Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: река Марица
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 10:06 am 
Аватар

ех хубава рекичка си е маричка, няма какво да спорим...
верно, с неясен концентрат и тъмно бъдеще :lol: (да се смеем ли да плачем ли), но пък аз си измислих една много хубава практика за да ми е по-приятно... просто като отида на реката трябва да игнорирам всичко което не ми харесва и да си представя същата тая екосистема, но във вариант без чужди тела в нея и далече от човешки крак, тогаз в съзнанието изглежда наистина прекрасна :)

та нали ми е близо, пък и наскоро бях залъгал един кефал, порода "убавец", реших вчера отново да прицопам мариченски вирове. Времето перфектно, по водата насекомите са се забъркали в една неспирна фиеста, рибоците чакат някоя мушичка да се умори та да я приканят да си "почине", а водата бистра като сълза.

Изображение

От предишни излети бях забелязал, че рибоците кълват главно на имитации на осички или бръмбарчета с цветни украски по корема и затова накачих една подобна, дребничка гад. С първото замятане и бам, закопчах един (: е за малко де, после го пуснах "условно"

Нагоре по течението риби бол, не съм ги снимал всички, защото бяха горе долу един и същ размер. Изключително приятни за дърпане, но нищо особено като големина. Убавеца от миналия ден го нямаше, но какво да се прави, пак ще отидем да го потърсим.

Изображение

Може би причината е че тогава го хванах на значително по едра оса, а с дребосъците които имах вчера под ръка поече от 400-500 грама риба трудно би се закачила. Днес ще пробвам да навържа малко муи на по-големи куки и евентуално може и да пусна тук фото, за да получа градивна критика (: че аз малко "несполучливо" се справям с тоя "fly tying"
Но какво да се прави, когато си взех такъмите за връзване тамън закриха ловния сезон и сега набора от перушини е доста оскъден, само от зарибителния магазин на Росен и от една споминала се домашна кокошка :lol: Междудругото, дайте препоръки като разрешат обстрелване какво да заръчам на авджийте да ми носят(откъде се взима козина/пера, как се сваля, съхранява)

Изображение

Слагах джапанки с тъмни коремчета или напълно светли(от бяла микро гъба), но броя на закачките значително падна и затова се върнах на вариант "гомнарка" ( :D
Изображение

Особено нещо ми се случи при подаване в едно наистина на пръв поглед надежно вирче. Абе поставя ли мухата на едно точно определено място винаги я взимаше. Мръдна ли 5-10 санта настрани рибата се спотайва, но дори когато правех лошо хвърляне и шнура плесваше грозно във водата, след 2-3 замятания , хоп, рибата пак се активизираше. Беше като побъркана, все едно не може да устои, а примамката я взимаше почти от сушата (о: Хванах 7-8 рибока и още доста се откачиха докато ги вадя, направо голям кеф. Точно това ме е яд сега, че не мога да опиша точно случката и чувството от нея. Беше уникално.

Изображение
това е снимка на вирчето, просто информативно без ни най-малки и художествени качества (:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 1:06 pm 
Аватар

Мдаааа......съвсем друго си е репортаж с фотоси!! Жоро, поздрави за чудесния риболов....Прравилно си си направил извод - ако търсиш целенасочено голяма риба, то трябва да работиш със сериозни мухи..Лично аз се стремя към златната среда / поне според мен - максимално кука № 12 /!! Това за вземането от точно определено място не би трябвало да ти прави впечатление - характерно поведение на кефала, особено в река!! Поздрави!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 2:25 pm 
Аватар

Чудесен излет си направил амм \:D/ \:D/ \:D/ а това кадето го написа Bate ми Raiko за кленовете си е така и аз знам почти същото вирче на Струма,случая-аналогичен :P .Снимките,който си направил са страхотно (ти да не си фотограф),пък и няма място за съмнение Марица е страхотна,но ми направи и впечатление висящите по клоните торбички и т.н.За жалост много позната и грозна гледка.Още един път евала за излета..
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 11, 2008 4:42 pm 

Жоро Дравей, Марица е любимата ми река, само на минута от къщи и съм във водата и!
От моя скромен опит съм забелязял, че рибите/кленовете/ са групирани по размер, на пасажи вървят и заскубеш ли от дадено място в някой лиман 200 или 400 грамови рибоци такива са докрая там, виж около подмолите и падналите дървета във водата е друга работа, винаги има изненади, та заради тия изненади най-е харесвам!
Поздрави Делчо :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 12, 2008 2:02 pm 
Аватар

Изображение

е такива грозни мухички мотанти правя аз
на малко по голяма кука, да видим после батьовците ще се подлъжат ли
бе нещо гривата на осата не става кат хората :(

едит: така кат гледам и крилата не че са кой знае колко по добре :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 12:19 pm 
Аватар

Браво много хубаво муше ...

Сподели къде са по-точно, тези суперски места по Марица, ако не е тайна?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:48 pm 
Аватар

Наци местата са по участъка Пловдив-Садово, горе долу (:
днеска към 5-6 часа видях колега точно по тия места,
само че не си носих муичките за да влезна при него да помятаме заедно (:

готино е като виждаш и други привърженици на флай фишинга(live). Аз освен мен и баща ми познавам само още един наш приятел, който обаче повече купува такъми и гледа филмчета, а на риба с муха не е ходил(о:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 13, 2008 9:58 pm 
Аватар

Честно да си кажа,до скоро като чуех Марица,си правех асоциации с батаци,мръсотия и т.н.

Тая година,обаче,няколко пъти ходя на нея,а като не ходя Боян редовно ми праща снимки....И да ви кажа - коренно ми се промени мнението - Марица все повече и повече започва да ми харесва....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 14, 2008 7:46 am 
Аватар

Вчера и аз бях по тези места,газих от 18-21.30 само малки кефалчета.Вечерта на стъмняване се засякохме към кемера с колегата Павел от Пловдив,той мяташе на воблер и извади един распер над 2 кг,много красив.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа