Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Коркови мухи
МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 12:10 am 

Здравейте много търсих , но не намерих и не изках да ви занимавам , но ако някой може да ми даде как се прави поетапно ще съм много благодарен !

Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Коркови мухи
МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 12:26 am 
Аватар

vikchooo написа:
Здравейте много търсих , но не намерих и не изках да ви занимавам , но ако някой може да ми даде как се прави поетапно ще съм много благодарен !

Поздрави!!!

Ето
http://lurebg.com/FlyFishing/Praktika/Kork/Kork.htm

Успех.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 12:42 am 
Аватар

Поетапно не се сещам да съм виждал но ето горе долу описания аз как си правих лятото. Първо важно е да се обработят заготовките от корка. Режеш си малки парченца горе, долу като размера на куката. Аз ги режех във формата на паралелепипед. Една шайба отрязана от тапата деля на три с макетно ножче. Набучваш парчето на една игла и палиш със запалка, свещ ама най добре да имаш спиртна лампа. Като пламне коркчето хващаш с пръсти и хубаво го овъргаляш да придобие цилиндрична форма. Мериш по куката каво се е получило. Да не е много дълго и да не е много късо. Като хванеш размера правиш си една камара заготовки (да има) и взимаш и ги обгаряш всички на един път като гледаш много да не се пали корка, че взема и цъфва като роза по някое време. Преди да започнеш с връзването ги позатъркай със салфетка или парцалче да паднат саждите. След като направиш заготовките започваш със връзването. Аз лично покривах куката хубаво с конец и на дупето връзвах някаква червена прежда да стърчи малко за ред таг. Антрон, пролипропилен, мокет - каквото намериш все тая. Конеца остава в края на куката върху ред тага. След това капвам и разнасям капка моментно лепило по намотания конец. Цепвам заготвката от корк финно по дължина с макетно ножче и я нахлузвам на куката с конеца и лепилото, като оставям малко мегданец към ухото на куката за хекъла. Стисвам с пръсти да стегне и паля цигара. Вече лепилото що годе е фиксирало корка към конеца и започвам да намотавам напред към главата на мухата. Гледам да се сегментира хубаво, също така и да е стегнат конеца. На главата фиксирам едно перо от петле (може и в началото да я спретнеш тази дейност но гледай да не го мацнеш и него с лепилото) и правя 1-2 намотки хекъл. Незнам колко охекълена по принцип трябва да е мухата (а май е важно), но аз и слагам вуна ей тъй за спорта да стърчи що годе нещо като рога и копитца от нея.. Завършващ възел, капка лак за нокти на от ефтинджоса на възела и си готов. Може да си поиграеш да я сегментираш и с златно или сребърно ламе барабар с конеца. Става като черна красавица на пазара за ромски булки. И да я залепиш само с лепилце за куката и да стегнеш с 2 медни жички да се на разпадне пак ще лови ама важното е да се усвояват техники лека по лека. Поздрави и дано съм помогнал що годе.

Едит: Пуууу - тази снимка цял живот ще я помня
Изображение
с това, че падало голямо цапане и ножчето Солинген. Ама как не съм запомнил, че и бръмбаретката я имаше поетапно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 10:48 am 
Аватар

Здрасти vikchooo.
Ето тук Ванката от Плевен също е показал поетапно как се правят таквиз мухуци:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... c&start=45
Има и доста модели.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 28, 2008 9:56 pm 

Мерси много момчета , просто на мен са ми страст корковите мухи и изкам много да се науча да си ги правя .

Мерси много пак !!!!!

Поздрави !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа