Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:00 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Rio classic
МнениеПубликувано на: Пон Мар 17, 2008 5:41 pm 
Аватар

Привет, колеги.Пиша тази тема по две причини, първо за да изкажа благодарностите си към Росен и второ, за да искажа впечатленията си за модела на не толко пополярната у нас фирма Рио, Рио класик.
Таа значи всичко почна когато писах темата за излета ми с Драго на Панега, тогава си скъсах кортланда 444.Получавам аз ЛС от Роската с думите "Какъв шнур мислиш да си купуваш, че имам нещо на ум?".Веднага тръгнах да му пиша да не ми подарява негов шнур, но си викам айде пък и му написах, че клоня към Рио Уиндкътър, изобщо неусещайки се, че с тези думи ставам нахален.От там не получих отговор и след няколко дена Док ми пише по скайпа да решиме какъв шнур да ми вземе Росен, защото в зарибителния магазин предприел кампания за подпомагане млади ентусиасти като мен :lol: .Доста хитър начин да ме убедят, не бих приел ако нямаше причина.Та звъни петък телефона, отварям аз и..."Здрасти, Ице имам тук една кутийка с нещо навито в нея", от там почна една радост и се разбрахме като се видим утре на Панега да ми даде шнура Доки.Деня си дойде и се виждаме сутринта с него от там почна едно навиване, с което дойде и първото ми впечатление, мазен приятно жълт шнур с доста дебела глава (говорим за 6ВФ), същевременно много мек на пипане.Оправих работата с макарата и от там беш в реката да го пробвам.Трябва да ви кажа, че пръчката ми "уживя".Не вярвах, че съм можел да мятам така и, че това се е дължало на шнура.Много лесно се изнизва през водачите, защото е самосмазващ се, полага страхотно, на къси и средни дистанции се държи перфектно (не го очаквах заради дебелата глава), от горе на всичко при дългите дистанции също полага супер.Извадих цели 18-19 метра, които с 444 бяха непосилни за мен, на всичкото от горе имаше вятър срещу мен.444 също беше 6Вф, но нито можех да извадя толко шнур, нито полагаше толко добре (въпреки, че и той много ме кефи!).И сега за да не си кажете "За какво ми е мнението на тоя, не разбира" ще ви разкажа за впечатленията на Док за шнурЕто.Отидахме на едно хубаво местенце, което позволяваше да се мята и почна Доки да си размята.Първото, което му направи впечатление и на него е мекотата на шнура.Почна да разпъва от него и след кратко мятане каза, че се е учудил колко хубаво мята шнура.Прави страхотно кръгово, изпъва страхотно лидера и полага супер.Просто заспива на пръчката ми ( Shakespeare Professional Fly 5/6, определят я като медиум фаст към фаст).Така, че който се двуоми за шнур няма да съжалява ако си вземе Рио Класик.Заслужава си всичките 75 лв.Поздрави, колеги!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 17, 2008 9:21 pm 
Аватар

Ице, ти ме изкара голям разбирач ... но нейсе. Нашето май стана като едноокия в царството на слепците, но поне концептуално сме на прав път :D
Наистина до сега не бях мятал с рио класик и какво ми направи впечатление: главата е по-дебела от аналога в класа сравнено с шнурове на 3М при почти еднакъв по дебелина рънинг което предполага рекламираната от фирмата добра плаваемост. Мек е на пипане, повърхността му не лъщи и изглежда някак си особено матова, не забелязях памет и се изнизва през водачите с лекота. Значи от петия метър вече започва да натоварва пръчката и до десетина дванадесет метра полага много леко и изпъва повода превъзходно. Използвахме затишията между поривите на вятъра и опитахме по-далечни замятания - до петнадесетия метър се получаваше също изненадващо добро полагане. После се измахах няколко пъти, шнура си летеше устойчиво за сметка на точността, което знам че зависи много и от задкормилното устройство.
Но за мен десетината метра са достатъчни при тривиалните условия за сухата муха.
Шекспира на Ицето наистина оживя и мисля, че този шнур за парите си е едно добро решение.

Ице, пожелавам ти много риби с новото шнуре! Все така да си мотивиран и любознателен риболовец.
Нека прозвучи като дружески съвет -бъди малко по-внимателен към такъма си ! При кастинга се помъчи да контролираш силата на маха на пръчката според желаната дистанция. Видя, че става и без много сила.
--------------------
Искам да изкажа лична благодарност на Росен(Зарибителен Магазин) за проявената благотворителност целяща стимулиране на млади колеги в хобито. Поне до сега аз не знам за друг такъв случай у нас.
Трогна ме жеста!

Поздрави на всички.

П.С. Шнура бе платен от "Зарибителен Магазин" а аз само осигурих доставката чрез представителя на Рио за България и имах радостта да го връча лично на Ицето.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 17, 2008 9:56 pm 
Аватар

Що си изненадам Ице,
Май не четеш всички постове... \:D/ Рио не е неизвестна у нас,а просто е от три/може и да са станали четири/години на рибарските щандове в България.Доскоро фирмата бе собственост на създателя си,който е много добър мухар и като такъв е създал профили на своите шнурове,които да отговарят на конкретни ситуации и условия в риболова.Рио Класик въобще не е върха на сладоледа на Рио.Има доста специализирани шнурове Рио,които далеч ще надминат твоите очаквания,но като за начало изборът на Доки и Роската е повече от добър.
На Роската- Поклон!
Веско
П.С. Ице,шнуровете за далечни замятания по принцип са по-твърди.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 17, 2008 10:06 pm 
Аватар

Здрасти,Веско това за неизвестността е по думи на Док хах.Иначе предполагам, че Рио имат и по хубави шнурове, но този лично пасва супер на пръчката ми.Надявам се април месец да можеш да си кажеш мнението след едно две кръгчета, а аз пък да помятам с Елита :wink:.Док, не знам защо си толко самокритичен но през моите очи си златен хах.Съветите ти ще ги послушам и този уикенд кастинга ще ми е за цел, риби вече ми писна да вадя, то като хванеш 4-5 тупалки и ти писва хехехе :lol: .Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 18, 2008 8:41 am 
Аватар

Здравейте момци!! Веско е прав - Рио е една от световните сили на полето на шнуровете, а фактът, че е по-слабо представена у нас се дължи на съвсем други обстоятелства!! Принципно Класика е базисния шнур на фирмата....в къщи чака един Селектив Троут ВФ2 да бъде сефтосан, който изпадна на добра цена, а и отговаря като качества на прътите, които имам...
Интересното е, че Рио / както и Сайънтифик / имат много тясно специализирани шнурове за гонене на дистанции, така че "хвърлячите" имат възможност за голям избор! Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа