Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Юли 29, 2008 9:56 pm 
Аватар

Здравейте момци!! Дойде времето да разкажа и за началото на моята мухарска отпуска, което започна от вече прословутото село Леденик, Велико Търновско / ако някой още не е разбрал къде е де :lol: /. Бахти...то туй село се прочу кат щата Върмонт, дал на света едни от най-великите мухарски пръти в света :lol: :lol: :lol: :lol: .
Още преди да тръгна получих едно - две лични, в които ме предупреждавахте за не съвсем приятния изглед на базата, но вече бях превел капаро и връщане назад нямаше....Па и какво може да стресне сердце муарско.......освен благоверната :? :? :? Още с пристигането последната, като видя условията, тежко отсече - само две нощувки / плана бе за три /, за да не си тръгна тутакси......В интерес на истината базата иска да се вложат малко пари, за да стане много приятно за отсядане място....Трябва да отбележа, че голям плюс в тия кански жеги бе сериозния каменен градеж, който не даваше никакъв шанс на горещината...Но...както е казал фотографа - стига приказки, дайте фотосите!!

Те го те бат,ви Райко с оружията за масово поразяване :lol::

Изображение
Изображение

След тия героични снимки обаче, както обикновено се оказва по наш,те географски ширини, парата отиде в свирките, юнашкия блясък в очите изчезна и тихо и кротко с благоверната се кютнахме в ресторанта на по-скъпия комплекс "Чифлика". Кат видя мускатова рачия и придобивам мнооого благ поглед:

Изображение

Майтап, не майтап, от небето се сипеше такъв ужас, че и за секунда не си и помислих да отивам към реката....Това направих чак към 18.30 часа. Като заклет пурист започнах отпуската с Дан Крафт сигначър 3, 8 фута, 2 клас, 4 части. Трябва да отбележа факта, че мааалко посмегчих строгия си поглед върху Рио-то Класик - Бат Данчо, прав си - шнура е въздебеличък, но поне след първите десетина хвърляния се изпъна и не стоеше на пружинка...Въпреки всичко остава с класи под Сайънтифиците, поне според мен.
Не мога да ви кажа точно къде излязох с жената - защурах се из разни трънаци, обилно гарнирани с коприва, но накрая излязох на едно тихо място, очевидно ползвано от ловящи на стръв. Още с първия поглед във водата ми спря сърцето - видях две страхотни риби, които веднага слезнаха в дълбочина и се пуснаха надолу по течението....С треперящи ръце вързах една оса и започнах да правя удивителни за способностите си ролкасти / какво ли не прави мерака :lol: /. Същите веднага дадоха резултат, макар и не този, който търсех:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Отново се залутах из някакви коприви и викам на жената - скъпа, тая нема да я бъде - требе да се нагази у водътъ или тая пущина ще ми изгори белите ноги :lol: :lol: :lol: . Речено-сторено - ей на, гледайте как пристъпям като кошута, като партизанин към мандра, за да не изплаша рибонаселението :lol: :lol: :lol: :

Изображение
Изображение
Изображение

Пуристкото ми придвижване и чупката в кръста, ясно видима от последната снимка 8) , дадоха тутакси високи трудови резултати:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Някъде тъдява нервите на жената свършиха, връчи ми апарата и отпраши да разглежда селото....абе какво ще гледаш, при положение, че имаш на разположение такава река :lol: :lol: :lol: . Както и да е....продължих да джопкам из топлата вода, като почти всяко хвърляне имах реализирана риба от скромните 20 - 22 сантиметра...нищичко по-сериозно....За сметка на това реката предлагаше вълшебни гледки:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Последната снимка ви показва началото на един участък от ревно, каменно дъно докъдето ви стига погледа...Вече бе станало към 20.00 часа и си рекох да се върна към мястото, на което имах чувството, че се е изтърсило половината Велико Търново да си мие колите...Предположението ми се оказа вярно - тарапаната се бе разотишла, изключая един чичо с ладичка и един младеж с астра....Точно над плочите, във бента улових мааалко по-прилична рибка:

Изображение
Изображение

Така завърши първия ден от отпуската...Вечерта....ах, вечерта.......за нея не ми се говори :? :? . В ресторанта - певачка с възвулгарен изглед, едра гръд, сипаничаво лице и гърлест глас....и така до към 5.00 сутринта...добре че бат,ви Райко е стрелян заек и винаги, ама винаги в багажа си носи тапи за уши, забележете - на великия концерн ЗМ :lol: :lol: :lol: . На сутринта жената има буреносен изглед...бързо вземам мерки за крехкото международно положение и отиваме във Велико Търново - на кафе и разходка......В тоя хубав град има едно уникатно място - нещо като малко балконче, от което се разкрива шеметен изглед към реката...Два или три пъти съм ходил в старопрестолния град и винаги, ама винаги на въпросното място има тарапана от зрители / Бате Краси, подскажи кое е мястото, със сигурност го знаете /:
Изображение
Изображение

Жегата е невероятна и въпреки усилното ми взиране във водата не мога да видя никакво движение на живинка.....
Тук кроя грозни планове за ония две риби, дето видях предишния ден във вира на Леденик:

Изображение

Връщаме се в Леденик и късния следобед съм в ресторанта да пийна едно кафе, преди да наджопам в реката. Тъкмо съм си пийнал кафето и на входа се разминавам с русоляв мъж, навлечен в гащеризон до гърдите....Викам си, ей...майка....то верно всеки с номера си, ама па в тая жега с тая гума.......Автоматично отбелязвам някакви надписи по колана на кръста - гайдлайн и в един момент се усещам, че това е колега!! Заглеждам се и разпознавам в човека Зиги!! Питам го дали е Зиги и той отговаря утвърдително!! Оказва се, че е дошъл с приятел от Севлиево, мухарят от сутринта по реката и са се отбили за по една бира, преди да продължат с риболова. Разбира се, правим снимка за протокола:

Изображение

Двамата споделят, че много рано са имали по няколко прилични риби, след което всичко е замряло......Оставям ги да си допият бирата на спокойствие и отпрашвам към реката. Положението е по-зле от предишния ден...просто се усеща, че всяка живинка се мъчи от тоя страшен пек. Успявам да хвана няколко рибки, подавайки буквално в тревите по брега.....Надолу по течението в участъците с плочите засичам Зиги - наслаждавах се десетина минути на стила му на хвърляне - действително човекът умее неща, които съм виждал само по филмчета - много отривист, рязък стил, с непрекъснато ползване на тяги....шапка му свалям на чиляка!!!! Питам го дали и надолу плочите продължават и той ми отговаря утвърдително...Решавам да се върна към вировете и се разделяме със Зиги. Връщането ми обаче не носи никакъв положителен резултат - рибата се е стаила....
Вечерта....ах, вечерта........пак не ми се говори :? :? :lol: :lol: . Ето тъй преминаха двата ми дни на Леденик - реката ми хареса много, просто трябваше да уцеля и по-хладно време и съм сигурен, че щеше да има по-добри резултати!! В заключение, ето и снимки от по-различна от мухарската гледна точка:
Изображение
Изображение
Изображение

Това е момци за сега от бат,ви Райко!! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 29, 2008 10:34 pm 
Аватар

За протокола: певачката с деколтето е подготвена с поздрава " За една мухарка и още нещо..." . Тази женица требе да взима бакшиши за да НЕ пее. Там на равните плочи денем е къпалня, автомивка (РИОКОЗ спят) и какво ли още не. Аз изпробвах варианта с 1 село нагоре по течението и имаше резултат и за мен и за Ицето. На Лединик скарата обаче е екстра - препоръчвам кИфтетата - омаах за 3 дена доста от този артикул. За кафе ползвахме близката селска кръчма. Пича отваря рано, има кафенце и безалкохолни и направи бая оборотец около събора. За реката какво да кажа - много ми хареса, но само дребите покрай брега, аха в тревите се обаждаха. Мухата - черна мравка с ред таг при мен даде резултат точно в рамките на 1 час (е туй жената не е като човека - баш кога кълве ще се обади). Хубаво място, но като на всякъде го съсипват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 4:02 am 

Ех,бат'Райко.....винаги са интересни твоите разкази,онагледени перфектно.
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 8:20 am 
Аватар

Здравей бат Райко.Поздравления за хубавия излет.На около 3 км. нагоре по реката към с.Пушево има много хубави и най-вече по-спокойни места.За ориентир от левия бряг има едно свлачище от синкава глина.Пишеш много увлекателно.Наслука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 9:15 am 

Здрасти , Бат Райко!! Ти си същинска комбинация м/у Джералд Даръл и Илф и Петров,бе човек!!!Разби ме..
За съжаление,във хубавата ни Родина,положението вместо да се влошава,става безнадежно....Не Зиги, Оли Едуардс със Мозер да дойдат тука,незнам как ще станем нещо различно от"конекрадците от долното течение на Дунава",както сме били известни по времето на Дунавската Монархия и императрица Сиси... :D :D :D :?: :?: :cry: :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 9:58 am 
Аватар

Бате Данчо, здрасти!! За съжаление си много, ама много прав.....Тази вечер, ако е рекъл оня отгоре, ще завърша репортажите си от отпуската с последните три дни, прекарани в селото на тъщата - Златия, Ломско. От там имам една уникална снимка - в момента, в който видях "композицията " / само така мога да я опиша /, си рекох - ето това е образа на многострадалната ни държава, просто това бе първото и единствено нещо, което ми изскочи в куфалницата ........Потрайте до довечера и ще видите за какво става дума!! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 10:26 am 

Уредена държава, Баце става с поемане на отговорности и воля, и то големи, но казват "..рибата се вмирисвала от главата", и така излиза!!
Ситуацията в България навсякъде е, като в оная книжка "Параграф 22"!! Хващат те проверяващите например без билет и акта ти е готов, дотук отлично, но отбиват я на цяло в някой язовир или поливен канал реката за месец два, тя си пресъхва, водната фауна и рибата си измира, без каквито и мерки да се вземат за това кощунство!
Поздрави за майсторските риболовни подвизи :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 2:45 pm 

батка ама ти и кеп ли носиш бре хехее е направо тука ме уби Поздрави за риболова :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 2:55 pm 
Аватар

Алекс, здрасти!!! Надеждата умира последна :lol: :lol: - в очакване на двукилограмовия тоя кеп веке се разсъхна в чантата :lol: :lol: :lol: . Нооо.....че изокаме некой ден, нема начин просто....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 4:12 pm 
Аватар

Здрасти Бат Райко,убели ли се че,сухо дупе риба не яде :lol: :lol:.Ей ама ти си станал добър разказвач.Евала за разказа и за снимките,чесно на някой се смях от сърце.Колкото до двукилограмовият,ще дойде,неможе да не дойде,ти си добра душа го
спод гледа и ще ти го прати.Поздрави!
П.С Само не знам как ще го извадиш с 2ри клас?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 5:15 pm 

Бате Райко,при мене това промъкване с котешката стъпка даде доста резултати засега!Чудесни снимки!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 5:40 pm 
Аватар

Както винаги много увлекателен репортаж :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 6:42 pm 
Аватар

Бате Райко поздравления за увлекателния излет , който си направил. За пореден път виждаме какви красоти има по нашата родина.
Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 9:23 pm 
Аватар

Реших да спра да коментирам репортажите( и снимките и самото описание) на бате ви Райко :D :D :D ......Просто няма смисъл.....
Чета :roll: и гледам :shock: ,чета и гледам,чета и......гледам :D ....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: сърдит
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 11:33 pm 

Е сега вече се разсърдих. Дърто магаре, защо не се обади? Него ден бях на работа, и още повече че Кънчо ми направи семейно гости вечерта, и мажехме да се съберем и направим тежка софра. Иначе мястото от което сте снимали р. Янтра с моста е от култовата кръчма "Кацата" която, за съжаление, отдавна не работи. Точно там в ниското, колега от службата, пролетес ми направи показно как се ловят бели мрени с калибър 1-1,5кг. на жива стръв. Та ако има майстори да заповядат и пробват на муха дали могат. Поздрави, и съм много огорчен от безхаберието ти към търновската гилдия.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа