|
Здравейте момци!
Тази година май тема не съм писал, но сега не можах да се въздържа.
По същество: В събота сутринта отпраших към Севлиево и отседнах в с. Драгановци, писал съм в други теми защо и как битувам там. След обяд към 16ч трябваше да съм в гр. Априлци, като за там тръгнах към 14ч и избрах пътя по поречието на р. Видима. Времето беше слънчево и тихо и нямаше как да не опитам, дали няма да се излъже някое рибе на муха. Спрях под с. Сенник, в горната половина на вира над бента. Този бент е висок според мен три метра и завирява реката на километър нагоре. Нагазих и тръгнах бавно срещу течението да търся риба. На това място вира е дълбок около метър-метър и половина, обрасъл е, има слабо течение. След 150-200 метра видях риба да събира люпещи се майски мухи в един обрасъл учестък /водораслите не са паднали още/. Още с първото подаване /осичка на кука №10/ се закачи кленче към 200 грама. В следващия час от този участък извадих още десетина риби, все едно правени по калъп с първата. Ятото беше пръснато на площ от 150-200 м2 и активно събираше мухи. Така часът стана 15.30 и се отнесох по предназначение.
В неделя, още преди да се вдигне мъглата, примерно към 12ч, пак се изтропах на мястото. Слънчицето се прозираше едва-едва, температурата на въздуха по термометъра на колата беше 3градуса, времето тихо, водата малко по-топла с вълма парица по повърхността. Ятото клен обаче се беше изнесло. Изгазих целия вир-нищо. Междулременно слънцето проби към 13ч и към 14ч се постопли, така щото не появиха мухи. Продължих търсенето и във вира на моста за с. Сенник намерих каквото търсех: в горният му край, във ръкав от старо корито дълбок към метър и силно обрасъл се беше свряло ято от разна риба, предимно клен. В следващите час-час и половина почти всяко подаване хващаше риба с размер от палец до 200-250 грама. За съжаление бях отново ограничен с времето и към 16ч напуснах терена. Излизайки от вира през водораслите подплаших ято мрени. Една от тях се обърка и вместо по улея към вира се стрелна към плиткото, където заседна. Беше чудна гледка-риба 35-40 см се хлъзга по пясъка и спира на метър от водата. Не можа да се оправи сама и трябваше да я хвана и върна обратно.
За пореден път бях дарен с прекрасен риболов. Мога да обобщя следното:
1. Рибата е групирана, но предвид топлото време излиза по плитките участъци на вировете където се храни активно.
2. Гладна е – взима мухите сигурно, почти нямах ялови атаки
3. Времето за риболов е след обяд, когато слънцето постопля малко.
4. Осата продължава да е актуална, като е добре да е дребна и “раздърпана”.
5. За да се достигне до успешен излет, трябва да се намери ято – ходи се покрай реката и се тъсят белези на активност-кръгчета от събиране на мухи и скачащи риби.
Като газех във вира, търсейки риба в неделя, на участък от 200-300 м по дъното на реката забелязах множество люспи от скобар – по една-две, както и на плаки. Първата ми мисъл беше, че някой е чистил риба в бързея, но не видях никъде глави и черва /все пак, толкова люспи предполагат поне десетина килограма риба, трябваше да има нещо останало/. Може ли това да е работа на корморани или на видри???
Останете съъ здраве и не пишете отзиви по темата! Ходете за риба! Още може!
|