Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2005 11:47 pm 
Аватар

Оооо Цветанчо, дек си уе комшийско гюбренце! Дек се загуби из маалата. Никакъв не та виждам. Дай да правим комаретките, чи беляко се скъсва зад ТеЦ-о. Иначе отдавна не сме пийвали МАрианка в СДС клуба.
Дай ся по темата - нимфите ша ги изучим - ти ндей съ притиснява! Сега да открият сезона на Царицата Балканка и с батко ти Мънков тръгваме по дебрите на Балканските реки. Дай да си понаправим малко повече ся зимата, чи лятото като ги почним малиииии, нема да има спиране...
Ай със здрави бат Цец!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 08, 2005 4:48 pm 
Аватар

Ти от кога проговори кат акулата бе Добре? И ми каи гюбре още един пут и ......ше си поговориме :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Яну 08, 2005 6:53 pm 
Forum Admin
Аватар

Цецоооо, Добромиреееее, ки ви сиктердисам, ки изкарам теслата и не знам шо ки ве напраа, ехехееее, сеч, сеч. Карайте по темите, оти остра е перката акулова.
Ае момчета малко по-сериозно, тва да не ви е чат тука, ааааа, срамота.
Тъкмо направих темата важна заради стегната информация и бързате да я разводните. Да не се повтара повече.
Другия път никакъв компромис.
Поздраври!

Курусабя Сан - дански

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 09, 2005 6:05 pm 
Аватар

Акула сори верно се отплеснахме.Вече само по същество ше пишеме. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 12, 2005 2:19 pm 

Моя идея, ако искаш да ловиш с перо, ползвай индикатора(това е едно и също) ако искаш да правиш истинския мухориболов, забрави го, иначе индикатора означава нисък опит с риболов с "къса нимфа", аз ловя 100% без и нямам никакъв проблем. ТОва важи за риболов на места, където има течение. За иазовири вече има разлика, но и така това не е истинскиа мухориболов(според мен)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 13, 2005 6:06 pm 

XAXAP написа:
Моя идея, ако искаш да ловиш с перо, ползвай индикатора(това е едно и също) ако искаш да правиш истинския мухориболов, забрави го, иначе индикатора означава нисък опит с риболов с "къса нимфа", аз ловя 100% без и нямам никакъв проблем. ТОва важи за риболов на места, където има течение. За иазовири вече има разлика, но и така това не е истинскиа мухориболов(според мен)

Здрасти Мартин,
кое е "къста нимфа"? За реката на която става дума индикатора е на разстояние около метър след нифата. Поне повечето колеги, който съм виждал там така ловят. Аз не слагам индикатор и "возя" нимфата, като кълването се усеща при спиране на място, на което нимфата е преминала няколко пъти без да спре или заигравяне на повода, който стърчи над водата. Проблема според мен е дължината на въдицата по тази система. Използвам 2.40 и ми е малко търсене да подам точно там където искам, а не искам и да стрърча много над рибите. Друга индикация за кълване е в процеса на возене и получаванетона твърд глух удар, при относително изпънат шнур.
А ти в България ще идваш ли скоро?
Мухарската ни гилдика много ще се радва да се запознаем с теб и да покажеш някой ваш мурафет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 14, 2005 4:33 pm 
Аватар

с индикато ли без ли.не мислите ли че по-добре всеки сам да си решава.аз съм с индикатор и толкоз :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 15, 2005 9:21 am 

Индикатора е неизменна част от риболова с муха и шнур,когато се лови с нимфа. Дори тези ,които не го намират за спортсменски използват вместо него втора суха муха или промяната в движението на шнура за индикация на кьлването,което е едно и сьщо.
Отричането на индикатора прилича на отричането на газенето при риболова с муха и шнур като неспортсменско.
Аз сьщо много рядко го използвам , но ако се лови на по голяма дистанция -особенно на река ,липсата на индикатор намалява шансовете за навременно засичане поне с 70-80 % :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 4:46 am 
Аватар

И аз така мисля. зависи от ситуацията. Наблизо: без, далече: със.

А ето ви и един особен казуз:
Ако ловите на чешка нимфа и си сложите цветен шлаух на края на шнура, или пък вържете парче флуоресцентно плетено влакно между шнура и повода, това индикатор ли е или не? И за или против тоя подход сте?

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2005 12:06 pm 
Forum Admin
Аватар

Пигов написа:
Поне повечето колеги, който съм виждал там така ловят. Аз не слагам индикатор и "возя" нимфата, като кълването се усеща при спиране на място, на което нимфата е преминала няколко пъти без да спре или заигравяне на повода, който стърчи над водата. Проблема според мен е дължината на въдицата по тази система. Използвам 2.40 и ми е малко търсене да подам точно там където искам, а не искам и да стрърча много над рибите. Друга индикация за кълване е в процеса на возене и получаванетона твърд глух удар, при относително изпънат шнур.

Точно Ванка, по този метод дето описваш вече една година как беляците плачат в устието на Санданска Бистрица в Струма.
Павлин написа:
Индикатора е неизменна част от риболова с муха и шнур,когато се лови с нимфа. Дори тези ,които не го намират за спортсменски използват вместо него втора суха муха или промяната в движението на шнура за индикация на кьлването,което е едно и сьщо.
Отричането на индикатора прилича на отричането на газенето при риболова с муха и шнур като неспортсменско.

Аб-солютно си прав Павлине, това си е въпрос на удобство за този, който го използва.
Както каза и Иво, на близо дали ще гледаш края на шнура, където е възела или някакъв белег - фосфорициращо пластилинче, червено парченце вълна, няма значени, стига да се справяш с отчитане на кълването.
Една от основните функции, която определено прави индикатора неизменим е, че той ти държи нимфите на желанта от теб дълбочина,
Както Ваньо например лови на Ислрецка с тапичка и тежест от долу. Той е изпипал до безобрасно съвършенство тази тактика, която въпреки че може да изглежда като риболов с плувка, си остава най-ефективния метод за подобна бърза река, на която до като чакаш да ти потънат нимфите, те вече са преминали през мястото на което ловиш и остава шанса да ти клъвне в края на мястото, както ми се случи и на мен, когато бях да ловя там за пръв път.
Ся некой ще каже, че ако се сложи тежест лидера преди нимфите, тя ще свали нимфите долу, да, и прав, но няма да може да ги задържи на нивото - пред устите рибешки, а те ще се забиват в дънато и човек ще е радостен, ехехехе, че постоянно му кълве.
Така че, колкото и да си говорим на тая тема, винаги ще има хора, които ловят с индикатор и хора които не ловят с него, не защото го мразят, а защото риболова, който практикуват не им изисква подобен ориентир за кълването.

Поздрави на всикчи, ловящи на нимфички!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2005 12:36 pm 
Аватар

Акулата написа:
Цитат:
Както Ваньо например лови на Ислрецка с тапичка и тежест от долу.

Ся некой ще каже, че ако се сложи тежест лидера преди нимфите, тя ще свали нимфите долу, да, и прав, но няма да може да ги задържи на нивото - пред устите рибешки, а те ще се забиват в дънато и човек ще е радостен, ехехехе, че постоянно му кълве.

Акула ще ми разясниш ли системата на Иван че ме заинтригува,аз като ловя по тази река слагам тежест на около 30 см над нимфата,ти май говориш за друга система...ще споделиш ли?
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 04, 2005 12:38 pm 
Forum Admin
Аватар

Станиславе, здрасти,
поканил съм го Иван ако иска ще влезе и той ще я разясни, че и на мен ощше не ми е много ясна.

Поздрави!

Радо

П.С. Ти нали си го гледал как лови?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 04, 2005 12:54 pm 

Според мен, не само до монтажа на Михайлов. Има си опита , а и си може доста човека. Това, е според мен типичен пример за изграждане на собствена система в риболова. Ловиш си по твой начин, вярваш си и резултатите не закъсняват.
Примерно друг, мухарски ас по Искрец и Панега, Иво Георгиев. Лови с индикатор. Пак улавя яки риби. Не може точно да се каже, коя е по-правиланата система. Човек сам за него си избира, кое му връзва най-добре.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа