Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 15, 2008 6:35 am 
Аватар

Ей...ей....абе вие хасковлии що сте решили тука бре.....ма почвайте така някакси по-отдалеко...сега ще видите, пригответе се да видите и т.н. от тоя сорт успокояващи слова :lol: :lol: :lol: . Веско, вие сте направо в нек,ъф муарски рай, братко, такова чудо отдавна не бях виждал!! Поздрави за излета!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 15, 2008 6:38 pm 
Аватар

vesko написа:
Ангел,
Аз определено не съм такъв/ангел/и обичам да си хапвам пресна рибка.........

Здрасти Веско,

Ето че май в крайна сметка съм разбран погрешно.
Аз съм и ловец, а там "гръмни-пусни" много-много не работи.
Какъв "ангел" съм тогава?!

Мисълта ми беше - не запарва ли пликчето рибата!?
Най-редовно, при птичия лов, тези които прибират улова в пликчета после се чудят защо смърдят на леш.
Виждал съм и как пликчетата развалят или предават лош дъх и на рибата. А нали това е и едно от предимставата на кошчетата (както и на мрежичките за птици при лова) - че проветряват улова.

Ама ти си знаеш най-добре!
Нямам намерение да те поучавам.
--------------
Поздрави за новия успечен излет и благодаря, че сподели за мухите!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 15, 2008 8:08 pm 
Аватар

Даже съм чувал,че на дъното на кошчето се слага свежа тревичка,така росна,росна.... :D :D :D

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 16, 2008 7:37 pm 
Аватар

Чудесни кефали.Браво майстори.Поздрави от сърце.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 7:45 am 

здравейте колеги
а аз съм виждал от един дядка на село, преди години да слага коприва в кошчето.

Асен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 11:56 am 
Аватар

Браво, Веско! Прекрасни излети, а хванатите рибки допълнително ги разкрасяват! Майсторите са си майстори - аз от 5-6 години чакам да хвана кефал, като на тази рибарка - моите уважения! :D

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 5:57 pm 
Аватар

Ангеле,не се впрягай! :D
Не съм се засегнал,ама въобще.Просто аз съм един от риболовците,които освен,че ловят риби обичат и да си похапват такива.Особено пресни!Колкото до плика в коша-все още е хладно,а и моите излети много рядко продължават повече от 2 часа.Иначе между рибите слагам коприва,върба или див гьозум/джоджен/. \:D/ А и тоя кош е огромен/поне за мен/ и под торбичката има шише с вода и един инструмент,с който бъркаш в устите на рибите и без да ги убиваш виждаш част от съдържанието на стомаха им.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Заглавие
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 9:04 pm 
Аватар

......".Не съм се засегнал,ама въобще.Просто аз съм един от риболовците,които освен,че ловят риби обичат и да си похапват такива."....

Веско и аз съм на това мнение и не намирам нищо лошо в него щом си е законно !!

Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 10:14 pm 
Аватар

И аз си вземам понякога някоя и друга рибка. Не смятам, че е някакво прегрешение.

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 06, 2008 6:31 pm 
Аватар

Сезонът свърши.Петък е,ранен следобед.Уговорката е в 14,30ч-тръгване.Не сме ходили за кефали от доста време.Вече в колата се чудим в коя посока да замъглим и какво да бъде скапано кафе или изостанал сладолед?Мненията ни съвпадат и се насочваме към с.Динево.Пътьом близваме по една Делта от бензинджийницата и паркираме на моста.Реката е малка,бистра,но с доста повече вода от очакванията ни.Явно точат Тракиец.Спомняме си,че предишни години по това време сме имали разбиващи излети на удавени мухи.Кутията ми за кефал не е обновявана от сума време и се моля да е останала някоя мокра буба.Със сглобени вече оръжия се разделяме и всеки от нас се отправя към някое дащно място.Те местата са си добре само дето,за да стигнеш до водата трябва да се пребориш с всякакви буреняци и храсти.На места те надхвърлят човешки бой и така са се оплели,че те спъват непрекъснато.Това не ме спира и скоро,плувнал в пот и накачен с безбрай семенца и рошави топчета съм в близост до бързея под гьола.Тоя гьол си е трудно достъпен и когато бурените паднат,защото храстите наоколо го опасват непрекъснато.Почиствам се доколкото мога от досадните семенца и усещам,че нещо не съм в кондиция.Кой знае защо свързвам причудливите форми на семенцата с тия на вирусите,които напоследък доста хора натръшкаха.Изхвърлям тези пораженчески мисли от главата си и вързвам като за начало малка цветна джапанка.Колкото да се уверя,че това не е мухата.Упорито сменям няколко броя,но имам атаки само на дребосъци и белурки.Ще речеш ,че реката е ръбена или бомбена скоро. :roll: Тогава решавам да не се мотая повече и след като подменям типета от 7Х на 6Х вързвам опърпана кафява муха,която не прилича на нито едно насекомо.Подавам в бързея пред мен и веднага улавям дребен кефал.Подавам отново и кълването се повтаря,но този път рибката е по-едричка.Неусетно времето се променя,задухва вятър,слънцето се скрива зад облаците и редки капки цопкат във водата.Мислено се моля да не се скапе съвсем времето и подавам в долния край на гьола.Мухата потъва в горния слой вода и от засада изскача едър кефал ,взема я и ми дръпва шнура.Така се е зашил на куката,че докато го откачам ,скапвам мухата съвсем.Подрязвам с нокторезачката висящите перца и без да я плакна от слузта подавам понагоре в гьола.Мухата поема бавно по течението и в този момент зад нея се подава огромна глава и току пред мен я всмуква.Засечка! Прътът се свива ,адреналинът забучава в ушите ми,а рибокът с мощен удар на опашката забива в дълбокото.Като всеки дащен гьол и този има няколко туфи с подводна растителност и батьото веднага се забива в най-близката.Добре,че смених типета.Мухарката ми е трети клас,но това само увеличава кефа от риболова.След 3-4 минути рибокът кортулясва и ми позволява да го придърпам към себе си.Пред мен има метър удавена растителност и аз вдигам бавно със свободната си ръка рибата над нея.Тя е толкоз изтощена,че не трепва и кротко поляга в коша.Едва тогава откачам мухата с доста зор и установявам,че буквално е останала гола и доста се е изкривила при откачането.Вятърът отново се усилва и едри капки дъжд зачукват върху ми.Притъмнява толкоз,че си поглеждам часовника и виждам,че е едва 16часа.Решавам да сменя поне мухата с подобна и намирам една,която е доста по-рошава и читава.Следващите няколко подавания са без индикация.Моля се безмълвно на Господ да отложи дъжда и скоро просветва слънчев лъч пробил облаците.Така и така не кълвена рошавата, я по-добре да си вържа "фаворита".Вързвам го много бавно и го натаманявам доколкото е възможно,за да заприлича на нещо.Импресионизъм.... :oops: без да се моткам повече подавам в средата на гьола.Мухата бавно изчезва под повърхността и скоро разбирам,че тя се е превърнала в една много лека нимфа.Намазвам я обилно с течна смазка като преди това я пръскам със силиконова.Когато я подавам отново виждам,че тя се задържа в повърхностния слой,но докога?.Дъждът съвсем спира и вятърът замъгля някъде наоколо.Подавам съвсем в началото на гьола.Той е дълък едва десетина метра.Мухата се закача в последния момент на клонка надвиснала над водата.Язък!С риск да скъсам правя заучен вълнообразен мах и ...мухата кацва във водата.Докато се взирам къде е точно, водата се раздвижда и се показва широко зейнала паст.Втрещен от тоя звяр аз не виждам удар и по интуиция засичам леко.Усещам мощен тласък и върха на пръта се забива във водата.Рибата "ме улавя" и започва да ми разкарва линията където си иска.Тя дори не скача,толкоз е сигурна в силата си,че само маневрира по дъното и от време на време се чува :гльок,гльок и толкоз.Съвсем ми пресъхва устата и се моля поне да видя какво съм уловил. На няколко пъти рибокът намира странични джобове и се забива в тях.Тогава линията спира и аз мога само да я държа натегната и да се моля да не се откачи.Късмета явно е на моя страна ,защото усещам,че вече имам някакъв минимален контрол над животното.Не знам колко време е минало,едва ли е доста,но емоциите си заслужаваха.Помалко,помалко придърпах рибока към брега.Той явно също се поизтощи и когато го довлякъх до тревите,полегна настрани и задиша с широко зейнала уста.Тая риба не мога да я вдигна на повода и затуй с внимателно движение го хванах за " врата".Тежеше
чумата,но нямаше сили да мръдне и без проблем тупна тежко в коша.Трябва да кажа,че се изкриви на сърп,за да влезе. \:D/ Веднага преустанових риболова и излязох на по-разчистено място,за да снимам.Носех телефона и сега съжалих,че нямам по-качествен фотоапарат.Времето си беше затюрмено и светлината малка.Както и да е .С лявата си ,чиста от слуз ръка направих две,три снимки без да се старая много,много.Рибите се бяха усеферили и едната се метна върху другата,за да разчупи стереотипа.Ето снимките:
Изображение
Изображение
Изображение
Сега като гледам снимките ,виждам,че рибите не изглеждат чак толкоз големи.По-голямата е претеглих в къщи и кантара покажа 970гр.Хващал съм по-едри кефали,но не и от такова мижаво трудно място.Както и да е .Кефът е важен.Риболовът продължи до около 17часа и хванах още доста риби.Авера също.Едвам прибрахме мухарките и заваля яко.Валя по целия обратен път и ние се радвахме,защото тези дъждове спасяваха реките ни.Вечерта вирусът си показа рогата и сега трети ден пазя къщата и цъкам по клавишите.
Пожелавам на всички колеги-мухари подобни изживявания.Предстои най-хубавия сезон за мухарене на кефал. :wink:
Веско

Последна промяна vesko на Пон Окт 06, 2008 8:20 pm, променена общо 4 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 06, 2008 6:45 pm 
Аватар

Много интересно почна.Давай на татък.
Очаквам продължението.

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 06, 2008 7:36 pm 
Аватар

Оххххх....мед ми капе на сърцето кат чета таквиз разкази.....Давай нататък, че ми пресъхна устата :wink: :wink: :wink: !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 06, 2008 8:22 pm 
Аватар

Продължението е направено като корекция на темата,а не е отделно
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 06, 2008 9:27 pm 
Аватар

Здрасти Веско, за такива реки с не много бърза вода си направих едни мокри мухи, които ги мажа с малко течна смазка и стоят удавени. Ето, тази я вързах докато пишех, за да ти я покажа. Връзва се много бързо и не трябва да е симетрична. Основно е сива, но и с кафява съм пробвал и пак е трепач.

Изображение

Страхотни риби си хванал, и на мен ми се ще да вадя такива батковци с нисък клас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 07, 2008 8:17 am 
Аватар

Поздрави, Веско! Благодаря ти за свежия разказ, прочетох го с удоволствие. Има една подобна рекичка по нашия край, мисля да я посетя - досега обикновено започвах да приключвам риболова по това време, явно съвсем неоснователно...а и много ми се иска нещо подобно да сгъне ТеХеЛе-то...
Желая ти бързо оздравяване!

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа