Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 8:26 pm 
Аватар

Малко стримери от новото попълнение на кутиите ми. Решил съм този сезон да наблегна повечко на използването им.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Който има интерес относно изработката нека пита.

На слука на всички.

П.С.Въпреки инспирираното "напрежение" във форума, поляритета на мнения и многото приказки тези дни , желанието ми за обмяна на опит и умения си остава...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 8:53 pm 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Мишо,

Благодаря ти, че сподели новото попълнение стримери с нас.
Би ли спосделил повече за тях, да речем как е най-добре да се лови с тях, с какъв шнур, на реки, на язовири, за какви риби, евентуални тактики?
Сигурен, че има доста стримери в нета, но много от тях не са познати у нас, поради простата причина, че хоратя не ловят много на стример.
Може ли да споделиш, повече неща за тези, които си показал, за тяхното използване и водене в различни ситуации?

Да речем, аз съм човек, който не е ловил на стример, примерно нали, и ми е любопитно как става?
Озаглавил си темата пролетни, може би нещо в тях издава, приложението им за сезона?

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 9:14 pm 
Аватар

Акулата е прав -"хоратя" не ловят на стримери, аз и Фантомас ловим ,но ние не сме хора...............

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 9:36 pm 
Аватар

Здрасти Радо, нали сега е пролет :wink: та така озаглавих темата.

Въпросът ти е изключително с практическа насоченост и както сам казваш малко се пише за това.
За употребата им, шнурове и тактики ако искаш отвори нова тема, да има събран опита на всички колеги пишещи тук защото подфорума е за изработка на мухи, снимки, коментари за материали и т.н

Моя опит не е толкова голям, въпреки че имам не лоши резултати. Заради това сега си поръчах и подходяща пръчка(десет футов прът), шнур с тежка и дълга глава и писах че ще упорствам повече с тези примамки. Ще видим...

Поздрави
Д-р Мишо.

П.С.С модели като белите от снимките съм ловил распери(много, но малки, до половинка) на пристанището на Арчар по Дунава, много костури на Душанци, Пясъчник и Жребчево. С подобен бял стример имах незабравими емоции отново с распери и на Янтра - мисля, че Владо (Taz) беше описал случая. Но тематичния риболов на распер е приоритет на колегите близко до Янтра и Дунава.
С по-тъмните модели като осмия и деветия от поредицата снимки всяко лято съм хващал кефали, къде по-малки или по-големи. Един от изводите ми е, че се хващат по-едри риби и особено в случаи когато не искат сухата муха.
Мъдлъра и малкия мики фин са ясни. Александрата също. Последния (с големите очи) е на шаранска кука и ще го пробвам за съответните шаранови риби по затворени водоеми.

Интересно е дали познаваш на кой е модела на най-горния стример на десетата снимка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 9:52 pm 
Forum Admin
Аватар

Това си е вече друго нещо, някак си темата изглежда сега по-пълна. Ще се съгласиш с мен, надявам се, че като има и малко практически съвети нещата изглеждат доста по-завършени.
Как според теб е по-добре да се утежни при риболова на стример, със сачми по линията или самия стример, или без да се утежнява?
Нека да разцъкаме темата, сигурен съм, че никой няма да ни се разсърди, че говорим за приложението на мухите тук в този форум, все пак, според мен е хубаво да се знае, за какво се връзват, какво имитират и т.н.!

Не мога да позная, на кого е стримера, нема ли нещо джокери?

Поздрави,

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 10:02 pm 

akulata написа:
Нека да разцъкаме темата, сигурен съм, че никой няма да ни се разсърди,

Радо, футбол на малки вратички ли ще играем? С това разцъкване. Нали спазваме протокол. Или да го ударим през мегдана . Питам да знам, как?
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 10:08 pm 
Аватар

Въпроса ми е към д-р Мишо:
Може ли малко подробности по осмия и деветия по ред ?

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 10:08 pm 
Аватар

Здрасти Доки.Качеството на стримерите не се коментира.Голямо впечатление ми направи веднага първия модел, тъй като изглежда доста простичък пък и надявам се ефективен.А ето и аз какво се сещам да попитам:ясно е, че не всички хора имат нужните материали (аз съм един от тях разбира се :lol: )сподели с какво може да се заменят някои от материалите, които смяташ, че не всеки има в къщи.Поздрави!

П.П.Сега се сещам да попитам и дали първия модел ще става за кефал и особено този по това време.А най-подходящия номер кука е?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 10:48 pm 
Аватар

Ицо написа:
Голямо впечатление ми направи веднага първия модел..

Здрасти Ице, първият е Alexandra Fly - много мнения има за него. По различните страници ще го срещнеш като мокра муха или на по-голяма кука като стример Препоръчват го за пъстърви, но защо да не се пробва и за кефал, имитира малка рибка(както повечето стримери). Крилото му е от снопче Peacock Swords (перата от страни на опашката на мъжкия паун) които лъщят в тюрукоазено зеленосинкаво и може би това е тригера на този модел. Не знам как биха се заменили. Червените перца са от боядисани малки пера на марабу. Отдолу съм рибвал с един ред оловна тел.

Поздрави.
------------------
radoslav1951 написа:
Въпроса ми е към д-р Мишо:
Може ли малко подробности по осмия и деветия по ред ?

Здрасти Ради, ще се помъча да не пестя думи .
Тези модели са ми най-любимите, във всякакви варианти - идеята е лъскаво тяло с тъмна опашка и горни крила. Под крилата слагам снопче тъмна козина(заешка, лисица, катерица или белка). Установил съм, че когато има отчетливо по-дебела глава кефала кълве повече. Отдолу има утежняване с оловна тел, но така направено че стримера да не се обръща при проводка а да плува с крилата отгоре и острието на куката отдолу. Отгоре понякога рибвам с медна тел за по-здраво.
Ето като този
Изображение
Изображение
Изображение

Понеже обичам да ловя кефали не по-малко от теб бих ти препоръчал също като успешен и модела Fuzzy Wuzzy. Аз лично го правя на яка кука мустад шестица - мисля че имаш същите.
Правиш му тялото от ченил като може да сложиш два контрастни цвята - черно и оранж, жълто, червено.

тук има различни варианти.

тук е как да го вържеш

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Заглавие
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 11:23 pm 
Аватар

Понеже обичам да ловя кефали не по-малко от теб бих ти препоръчал също като успешен и модела Fuzzy Wuzzy. Аз лично го правя на яка кука мустад шестица - мисля че имаш същите.
Правиш му тялото от ченил като може да сложиш два контрастни цвята - черно и оранж, жълто, червено.

Благодаря ти много! :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 11:28 pm 
Аватар

Док. стримерите са страхотни ,ще е много добре ако се отвори тема специално за тях.Интересувам се как точно се утежняжат и точно с какъв лак се оформя главата....Благодаря

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 01, 2008 11:58 pm 
Аватар

casian написа:
Док. стримерите са страхотни ,ще е много добре ако се отвори тема специално за тях.Интересувам се как точно се утежняжат и точно с какъв лак се оформя главата....Благодаря

Лак ползвам какъвто имам - тези са с най-евтиния лак за нокти. Нанасям го на слоеве, два или три пъти, след като изсъхне предишния. Други ги правя с нитроцелулозен лак, стават по-добре, но много бързо се сгъстява.

Здрасти Casian
За утежняването ще ми е трудно да ти го разкажа, може би ако се видим някаой път ме подсети да ти вържа един стример, сигурен съм че ще се научиш.

Жив и здрав.

П.С.След не малко проби по реките , когато искам стримера да не се превърта, един от начините за утежнение е като правя няколко витки от оловната тел в задната половина на куката т. е. по-далеч от ухото и то така , че повечето тел да лежи от долу на оста на куката.
Много по-удачен е начинът с "горно окачване" на стримера т.е. с изнесена напред и отдолу волфрамова глава. Тогава стримера плува много стабилно хоризонтално и се движи подобно на воблер. Ако се направи главата да е с изменяем ъгъл вече можем да коригираме скоростта на "гмуркане" ... Има вариант и с мини пластмасова лопатка, но е за по-големите куки.
Край няма стримерознанието :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2008 12:32 am 
Аватар

Много ще се радвам да се видим на живо и да обменим опит.Надявам се да не сам възпрепятстван юни и да доида на събирането.Ще ми бъде приятно да се запозная с други колеги.

П.С; И аз така си помислих,че е по-логично да се утежни отзад ще пробвам .
Благодаря :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 02, 2008 3:39 pm 
Аватар

Нямам думи,страхотни стримери Док!Благодарско за инфото.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 13, 2008 12:41 am 
Аватар

Без да съм очаквал, идеята за стримера по-долу дойде от дъщеря ми, която е на шест годинки и връзва не-лоши мухи.
Както обикновено, веднъж дойде и ме помоли да й сложа едно отрязано кламерче на менгемето за да си върже и тя една муха (тя знае, че не може да бъде изключвана от забавленията в къщи и си търси правата :) ).
След като привърши, ме извика и ми показа ето това:

Изображение

Отначало погледнах мухата с досада , но в следващия миг ме поразиха пропорциите и избора на цветовете. Колкото повече я гледах, толкова повече разбирах, че момичето се е справило с присъщия за малките деца неосъзнат усет. Реших да типизирам мухата, като я вържа с уменията на възрастен ето така:

Изображение

Според мен стримера имитира костурче, но е атракторен, а не точна имитация. И за мъжка лещанка може да мине. Вече го пробвах веднъж на езерото в Дружба, и успях да предизвикам любопитството на едни....ШАРАНИ- приближиха се, без да го лапнат обаче. Най- хубавото, освен цветовете, е играта на оливеното крилце, което кара "гадинката" да пулсира като жива при всяко подръпване и спиране. Крилцето е от боядисани перца от яребица, с меките власинки от най-долната им част. Опашката е от вълна, но става и със заешка козина или марабу. Един недостатък на моето копие е, че нямах кука за стример с дълго рамо, както е на кламера, и го вързах на по- къса кука.

Изображение

В езерото водя стримера бавно, с кратки отчетливи тласъци, най-вече близо до дъното и крайбрежните подводни укрития, защото си представям, че там са се скрили костурите. Сигурен съм, че на яз. Искър тази техника ще проработи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа