява лошо на лидера и типета,или се стига до там мухата да се удари в пръчката.Трябва да можете да изхвърляте мухата лесно,без да влагате много усилия.Ако не сте сигурни за размера на мухата,по-добре е да поискате съвет от някой по-напреднал.С точния размер на оборудването(пръчка,шнур,лидер,типет,муха) , можете с течение на времето,постоянно да усъвършенствате уменията си да хвърляте.
Не бързайте с хвърлянето.Оставете да ви води естествения ритъм.Всеки знае,че преди да хвърлите е нужно да завържите мухата към типета.Обикновено набързо направените възли са слаби.Затова не прибързвайте и правете сигурни и надеждни възли.Повечето типети са направени от материали,които с еластичността си поемат част от силата на борещата се риба.Направена на възел,обаче,заради това,че се пречупва,върху кордата се получават,така да се каже,слаби точки.Това от своя страна често води до късане в най-неподходящия момент – а именно когато трябва да се преборим с вече закачената риба.Затова преди да направим възела е нужно да го намокрим и след това да го затегнем внимателно с подходящата сила.Рязкото стягане води до отслабване на кордата.Обръщайте внимание дали възела,който сте направили,е направен както трябва.Добра идея е да потренирате вкъщи различни възли с различни размери корди.Така ще свикнете да правите възли с лекота и няма да имате проблеми когато сте до водата.
Проверявайте типета си редовно.Камъни,дънери и много други неща могат да доведат до нараняването му.Прекарайте го през пръстите си,за да се уверите,че е здрав и гладък.Дори при най-малкото усетено нараняване,е по-добре да го смените.Не използвайте старо влакно за типета.С времето кордата се уврежда и отслабва .

Съхранение на мухите

От това как съхранявате изкуствените си мухи зависи колко дълго ще “живеят” и как ще се “представят” следващия път когато ги използвате.
Изберете най-подходящата кутия за мухи.На пазара има огромно разнообразие от кутии.Изберете такава,в която мухите да се захващат надеждно и в същото време лесно да се вадят при употреба.Различните видове мухи изискват различен начин за съхранение.Най-общо казано,една кутия трябва да държи мухата и материалите,от които е направена,в естественото им положение.Препълването на кутията,както и наблъскването на хекъла или крилата на едната муха със същите на следващата,водят до точно обратното и не трябва да се допуска.Оставяйте достатъчно място за всяка муха.Кутиите с отделения за добри,но броят на мухите,които съхраняваме във всяко отделение,не трябва да е голям,защото има голяма вероятност също да се повредят или да загубят естествения си вид.Ако предпочетете кутии,чиито вътрешни страни са с пореста гума,трябва да обърнете особено внимание при съхранението на сухи мухи в тях.Опашките и хекълът на сухите мухи не трябва да стоят свити,пречупени и т.н.Ако все пак това не може да се избегне,то за предпочитане е да ги поставим във V-образно положение от двете страни на мухата.По този начин вредата върху ефективността на мухата е най-малка.

Изсушавайте много добре мухата.Повечето мухарски кутии не предлагат достатъчно вентилация за изсъхване на мухите Ви.Оставащата по мухата или абсорбираната от порестата гума вода,води до ръждясване на куката и до бързо влошаване на качеството на материалите,от които е направена мухата.Най-добре е да имате парче от подходящ материал(агнешка кожа например) на външната страна на някой от джобовете на елека си,където да закачате използваните мухи,за да изсъхнат още докато сте навън.Ако все пак това не е възможно,то по най-бързия начин когато се приберем вкъщи,трябва да отворим кутията и да намерим начин да изсушим добре мухите си.Някои стримери или бъгъри за костури,които задържат повече вода,е редно да се извадят от кутията и да се поставят,например,върху вестник,за да изсъхнат добре.

В заключение можем да кажем :

1.Използвайте точният размер на линията за определената муха.
2.Използвайте съответният клас такъми(шнур,пръчка,макара) за големината на мухите,които използваме.
3.Отделяйте достатъчно време за направата на възела,с който завързваме мухата за типета.Винаги намокряйте кордата преди да направите възела.
4.Често проверявайте здравината и състоянието на типета и не си спестявайте смяната му.
5.Съхранявайте правилно мухите си.
6.Винаги изсушавайте мухите преди да ги приберете в кутията си.
7.Опитайте се да пооправите “външния вид” на мухата докато я изсушавате.

(Превод на една статия от един любим мухарски сайт)

Дано да е полезна.Дай,Боже,да имам повече време,че има доста ценни писания,които си заслужават да се преведат...

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2008 11:50 pm 
Аватар

Браво,Пачо!Мен ми стана гузно, че и аз не съм превел някоя интересна статийка.Айде да се фащаме и да го понапълним тоя подфорум!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 01, 2008 11:26 pm 
Аватар

Поздравления и от мен. Много харесвам такива теми. Аз досега все си връзвам мухите с "клинч кнот", обаче понякога ми се развързват. А идеална кутия ми се струва C&F, с място за венчетата и опашките на мухите. Понеже е херметизирзна, мухите вътре трябва да са сухи, а ползваните да са на "простора". Херметизираната кутия пази по- добре, защото често влизам във водата през през лятото и всичките ми мухи ръждасват. По същата причина и за херметизиран Olympus си мечтая. Приятно е да се къпеш при кленовете.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 02, 2008 3:49 am 
Аватар

Оооох,Владе,не ми споменавай за въпросния апарат,че много яко съм се навил,но все не остава ред за него :? ....Откакто видях какви подводни снимки правеше Акулата,само той ми е в главата - апарата де,не Акулата :lol: :lol: :lol: ....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа