Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Мухи за зарган
МнениеПубликувано на: Сря Мар 18, 2009 2:43 pm 
Forum Admin
Аватар

Здравейте, морски вълци,

Колеги, наскоро докато се ровех в един от любимите ми сайтове, http://www.globalflyfisher.com , попаднах на едни статии за риболов на зарган (belone belone, garfish) с мухарка.
Ето за какво говоря:
http://globalflyfisher.com/global/denma ... arfish.htm
http://globalflyfisher.com/podcast/podcast.php?id=14
http://globalflyfisher.com/patterns/prop_popper/

От въпросните статии разбрах горе долу, че ловят на мухи в оранжев цвят, като цяло на по-малки номера, за да се забиват куките по-лесно и т.н.

Като се порових назад във форума намерих една тема от 2004/2005 година на bobo, в която той беше пуснал статии за това:

http://www.forums.akulata.com/viewtopic.php?t=174

Та въпроса ми е, ловил ли е някой от вас до сега зарган с муха и шнур и какви мухи е ползвал, ако е ловил разбира се.

Сигурен съм, че тук във форума има още колеги от морския бряг, и няма начин някой да не се е изкушавал да опита.

Поздрави,

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 12:30 pm 

Здрасти Радо преди 2 години опитах но има няколко основни проблема
1.Като излезе заргана на буните във Варна става митинг хората са наредени на метър един от друг и е много неудобно
2.Буните са високи и трудно става ваденето на рибите а и самият кастинг защото са тетраполи седиш на едно квадратче 40-40 сантиметра
3.Обикновенно рибата се държи на разстояние 50-70 метра от буните а при вятър каста е труден (повярвай вятър има в изобилие от края на август до октомври)

Вариянта да се избегнат тези проблеми е лодка но представяш ли си да се изтъпаня пред буната с лодката онези на буната ще ме изядът :D
Има и още един обект на риболов рибата се нарича чернокоп обикновенно се лови от брега с блеста красмастер или подобна но и там си остава проблема с хората тоест много са близо един до друг .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 12:40 pm 

http://globalflyfisher.com/patterns/epoxy_miracle/index.php#
Ето това са мохи за чернокоп аз съм писал за тази риба.Това животно е невероятно гони всичко което види и гризе като нокторезачка така че е желателно мохите да са на куки с дълго тяло.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 2:26 pm 
Forum Admin
Аватар

mawro написа:
Здрасти Радо преди 2 години опитах но има няколко основни проблема
1.Като излезе заргана на буните във Варна става митинг хората са наредени на метър един от друг и е много неудобно
2.Буните са високи и трудно става ваденето на рибите а и самият кастинг защото са тетраполи седиш на едно квадратче 40-40 сантиметра
3.Обикновенно рибата се държи на разстояние 50-70 метра от буните а при вятър каста е труден (повярвай вятър има в изобилие от края на август до октомври)

Вариянта да се избегнат тези проблеми е лодка но представяш ли си да се изтъпаня пред буната с лодката онези на буната ще ме изядът :D
Има и още един обект на риболов рибата се нарича чернокоп обикновенно се лови от брега с блеста красмастер или подобна но и там си остава проблема с хората тоест много са близо един до друг .

Здрасти, Мавроди,

Загуби се като старите пари бре, сладурин неден!
Благодаря ти за информацията, която сподели!
Интересно ми е как се лови зарган, защото миналата година, бях за малко по Гръцко и там на един залив в плитчините ми се стори, че мернах такива риби. Мястото е много подходящо за муха. Нагазва се до кръста и кастинг майкаааааа, докато ти свърше въжето, хехе.
До колкото схванах от статиите, които преглеждах, заргана си хвърля хайвера в датско от края на Април началото на Март за около един месец. Идвал много близо до брега и го спуквали, яко ловенье.
Та мислех си по Гърция да се пробвам за зарган, щото е по-близо от Дания :) , его къде е, като се кача на колелото от Сандански като се засиля до Кулата и като се пусна, и съм там. Интересно обаче, дали в Гърция по същото време идват към брега. Ще трябва да попрочета повечко, да се порова по нета така, да разкърша, както се вика.

Благодаря и за стримерите за чернокоп, имам подобни за щука, трябва само да има намаля нулите и готово.

Поздрави,

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 3:13 pm 
Аватар

akulata написа:
....... его къде е, като се кача на колелото от Сандански като се засиля до Кулата и като се пусна, и съм там. ......

Не искам да съм на твое място на връщане кът' треа да се напиняш на педалите по нанагорното :) :) :)
Че като метнеш и един чувал заргани през рамката на кол'лото, напрао не ми се мисли :)

Поздрави Радо, хубава тема си захванал!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 3:16 pm 

:) верно малко се поизгубих.Ами Радо незнам за грътско брат но там ми се струва че ще имаш по интересни обекти за риболов в морето отколконо заргана.Но за зарганата тук е проблемът в България че не става от плажа да нагазиш и да мяташ просто ще вадиш само куките от водата.А и аз като изкарах мухарката да пробвам тези които бяха около мен ме гледаха с поглед който изразяваше едновременно учудване ,интерес ,лек упрек и надсмешка :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 4:06 pm 
Forum Admin
Аватар

Angel написа:
Не искам да съм на твое място на връщане кът' треа да се напиняш на педалите по нанагорното :) :) :)
Че като метнеш и един чувал заргани през рамката на кол'лото, напрао не ми се мисли :)..

Ехехее, а, ти па, с колело, ще го продам на плажа, щи си купа една каца лимонада-нада, оранжада, о-о, и на връщане със сал, от върбови клонки, по Стримона, нагоре, покрай брега, ще се възползвам от обратното течение и леко полеко до Мамин Кольо, я го къде е. Еехехее, в шеги и закачки си минава деня.
Но да се върнем към темата. Мавроди, да те попитам, ти с кой номер куки ловиш зарган, когато го сецаш на стръв? В тия вносните статии му дават 10, 12 та даже 14 за муха, по-лесно се забивала куката в клюна, ма нещо не ме хватя вера, до като не си е канджята яка, майка 6-ца, да го изпръжя през джуките, каиша му неден. А?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 4:44 pm 
Аватар

Не си е работа това Заргана /местните му викат голем е кат КАИШ/ и изцяло морския риболов ,имал съм 10 излета миналата година с няколко варненски специалиста на зарган, та как седят нещата при тях, пръчка около 4.00 м. + макара /мач/ влакното добър диаметър ,бомбарда около 30г /специалитите взимат 70 г бомбарди и струговат за по добра форма против сапротивление с въздуха/ накрая на линията повод 1.2 м./флурокарбон да несе види/ и 1 или 2 куки но какви , куки предназначени за улов на платика N-14 станно криви плюс видния морски червей.
Общо взето ужастна работа махаш като ненормален с хасрещен вятър за да достигнещ 50-70 м. и навиваш и после пак,и пак докат не умреш.
Броил съм на една буна на 10 метра имаше 20 риболовци и всички мятат в една посока , и един като метне малко непрвилно /3 метра в ляво/ сабира 5 пръчки в едно голямо едночасово разплитане.Накрая с 5 заргана си викаш страхотен излет, но дали е така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 6:39 pm 
Аватар

малеее Мавро ти верно се изгуби бе човек :) тич дни се бях сетил за теб и твойте менгемета , нещо ново да си правил ???
Поздрави Иван

Сори за офтопика

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 7:54 pm 

тази тема ми бръкна в здравето!Риболов на зарган с мухарка!Като знам какъв е кеф с мача,представям си какво ще е на муха,големи скоци ще са!Ловил съм го и на 15-20м,но големите проблеми вече са:
-куцо,кьораво и сакато е на скалите за зарган
-лодките с мрежарите
-застрояването на бреговете,така освен че много от местата са недостъни,но и пасажите си промениха миграциите до извесна степен
За риболова,тази снимка говори
http://globalflyfisher.com/podcast/pic. ... D14&cl=pic

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 19, 2009 10:47 pm 
Аватар

Здрасти Радо ето още две мухи които като гледам по снимките май стават за зарган :D
http://globalflyfisher.com/patterns/prop_popper/
http://globalflyfisher.com/patterns/burning-man/

Поздрави от Хасково.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 20, 2009 3:41 pm 

Радо сетих се и още нещо ,заргана са ловили едно време на пискюлче от бели и червени конци вълнени с възелчета накрая без кука.Заргана има издадена напред челюст като човка и много на брой ситни зъби които като захапят придърпват навътре и като се закачи практически няма откачане а като вземем предвид , че като се закачи рибата започва да се върти около оста си за да може да се отскубне и тя самата се дооплита така че може и така да пробваш,просто правиш едно пискюлче от 10 тина влакна с въделчета в двата края и вързваш през средата ,точно така както начинаещ мухар се учи да каства :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 20, 2009 4:19 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет,

Колеги, благодаря ви за информацията, която споделихте!

Мавро, тия пискюлчета са интересно решение, Николай Енчев също ми спомана за тях.
Хубав е и момента, че няма да се ползва кука, така може да си кастваме на воля, без да си закастваме ушите, и банските на некоя гъркиня на плажа. Мисля си така, като навлезем в забраната след 15 Април у нас, да направя някой друг излет покрай устието на Стримона, абе здраве да е, ще видим...

Благодар ви за хубавата тема!

Останете със здраве!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 20, 2009 9:29 pm 

Здарвей те мног хубава тема на фона на скандалите за събора
три години го мъча заргана в гърция есента септември
и сме на ралични победи но има и много хубави екземпляри но съм го ловил само с бонбарда и парче от риба или чевей
мисля тази година да го пробвам пак на бонбарда но с муха
даже вече направих тези кото са като попер от микро пореста гума, ползвах точно е дна джаланка и с ф8 тръба направих конусчетата, станаха много прилични.
ловил съм на Халкидики на Касандра.
Ако някой знае хубаво място нека да сподели.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2009 10:43 am 

Радо докато се ровичках из нета попаднах на това
http://www.danica.com/flytier/gbarnardt/gbarnardt.htm
най долу двата реда мухи мисля че са точно като за морски риби :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа