Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Дек 27, 2008 9:53 pm 
Аватар

Здрвейте колеги!

Вчера за първи път от доста време имах възможност да отида за риба и реших да я използвам. Студа и леда не ме уплашиха и след кратко пътуване се озовах на река Тунджа. Пристигнах около 13,30, а реката изглеждаше така:
Изображение
Изображение
За моя голяма изненада мястото кипеше от живот. Десетки риби събираха нещо от повърхността на водата. От опит знам, че в този участък от реката се люпят много дребни еднодневки с и за това вързах най-дребната имитация на това насекомо с която разполагах. Инстинкта ми не ме подведе и веднага последва атака. Първата рибка за деня ми беше в ръцете! Рибите се вдигаха много нежно, като подаваха само устата си над водата и правеха съвсем мънички кръгове. Изглездаше сякаш това са дребни уклейки, но се оказа, че са кефали и то с доста добри размери за сезона. Ловяха се риби между 20 и 27см. Така и не си направих труда да си извадя телефона от джоба за да ги снимам. След около час и половина интензивен риболов хванах един дебеланко, който буквално се беше претъпкал с някакви водорасли. Реших, че заради него си заслужава да си извадя телефона. Оставих си въдицата на близкия шавар и реших първо да снимам замръзналите си водачи:
Изображение
Сега беше ред на дебеланкото който се бе сврял в шавара. Дръпнах малко по-силно и... лидера се скъса!!! :( Рибата се окопити и се изнесе с бясна скорост, като остави диря от мътилка след себе си. Реших, че и без това ми е време да си тръгвам и така си останах без снимка на кефал от този излет!
На другия ден се озовах отново на въпросното място, но с час и половина по-рано. Този път се бях подготвил по-добре и дори си бях взел фотоапарата. Както често се случва днешния ден нямаше нищо общо с вчерашния. От рибите нямаше и следа. Мина около час и половина в безсмислени замятания без да видя и следа от риба. Точно когато вече реших да потеглям към колата се случи чудото, реката отново оживя!!! Повторих схемата от предния ден и първата риба вече беше готова за фото сесия.
Изображение
Точно се готвех за втора снимка и хоп, батерията ми умря! Слава богу телефона ми е винаги с мен, та можах да уважа и някой от другите модели който решиха да дойдат при мен за снимки.
Изображение
Изображение
Докато си седях нагазил по средата на реката установих, че всъщност истинския виновник за активността на кефала са миджове чийто размер бе около 2-3мм. Вързах двойка мокри мухи и продължих риболова с добър успех. Най-резултатна се оказа мухата Snipe and Purple:
Изображение
Студа започна да става непоносим и реших да приклячвам с риболова за деня, а може би и за тази година. Събрах си багажа, качих се в колата и пуснах парното до край. Бях премръзнал, но щастлив от дозата приятни емоций които ми донесе любимото ни хоби!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 27, 2008 10:03 pm 
Аватар

Такъв репортаж чаках!РЕСПЕКТ! <winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 27, 2008 10:36 pm 
Аватар

Каквото и да се каже ще е малко <bravo <bravo <bravo <winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 28, 2008 7:42 am 
Аватар

Тео, здрасти!! Просто нямам думи, шапка ти свалям за мерака и търпението!!!!! Поздрави!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 28, 2008 7:21 pm 
Аватар

Ееееее,Тео,
няма как - чуя ли думите "мокри мухи" ,непременно се сещам за теб :D ....
А за риболова и репортажчето какво да ти кажа.....Поздравления - просто всеки успех по това време на годината си е постижение......,както и невероятно удоволствие и тръпка.
Още веднъж поздравления за приятните емоции и за пореден път се потвърждава идеята,че мухарския риболов не е да натопиш просто "червеите" и да чакаш.....Трябва си тактика и наблюдателност,както и да разбереш това,което наблюдаваш.... :wink:

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 29, 2008 8:58 pm 
Аватар

Боже,а аз едвам запалих колата при -15 градуса.Тео какво да ти кажа,евала за ентусиазма че,на всичко отгоре и риба си хванал.Благодаря ти че ни направи съпричастни.Наистина заслужаваш адмирации!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа