Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:27 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Авг 12, 2009 1:50 pm 

През последния месец направих доста добри излети, някои от тях съм документирал, за жалост с телефон. Има и няколко клипа, понеже с телефона аз само говоря и не знаех как се снима точно (исках снимка - стана клип), добре че детето ми показа как да ги намеря в паметта на телефона. Снимките не са свръх качествени и рибите не са от най-големите но и това е добре.
Едната риба е хваната през обедната почивка (голяма жега) на път от Козлодуй към София, на река Огоста в района на моста преди село Манастирище. Винаги си нося мухарката в колата и реших за майтап да помятам - освен около 20 "пишленца на осмокласник след плуване с момичетата в басейна", се закачи и този жител на реката, който снимах. Водата направо вреше от кленове, за мое съжаление не си носех ботуши и мятах от брега, това помогна да заселя местните джанки с 2 бръмбара, 2 оси и 1 имитация на скакалец. Местните рибари ловяха шарани и каракуда на царевица, мятаха и с воблер. Един пич бе напълнил цял живарник с кленченца, кленове и 2-3 големи кленчока, мяташе с воблера между водораслите и почти нямаше празно. Мястото е много добро, смятам да го посетя отново, после колега ми каза, че по посока обратно на течението на реката има няколко вира и места с доста по-спокойна вода, където клена "скача и бере джанки директно от дърветата" (не каза дали плюе костилките).
Второто рибе е хванато на разклона за с. Врачеш, на местната река - мисля че се казва Бебрешница (минава през язовир Бебреш). Работа приключих към 17.20 ч. и си направих сметка, че ако припаля халата за 20 минути съм в София и к....р - най голямото задръстване - затова дирекшън на реката. Там имаше една сюрия тъмнозелени, които си правеха тоалет, крави, 1 стадо овце - изобщо - тишина и спокойствие.
Имаше и двама колеги - парашутисти, ама бързо се отказаха и отидоха са си топкат тамамунгите във вира под моста, при другите цветнокожи.
Аз съм инат и почнах да си меткам, рибата явно си е свикнала на гюронтията, защото много охотно пляскаше около мухата ми. След около 15 минутки катуна се изнесе иостанаха само 2-3 мангуса да ме киризят какво правя и да си коментират по между си на италиански.
Тогава заковах 1 парчок от около 30 грама, излезе с лупинг, и после аде пак обратно. Като че беше тапа - след него 4 поредни - двойно по големи - и те в реката. Последва затишие и се преместих - 2 колкото лимонадено шише за 5 минути. Преместих се пак - още 1 рибе - лимонадко - абе потръгна. Явно предизвиках интерес в най-големия рибар сред зяпачите и той се приближи да ме разпитва как става риболова, от къде със си купил такъма и т.н., а аз на майтап го питам - абе вие се къпете тука, не е ли мръсно - а той ме отстреля - "а бе бате ние със сапун се къпем бе, как ша е мръсно" - нас...ах се от смях - ебах ти лафа. След като хванах рибето от снимката, си бих камшика. Предполагам, че по посока на язовира има още добри места но не съм ходил, за да видя.
Наслука на всички !
http://dancho77boy.snimka.bg/fishing/ri ... ali.411975

Последна промяна dancho77boy на Вто Авг 18, 2009 10:25 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 12, 2009 3:51 pm 
Аватар

adiadi72, здрасти!! Поздравявам те за излетите и хванатите рибки, както и за увлекателния начин по който ни разказа за тях!!
П.С.: Забравил си да ни кажеш как се казваш приятелю :wink: :wink: !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 12, 2009 8:47 pm 

Bate Raiko написа:
adiadi72, здрасти!! Поздравявам те за излетите и хванатите рибки, както и за увлекателния начин по който ни разказа за тях!!
П.С.: Забравил си да ни кажеш как се казваш приятелю :wink: :wink: !!

Абе и аз като разгледах, установих същото, никъде не съм написал как се казвам, даже се опитах да си сменя ника, да си е с моето име ама не видях от къде, така че, още днес ще поправя грешката - казвам се Данчо, а ако има начин да си сменя ника и да си запазя темите и мненията, моля бате Райко или администратора на форума да ми пишат лично съобщение, ще дам и нов актуален e-mail - този е на един колега.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 12, 2009 8:56 pm 
Аватар

Хахах посмях се много,особенно за италиянския.Бе колега ,ти кат някой тирорист.Името не е твойто,имейла на приятел,добре че рибите не ги е хванал любовника на жена ти :)Айде регни се кат хората и почвай с репортажите.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 18, 2009 8:46 am 

.........." Мястото е много добро, смятам да го посетя отново, после колега ми каза, че по посока обратно на течението на реката има няколко вира и места с доста по-спокойна вода, където клена "скача и бере джанки директно от дърветата" (не каза дали плюе костилките)."................
В петък бях на ония места с кленовете вегетарианци - не е вярно, изобщо не обичат джанките, а както се оказа и след 2 часа мятане не харесват и мойте мухи. Местните колеги ги моряха на живо рибе - пападурка - явно кленчоците са като мен "мръвкари ракиджии". Пред мен риболовците извадиха два екземплара по над кило. Аз безуспешно сменях ту оса, ту пчела, бръмбари с жълт, оранжев и бял корем, няколко вида по едри парашута, скакалец - но по голямо рибе от 15 см не хванах. Иначе като количество не съм ги броил, но на всяко подаване имаше удар на 4 - 5 - уловено рибенце.На няколко пъти видях доста големи кленове но само правеха кръг около мухата, вълнички и въс ???? Смених с по-малък номер кука, на два пъти закачих добри рибета, но поради малката кука (по-скоро) или от водораслите те се откачаха (това са двете най големи риби в реката, щом съм ги изпуснал). Накрая, след като рибата сувсем почна да ми се подиграва и да не лапа, се принудих да вържа кука 4 номер , бяла права и да набуча на нея жив скакалец. Като изключа физарядката по ловенето на скакалците, нищо друго не постигнах. Хванах още 3 рибета ама и те с нефотогеничен размер. Метода е добър ама скакалеца се задържа само 1 хвърляне, после от летенето във въздуха се разпада. Колегата с мен ловеше на воблер, хвана и той 2-3 дребосъка, премина на плувка и там същата работа, явно отвратителния задух работеше против нас. Рибата се бе набила в отсрешния бряг под дърветата, на сянка, а и там реката сигурно е издълбала подмоли (брега е обрасъл и висок).
Днес пътувам пак в същата посока, ще метна задължително поне 2-3 пъти, дано има какво да снимам, за да не пиша само текст.
ps. - около 1.09.2009 г., ще публикувам снимка с едно щукле 2.5 кг, което хванах в неделя на живо рибе край Плевен, просто не носех фотоапарат и телефон в мен, та ме снима един колега, дал съм му визитка, дано ми ги прати, ако не ще пратя снимки със зъбла правени в къщи, ама се губи ефекта. (ако не ви интересува ми напишете - няма да я публикувам)
Лек ден и наслука !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Авг 21, 2009 7:24 am 

"Днес пътувам пак в същата посока, ще метна задължително поне 2-3 пъти, дано има какво да снимам, за да не пиша само текст."

Историята се повтори, но при много голям интерес от дребните кленчета. Но поне събрах очите на един колега,с който пътувахме заедно от София към Козлодуй. През целия път ми се подиграва - много съм гледал рибарския канал, едва ли в България може да се лови на муха и т. н. . Нищо подходящо за снимане не хванах.
В събота и неделя съм по струма около Кюстендил (там съм присаден на слива). дано ми остане време поне за 2 меткания, има няколко места покрай Ръждавица, на които съм прибивал мряната, клена и скобара на плувка, хващал съм и завидно големи балканки (тогава за пръв път съм ял риба с удоволствие). Така че .... ако има какво ще го снимам!
Наслука !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 22, 2009 8:15 pm 
Аватар

Данчо, здрасти отново!! Не се учудвай - големия клен си е мръвкаджия с моментни уклони към екзотично меню!! Голям клен, особено в река съвсем не е лесно да прилъжеш и то на суха муха!! Инстинктивно голямата риба се "пази" от качване в горните водни слоеве!! В предмухарския си период имам прекрасни клендури къде килото от Искъра около Дружба, хванати на система с крайна кука и пиявица....Никога повече не съм хващал такива риби от реката на муха, а съм сигурен, че ги има....Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа