Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:29 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Гара Елисейна
МнениеПубликувано на: Съб Окт 04, 2008 11:45 pm 
Аватар

Здравейте колеги,
днес отидохме с дъщеря ми на едно място, където бях хващал големи кефали преди три години. Това е участъка под изоставената фабрика и моста на гара Елисейна. Чудех се дали там все още има големи риби, тъй като съвсем наскоро бях чел във FM, че водата е била отровена и местните събирали рибите с чували.

Пътя беше много красив- както всяка есен въздухът е кристално чист, а небето- тъмносиньо. Слънцето весело огрява листата, сякаш заради жълтия им цвят.

Изображение

Изображение

Мястото за риболов не беше чак толкова красиво. Ето я изоставената фабрика.

Изображение

А ето кой ми помага да си прекарам шнура през водачите.

Изображение

Маршрута започваше от един страховит бързей, който всячески се постарах да избягна.
Изображение

Още с първото замятане едновременно се вдигнаха няколко малки кленчета. Това ме успокои и вече си знаех, че и големите са оцеляли.
Изобщо не исках да ги снимам, тъй като и аз като Роската бях дошъл специално за мойте си риби.

Да обаче те изобщо не се показваха. На местата, където преди ги бях спуквал намаше никой.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

По едно време не можахме да продължим покрай реката с дъщеря ми и бяхме принудени да се запознаем с красотата на делата човешки.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Излизнето ни обратно до реката се превърна в истински катарзис.

Тогава си намерихме рибата. :D

Изображение

Изображение

Нямам повече снимки, тъй като батериите на фотото се изтощиха. Искаше ми се да ви покажа и пускането на рибата, защото и то не е по-малко красиво.

Общо за целия излет хванах около 60 риби, но тази беше най- голямата.

Ловяхме до тъмно, като до последно хващахме. На връщане през моста на фабриката разбрах от охраната, че от новия ВЕЦ, който са построили е бил изпуснат някъкъв талк, които се набил в хрилете на рибите, и те започнали да се задушават. Били са хванати много големи кленове. Но не всички :) .

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 12:03 am 
Аватар

Браво Владо за излета и поканата която ми отправи, но трябваше да съм си у дома. Браво и за хубавата риба. Да те попитам три неща за обща информация: наложи ли се да газиш в реката, имаше ли водата пяна на повърхността и тръгнали ли са по течението листата от листопада на тополите?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 12:27 am 
Аватар

Здрасти Драго, тоя излет май си ни беше писано да си ходим сами, тъй като поканих и други колеги, но никой не можа да дойде.

А за инфото:

Наложи се да газя- още в началото, за да минем на другия бряг на реката и след това на места покрай брега за да подавам. Водата според мене е топла- мерих я "на крака". Газенето там е неприятно, защото всеки камък е покрит с някаква супер хлузгава пихтия. Играх казачок няколко пъти.

В бързейте рибата горе-долу скача, но на равните места само смуква. Ако подскочи нещо, значи се е уболо. Така изпуснах една голяма.

Имаше пяна в обратните течения, но не навсякъде.

Листа също има, но не много. Виждат се лесно защото всичките са жълти и още няма кафяви, които като килим да се разлагат и да отнемат от кислорода.
Жив и здрав

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 7:04 am 

добра риба бате евала само бих те попитал на корк ли я дръпна или на бръмбаретка и какъв повод изполва при риболова там жив и здрав :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 4:18 pm 
Аватар

Владо, здрасти!!! Поздравления за прекрасния излет!! Явно и рибите са усетили, че това е края на хубавото време и са се отчели :wink: :wink: . Сниманата риба си е направо трофейна...А прословутата фабрика колко отрова е изляла в тая река.....
Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 5:11 pm 
Аватар

Алекс, на обикновено бръмбарче мятах, но много ме беше яд, че нямах коркови мухи в кутията. Бръмбарите много дрънкат при падането си във водата. Повод 0.21- без загуба на муха този път.

Bate Raiko написа:
А прословутата фабрика колко отрова е изляла в тая река.....

Все още има отлагане и окисление на някакви метали- това по камъните ми прилича на мед .

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 10:13 pm 
Аватар

Браво,колега,страхотен излет! :lol:

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 05, 2008 10:44 pm 
Аватар

Та питам Владо, защото последния път в района (над Лъкатник) ми се наложи да прегазя бързея зад колегата.

Изображение

Колкото и опити и атаки на бързея да правих все имаше едни 10 сантимрета вода в повече (въпреки ниското ниво на реката) и опасност да препълня ботушите или да ме завлече течението макар и с помощна щека(дървен колец). И нали рибите са все на отсрещния бряг та пред мен беше само пяна в реката в която нямаха никаква работа моите мухи.

Изображение

и съответно нито можех да прегазя, нито да ловя пред мен. Тъй като миналата година по това време закрих там риболова и ми бе първи излет с мухарка си спомням огромното количество листа от тополи. Ама гол след гол - всяко хвърляне листо. Кеф ти на плувка кеф ти на муха. Радвам се че ти не си имал моите незгоди.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа