Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 1:23 pm 
Аватар

Драмата е голяма и все по голяма става. Неделята на другия карст.

Изображение

Етикета бе сравнително нов и запазен от влиянието на атмосферните условия. За панаира е ясно все пак "откриване". Глистарите този път ме изумиха.

Изображение

Ето на това място на отсрещния бряг чичката заложил 2 дънни. Ама дънни ви казвам и седи и чака. На моста малко по надолу един младеж скубе пръскач на плувка и пълни торбата. Ще го пражи явно. Оплака се, че нямало пъстърва. Ситуацията е ясна, примери бол до болка Ви познати.

Конкретно за двата карста бедата е че имат нещастието да са близо до населени места и хубав път. Докато Искрецка се позва предимно за напояване (чат пат за отходен канал), тъй като дворовете стигат до реката то другия карст отива тотално към статута на сметище. В неделя хита бе рязане на дърва и пренасянето им по паднало дърво над реката към селото. Чакахме с Крилов мангала да падне в реката ама не успя. И за любителите на кодови наименования. Мястото "при керемидите" се преименова "при Джугана"

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 1:28 pm 
Аватар

Здравейте колеги,

За съжаление всекидневно сме заобиколени от абсурдите и несправедливостите, които се случват в нашата родина. Било то разбити пътища като след война и съобщението, че държавата няма пари за тяхната поддръжка, било то постоянните оправдания „че еди си кой е виновен, а ние (имам в предвид държавниците) все не сме виновни и нищо не можем да направим”. Жалко е че нехайството на държавата и манталитетът на повечето нейни граждани са се сраснали вече и напълно не им пука – мислят си, че могат да правят всичко без никой да им потърси отговорност. Още по-жалко е, когато съсипваш собственият си дом - майката природа. Мисля, че всеки един от нас трябва сериозно да се замисли. Вярвам, че всички колеги във форума полагат усилия за опазването на природата, но мисля, че е крайно време и държавата да вземе някакви мерки и да ни подпомогне.

Поздрави на всички и бъдете оптимисти!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 1:30 pm 

Това ,че ловиш на муха не те прави автоматично по-добър или по-свестен!Ако си тиня и с бамбукова мухара да ходиш по реката пак ще си тиня.Просто в повечето случаи, човек за да тръгне по реката с мухарка, още повече неопитен се предполага, че не си е поставил за цел да излови рибите.... :D :D Докато риболова на пъстърва на стръв е друга работа... няма такава кланница!Минал съм през това и не искам да се връщам... :D Така че, повечето хора които го прктикуват, или не са узрели или са си месари! :D За боклуците около рката има два фактора.Първия и основен е местното население.В този регион всичко ненужно се хвърля в реката.Решение за този проблем няма.Втория фактор са риболовците.София става все по-голяма.Рeката е близо, така че очаквам скоро да заприлича на софииските гьолове!Контрол и санкции!Кой ще ги налага? :D
П.с.Честито откриване на пъстървовия риболов!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 7:04 pm 

D-r Misho написа:
Колеги, как мислите - какво може да се направи за да се опазят рибите там.

Ами тъпото в цялата история е че нищо не може да се направи!!!Просто това е реалността и всичко друго е илюзии!Аз преди година-две си мислех,че нещата може би се променят малко,но това,което виждам в последно време,наистина ми идва в повече!Даже онзи ден един случай ме изуми!!!!!!няколко цигани си ловят на стръв и то доста майсторски,и по едно време пристъпват двама българи,разпъват дебелите пръчки,големите олова и тройки!Хвърлят и почват да засичат,при което мангалите се развикаха дружно!А най интересно беше,когато единия до нас вика "българска работа",при което почнахме да се смеем всички и после вика "така де,няма да е само циганска работа"!Другото,което ме изуми е,че парашутите вече са колкото едно серкме,абе майката си е ......
Без намеса на държавата,нищо не става,но като се има предвид,че държава няма....това е!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 8:38 pm 
Аватар

Има надежда, ако реката се даде на ЛРД Грохотен Своге за стопанисжване, както се говори по Своге, реката ще бъде забранена от извора до моста до стадиона в селото. Тази година от сдружението не са зарибявали поради липса на ресурс. Тази информация е лично от риболовния.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 9:09 pm 
Аватар

Е баш в дворовете на хората и да искат не могат да забранят :) . Друг въпрос ме глозга мен. Колко проверки са направени тази година и колко акта има от неделя (не вярвам всички да са хукнали след Иванов ден да вадят билети). Джандари си трябват, джандари. Баш с пушката и Симсона като едно време и народа да има страх горския, горския да има страх пък от народа и всички заедно от закона. Просто докато искаме комшу и братчедо да се глобават и арестуват то е ясно, че няма как да стане. Лятото бяхме с Алекс и метах торби с боклуци от брега обратно в дворовете :) ама се сещам още същия ден как са се върнали на местата където ги намирах.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 9:19 pm 
Аватар

bockooo написа:
Има надежда, ако реката се даде на ЛРД Грохотен Своге за стопанисжване, както се говори по Своге, реката ще бъде забранена от извора до моста до стадиона в селото. Тази година от сдружението не са зарибявали поради липса на ресурс. Тази информация е лично от риболовния.
и те как ще я опазат направо нее истина. И Кой е риболовния че за толкова години веднъж не са ме проверили на която и да е река около своге

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 9:22 pm 

Никое ЛРД няма да оправи реката.Цялата работа е да се взимат пари от членски внос.Защо до сега не са я оправили?Като дойде забраната, май месец,точно срещу горското в Своге има поне 50 човека, дето си ловят необезпокоявани мряната дето е влезнала да хвъря хайвер!Що някой не ги е оправил до сега ,а?Много ще се радвам, ако наистина имат волята и силите да го направят, но дълбоко се съмнявам!Какъв е този риболовен, който има инфорация за липса на зарибявания? :D :D :D Аз дето съм обикновен риболовец, май знам повече от него :D :D :D Не ме разбирайте погрешно.Много ще се радвам ,ако наистина се случи нещо добро, на тази река, но съм песимист!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 10:16 pm 
Аватар

Нищо няма да стане ако дадат реката на някво си дружество!Колкото до горските и проверките миналата година нашата ИАРА е абсолютен първенец по проверки и съдебни производства!Толкова сме се прочули,че нашия началник от тия дни го дръпнаха у София за заместник на най-главния шеф?!?От всичко това мога да кажа,че макар и с проверки нищо не се е променило особено със замърсяването на нашите реки.Мръсни са та ме е гнус да ходя особено на Банска.Обаче,ако местния кмет на дадено село реши може да направи чудеса особено в района на самото село.Държавата му е дала инструменти,за да упражнява власт,но той дали знае и дали иска е друг въпрос...А за свинарниците,паткарниците и другите подобни "бизнес-сгради" местните РИОС-и,ако се правят на глухи,кьорави и невменяеми е повече от ясно,че са гушнали рушвета.В планините пък с тия модерни вецове е направо вец до веца.Явно тъпите в парламента си мислят,че щом си имаш вец,хапваш само мед. :wink: По тоя повод мога да кажа,че тия дни ще се върти филм как се взривява язовирна стена на по-малко от сто години,за да оцелее сьомгата...
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 10:32 pm 
Аватар

..

Последна промяна Иво Кръстанов на Вто Фев 03, 2009 11:03 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 10:38 pm 
Аватар

vesko написа:
По тоя повод мога да кажа,че тия дни ще се върти филм как се взривява язовирна стена на по-малко от сто години,за да оцелее сьомгата...
Веско

Къде?

Последна промяна Драго на Вто Фев 03, 2009 11:06 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 10:47 pm 
Аватар

D-r Misho написа:
.......
Колеги, как мислите - какво може да се направи за да се опазят рибите там.

За незнаещите, балканката там е зарибявана периодично, последния път миналата година и предполагам ,че мъниците са именно от това последно зарибяване. Един вариант е да ловим без контри, но какво да правим с масовото излавяне с червеи и железа и прибирането на рибите.

Док,
бил си на Рибник?! Там как е?! Какво са направили, за да опазват рибата и природата?!

Аз не съм ходил, но последно време изгледах доста серии на предаването "lov i ribolov" на западните ни съседи. Ами навсякъде, и в Сърбия, и Словения и в Черна Гора, хората говорят за проблеми с бракониери, които са имали в миналото или все още имат, но не и в такива мащаби.
И неотменно заедно със споменаването "бракониери и бракониерство", хората говорят за "рибочувачи" и "риболовни инспектори". Говорят за участъщи стопанисвани от държавата, от риболовни клубове, от местни ЛРД, говорят за пазачи наети от държавата, от риболовните клубове и от ЛРД. Говорят за взаимопомощ между тях, за помощ от държавните инспектори, за строг контрол и за солени глоби. Но зад всичко това стои единствено и само ДЪРЖАВА и ДЪРЖАВНОСТ във всичките и форми на власт - и законодателна, и изпълнителна, и съдебна.
Ами ние като нямаме държава и риба няма да имаме, като "държавата" ни е клоака и реките ще са такива.
А що нямаме държава, вече незнам. Манталитетът ли ни е такъв, що ли!? Ние ли сме си го заслужили?! Не сме ли?!

Може и ние да сме си виновни, ма и държавичката ни па хич не подхваща, бе!!!
Толкова ли е трудно да се забрани свободната продажба на в магазините на забранени средства за риболов?!
Толкова ли е трудно, няколко "търговци" на бракониерски уловена риба сериозно на си изпатят?!
Толкова ли е трудно да се позасили поне малко контрола по реките, та поне да не си спират колите най-нагло на главния път София-Русе и да си хвърлят телескопите с плувките директно от банкета на пътя в забранен участък в забранено за риболов време (визирам конкретен случай, не си мислете че деля хората на по-стойности и нестойностни в зависимост от това дали са мухари или плувкари)?! А някой да е бил проверяван сега на откриването?!
Толкова ли е трудно на подходящи редови риболовци (особено служители от изпълнителната власт) да им бъдат дадени правомощия за осъществяване на контрол и правейки го да бъдат финансово стимулирани?!
Толкова ли е трудно поне нещо минимално да бъде направено?!
Не е, но се иска желание за работа от отговорните органи, воля и съвест.

Някои тук кават "ние трябва да направим", други дори правят, ама "държавата" стои от страни и си вика "нека си лаят кучетата ......".

Док каза няколко пъти, че може би решението е отдаване на реки или участъци от тях за стопанисване от частни лица и организации. Може и да е решение. Но нали и там трябва да се работи по ясни правила и при строг контрол. А тях трябва да го формулира и да следи за спазването им - ДЪРЖАВАТА. Ама нея като я няма, кво праим?!

Мисля си, засили ли се присъствието на контролните органи по реките, и "боклуците" ще намалеят, и боклуците ще изчезнат.
Трябва да се тръгне от някъде и най-вече от това държавичката ни да покаже, че има намерение да става ДЪРЖАВА.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 11:04 pm 
Аватар

vesko написа:
Нищо няма да стане ако дадат реката на някво си дружество!Колкото до горските и проверките миналата година нашата ИАРА е абсолютен първенец по проверки и съдебни производства!Толкова сме се прочули,че нашия началник от тия дни го дръпнаха у София за заместник на най-главния шеф?!?От всичко това мога да кажа,че макар и с проверки нищо не се е променило особено със замърсяването на нашите реки.Мръсни са та ме е гнус да ходя особено на Банска.Обаче,ако местния кмет на дадено село реши може да направи чудеса особено в района на самото село.Държавата му е дала инструменти,за да упражнява власт,но той дали знае и дали иска е друг въпрос...А за свинарниците,паткарниците и другите подобни "бизнес-сгради" местните РИОС-и,ако се правят на глухи,кьорави и невменяеми е повече от ясно,че са гушнали рушвета.В планините пък с тия модерни вецове е направо вец до веца.Явно тъпите в парламента си мислят,че щом си имаш вец,хапваш само мед. :wink: По тоя повод мога да кажа,че тия дни ще се върти филм как се взривява язовирна стена на по-малко от сто години,за да оцелее сьомгата...
Веско

Веско,
имам познати горски. Много ходят на проверки по язовирите. И много бракониери хращат. Че и много бият, и лошо бият. И на неофициални проверки ходят със служебните джипове (а после, нямало пари за гориво!?!). Изобщо, че кажеш съвестни служители и граждани. Даже и да не ги карат, пак ходят. Извънработно време.
Ама ходят за да разчистват "терена" за мрежите на техните приятели и приятелите на началниците им.
Как да се промени нещо тогава?!
А по реките (а такива има много в района им), хич не стъпват. Що ли?
Ми щото приятелите им нямат интереси там.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2009 1:43 am 
Аватар

Ангеле, до болка си прав и те разбирам - казваш за Рибник, там си е чист бизнес но направен така че всички да са доволни. Интересното беше че местните също трябва да плащат дневна такса и защото по дефаут са с ниски доходи не ходят. Значи какво излиза - при ясни правила от страна на държавата частната инициатива дава резултат.

Поздрави.
-----------------
Радвам се колеги че взимате отношение, нищо че сме малко писалите тук.
Повдигнах въпроса за р. Искрецка първо от сблъсъка ми с тоталното безхаберие на когото и да било за тази уникална река и второ след телефонен разговор с човек отделил страшно много време от живота си за природата и в частност за мухарския риболов у нас. Ако бяхте чули болката в гласа му ... мъка ви казвам, мъка за зловещото унищожаване на приодата ни, мъка за скандалното безхаберие на държавните институции, погнуса от долния манталитет който се оформи в съвремения български риболовец да не вижда по-далеч от носа си за утрешния ден.
Иначе всички са големи рибари и дето казва Стойчо, щом са с мухарка са най... Но не би! И те тъпчат живарници и фризери с жалките хайванчета, пък после викат " нещо големи нема вече" . Няма да има, и както е тръгнало ще дойде време и на педарки кефали да се радваме.

Поздрави на всички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2009 8:11 am 
Аватар

Оххх.....чета ви постовете и единственото, което ме радва е, че познавам / къде пряко, къде индиректно пред компа / хора като вас....
Както каза Флайко - много тиня братя, много тиня и говна...докато се оттече тая свинщина най-вероятно нас или няма да ни има на тоя свят или няма да ставаме за каквото и да било. Като гледам с какви охлювни темпове се връщаме към нормалното човешко поведение във всичките сфери на живота, това е най-вероятната перспектива, макар и неприятно звучаща :? :? :?. Поздрави и ....честито ви откриване на пъстървовия сезон.

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа