Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 8:55 am 
Аватар

От вчера съм "кой кат` мен" :) Отпускарин. Отдавна чаках този момент, защото последните месеци нямах никакво време за хобито или ако имах...бяха броени часове на околопловдивски места дето вече малко са ми втръснали..
И тъй като имах два дни в Търново, защо да не пробвам местните реки!
Вчера сутринта - събуждане, после отидох да пийна кафе и да хапна нещо в "Стратилат"(харесва ми там защото е в старата част на града). Както се казва "усетих утрото" и реших, че е време за риболов. Времето беше прекрасно, нито хладно, нито горещо! Перфектно за риболов, с лек ветрец.
Реших да пробвам реката в градската зона - след моста за Арбанаси, нагоре по течението. Както и предните пъти, в които съм бил по тези места нямаши никакви риболовци. Рибите бяха много и бяха спокойни.
Направи ми впечатление огромното количество скобар. Като нагазих имах чувството, че ще стъпвам по риби! Кефалите бяха по-малко, но в доволно количество.

От бентчето, от което започнах имах пред себе си три-четири вира в които да се пробвам. Първите ми два-три кефала бяха под нормата. Но щом стигнах по-дълбоки участъци започнаха и батьовците(или чичковците, както Ви хареса:) ). Риба след риба като никоя под тристате грама. Взимаха твърде различно от познатото - атака като за последно нямаше. Искаха мухицата да поплува....приближаваха я и леко засмукваха. Много често отиваха до нея...опираха нос и...беж да бягаме. Изстрелваха се като ракети.
В много от случаите след като мухата приводнеше се виждаха едни бавни вълни, които отиваха към нея....после няколко мига пауза и после следваше или лап или тц.

Изображение

Изображение

Продължих нагоре и стигнах до един малък бързей под който се образуваше леко обратно течение като местото беше доволно дълбоко. Почнах да го разглеждам, за да преценя как да подам и ОМГ! баси въртола! Неква подводница мухуваше! Разпънах няколко метра шнур и заметнах. В първият момент нищо, но в следващият се чу само едно "шльоос" и подводницата огъна яко мухарката(бях с Шиманото, 4-ти клас). Почна се една борба, едно нещо....гледах да го пазя да не иде под някои от туфите с водна растителност. Първата минута не го бях и видял още и не знаех колко точно е голям. После леко по леко започна да се умаря и да приближава. В момента в който ме приближи вече бях супер щастлив! Рибата беше над килограм, не много дълга но яко охранена. Беше закачен перфектно-точно зад хрущялната устна. И тъй като нямах кеп тръгнах да го влача на буксир до брега за да го снимам. Съжалявам за снимката, от която не си личи много колко всъщност е голяма рибата, но го щтракнах набързо и исках да го пускам да не стане белата!

Изображение

Раздвижих го напред-назад, взе кислород и замина да почива някъде от риболова :)

И така..продължавах нагоре, като риби хващах регулярно и все един размер:

Изображение

Ето още няколко снимки от тази красива река. По тези вирове гледката на постоянно мухуващи кефали и скачащи скобари е прекрасна!

Изображение

Изображение

Та така премина риболова. Определено това беше най-резултатният ми досега с мухарка в ръка и то и с личен рекорд! Абе доволен съм :)

Сега се готвя за "втора серия" :) Очаквайте риболов на р. Росица до село Ресен със специалното участие на K_bor.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 9:07 am 
Аватар

Екстра си си изкарал Краси.
КОгато кефала почне да се прави на умен демек идва до мухата и бяга,
тактиката е да смениш мухата и типета, слагаш малка муха на кука 14 или 16 за предпочитане пъстървов модел и типет от 0,12.
Пробвай се така следващия път надявам се че ще имаш успех.

П.С. В повечето случаи голямите кефали така взимат. Леко и внимателно без пляскане.
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 9:18 am 
Аватар

Здрасти, Даниел!
Тактиката със замяна на типет и малка муха беше приложена - на кука 16, плюс 12-ка типет, но резултата беше същият затова върнах нещата на 0.18 и кука номер 10 щото туфите бяха навсякъде и исках да си натискам рибата когато вземе. Ако бяха чисти вировете никога нямаше да сложа толкова едра муха и дебел типет. Фен съм на лайта :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 9:24 am 
Аватар

Оххх....пресъхна ми устата от вълнение :lol: :lol: :lol: !! Краси, за по-хубаво начало на отпуската въобще не може да си мечтае човек!!
Дани е прав - големите клендури взимат авторитетно, нема да шльопотоват кат цигане във вир я :lol: :lol: !! Даже понякога можеш да видиш туй ми ти бело гърло / не Яневото :wink: /.....ох, дай Боже всекиму :lol: :lol:.
П.С.: Очаквам с нетърпение втората серия!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 9:24 am 
Аватар

Аз за кефал винаги съм предпочитал по едра муха основно 10ка. Дребни съм връзвал единственно като се назландисва и се прави на умен :)
Пъстърва също ловя на възможно най едрата муха - когато е възможно и условията позволяват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 9:37 am 
Аватар

Bate Raiko написа:
П.С.: Очаквам с нетърпение втората серия!!

Сега връзвам мухи щото вчера украсих петнайстина върби и после тръгвам ;)

Поздрави, Красимир!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 1:38 pm 
Аватар

Тръгнах за Приморско и се връщам в неделя.Ако още си мераклия ще се видим там някъде по Янтра.Определено не си заслужава да слагаш тънък типет....0,15-0,18 си е добре.Както си забелязал водораслите са яки.Отделно расперите са на мода сега по Русе,ако искаш да разнообразиш,но като гледам как си ги зачаткал трофеите,ще наблегнеш на кефалодърпането.Лефеджа и Росица ще оставят неповторим спомен у теб.Естествено зависи и кой колега ще ти удари едно рамо с местата.Поздрави и прави повече снимки!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 3:21 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
.............
Дани е прав - големите клендури взимат авторитетно, нема да шльопотоват кат цигане във вир я :lol: :lol: !! Даже понякога можеш да видиш туй ми ти бело гърло / не Яневото :wink: /.....ох, дай Боже всекиму :lol: :lol:.................

Така е бате Райко, принципно!
Но както всяко правило има и изклчение :)

Е питай vanio колко пъти му се е случвало повече от метър (на дължина) вълна, приличаща на мини цунами, да му отнесе мухата от не лош като здравина типет като куцо пиле домат, оставяйки го с опулени очи и отворена уста, без и да разбере какво го е "ударило" :)
Не че и на мен не ми се е случвало, но той е "абониран" :) :) :) да изпитва това удоволствие.

В повечето случаи обяче, сложиш ли по-дебел типет (особено като светне добре) и "вълната" я нямаааа ......
---------------------

Краси, цяла отпуска да не се оттървеш от подобни излети!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 3:29 pm 
Аватар

Абсолючно си прав Ангеле.Или изпитваш "удоволствието" да ти краднат мухата или виждаш едни сенки дето подминават мухата като селска гара.Май ще се инвестира в флурокарбон,като станат мнителни.Но в момента апетита е добър и си вземат едри бръмбаретки като за последно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 6:29 pm 
Аватар

Ооохххх....разправяйте ми, разправяйте такива истории 8) 8) , мале как ми се лови "здрава" риба :? :? :?!! Между другото тоя номер с късането съм го преживявал само веднъж, но за сметка на това три пъти последователно :shock: ....на Жребеца!! След третото късане направо ме хвана нервното разстройство :lol: :lol: и сбрах такъма...така или иначе беше края на деня!! Също между другото големия клен / над 700-800 грама / има нещо общо косатките - предполагам повечето от вас са гледали ония филми, дето тия ултимативни хищници си "играят" с тюлените....Та така е и големия клен - знае гада, че е царя на гьола и всякакви волности са му позволени.......докато дойдем ние 8) 8) :wink: :wink: !!
А за Ваньо.....не знам само защо още не са се появили снимките му с подводниците :wink: :wink: !! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 7:35 pm 
Аватар

Честито Краси.....и отпуска,и рибоци \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/
Батка,едно време на "Терминал 2",торпилите взимаха като косатки.... :shock: :shock: :roll: :roll:.Изкачаха нагоре от дълбините,мухата се озоваваше върху нещо като воден мехур,а там в средата зееше бялото гърло.
Поздрави,Митко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 7:52 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
..............
А за Ваньо.....не знам само защо още не са се появили снимките му с подводниците :wink: :wink: !! Поздрави!!!

Щото като ги докара до брега се хвърля на гъбовете им да ги укроти и се си мокри фотото :) :) :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 8:36 pm 
Аватар

Бате Райко,аз не съм имал късане при кълване.Като ме забие в водораслите ,тогава късам.Обикновено не мога да нагазя до там ,че да си го размотая.Проходилката би решила проблема,но по късно,че криза..няма пари.Даже не знам кво ми е клъвнало,дали е мерно или не....остава си в туфите...Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 14, 2009 5:08 pm 

Честит ти хубав излет Краси!Аз ви споменах,че по нашият край излизат хубавирибочки,мамини-сладки!Сложи пич 0,14 типет и осичка на 8 ,па после ще приказваме!!!
Поздрави!!!!!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 15, 2009 10:48 am 

Angel написа:
Bate Raiko написа:
..............

Щото като ги докара до брега се хвърля на гъбовете им да ги укроти и се си мокри фотото :) :) :)

ехеееееее,кво става тука :D
Утре имам малко неотложна работа,но се надявам да помятам малко в следобедните часове,дано да има нещо за снимка!
Бате Райко,както казва Ангел в последно време все се налага да оставям фотото в колата,щото риска от мокрене е 99.9%,но вече нивата на реките паднаха доста и е време да нацъкам малко снимки.
А за поведението на големите е трудно да се опише във форума,но на реката е хубаво да имам някоя цигара в колата,макар че не пуша!
Тава,което е написал Даниел горе,за малките мухи трябва да го пробвам,но с по дебел типет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа