Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: На риба в Гърция
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 4:51 am 
Аватар

По време на почивка по принцип не обичам да се задържм много време на едно място. Най-много на третия ден пощръклявам, затова тази година изкомбинирах лятната почивка в Гърция на море с риболов по реките им. Лятната ваканция се превърна в една обиколка на част от Гърция - близо 2500 км, за почти 20 дни.

Оказа се, че гърците имат много и хубави реки. Дори останах малко учуден, но не видях нито една замърсена. Посетих доста реки, потренирах си кастинга, хванах доста риба... ваканцията беше много хубава, но като всяко хубаво нещо свърши бързо :( и сега останаха само спомените, част от които реших да споделя с вас.

Общо взето в Гърция повече риба има в районите близо до морето, защото там хората ловят и ядат само морска риба, а в планинските райони ядат всичко наред ! Точно както е у нас ! Тарашат реките с всякакви средства - мрежи, серкмета, но не и с въдици (пример: река Алякмонас в балкана, в района на Сиатиста и Касторя е почти обезрибена). Същата река, но преди вливането си в морето ври от риба, но е дълбока, със силно течение и не може да се гази. Ето няколко снимки от долното течение на река Алякмонас:

Изображение

Изображение

Ето ме и мен, как се мъча да хвърлям "сУзала" :oops: по Алякмонас потамос
Изображение

Хванах много, но дребни кленчета, вероятно защото беше по обяд и беше 37 градуса. Ето това беше едно от едрите:
Изображение

и това, и всички останали си заминаха за вкъщи, естествено
Изображение

Толкова красива и чиста река не съм виждал през живота си ! В нея хванах първите 3 балканки в живота си \:D/ \:D/ \:D/ И трите все от този калибър:

Изображение

Но пък толкова завои и такъв чукар, с 15-20% байри не съм виждал дори при 6-те си пътувания в братската нам Албания. Просто е ад - волана свършва, завоя не :shock: Има завои на които очаквах да си видя задният номер :lol:

Изображение
Там след моста в ляво, онези змейките - те това е пътя. Иначе асфалта е супер, но пътя е доста тесен и страшен :)

Ето това се вижда от моста. От снимката не си личи, но казаха, че само водопада е около 40 метра. Някъде там долу, след този каньон имало река, в която според местните само 10-тина дни преди моето посещение е хваната балканска пъстърва към 4.5 кг. :shock: Не можах да отида, защото се ходело само с джип - 15-тина километра и после около 1 час пеша :shock:
Изображение

Река Пиньос потамос е изключително чиста и много студена, дори и на 3-4 км от вливането й в Егейско море прилича повече на пъстървова река. Аз хванах единствено кленчета ( и то хубави ), като това:

Изображение

, но ми замръзнаха кокалците... при 36 градуса на въздуха. Пъстърва - Йок ! Иначе реката е супер. На 2 метра дълбочина се виждат камъните по дъното. Ето така се вижда на около метър дълбочина:

Изображение

Изображение

Все едно, че е пълна с горнобанска минерална вода :shock: Вировете по долното течение на реката са много дълбоки - максималната дълбочина е 6 метра, а минималната е 1.5 метра (инфо: Плио тис агапис, район Темби )

Около реката растат едни огромни дървета

Изображение
гърците им казват "Платаня". Не знам как се казват на български, но ми направи впечатление, че там, където има такива дървета реките са изключително чисти и студени.

На полуостров Пелопонес има няколко реки. Ето една от тях:

Изображение

Изображение

Пълна е с клен. За 2-3 часа хванах над 50, но до педя. Може би, защото реките на Пелопонес пресъхват поне веднъж на 10-тина години. Но пък си начесах крастата по мерак :wink:

Спирам до тук, че май стана много дълго писанието.

Наслука на всички.

Последна промяна Kaloyan на Сря Юни 30, 2010 4:06 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 8:20 am 
Аватар

Калояне, благодаря ти за хубавия репортаж!
Тебе направомо вече ще те ползваме за риболовен гид за Гръчко!!!

Поздрави!

Ангел

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 9:57 am 

Дърветата се казват чинари!Моста от снимката сигурно не е на Калартикос, затова и не си го намерил! 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 10:38 am 
Аватар

Поздрави за хубавия разказ.
Поне на мен винаги ми е приятно да чета, за красиви и чисти места.
Ако има и риби още по-добре!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 10:55 am 
Аватар

Горнобанската е по-мътна :).Ходил си, видял си нови места,ловил си риба....по-хубаво от това здраве....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 11, 2009 3:14 pm 

Браво Калояне!!Поздравявам те!Прекрасен излет,прекрасни места.Показвай още снимки,това ни радва.Вместо да се ходи на някакво си море да се пържотиш,от тази почивка,съчетано с красива природа,улов на рибоци,срещи по хубаво няма! \:D/ \:D/ \:D/
Поздрави!!!!!!!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 13, 2009 6:41 pm 
Аватар

Страхотен излет Калояне!!! Напълни ми очите с тия снимки приятелю!!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа