Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 06, 2009 8:11 pm 
Аватар

Адаш ми тя мойта е първата. А втората наистина не знам на кого е.
А моята е Byron Burgundy Travel 270sm #5/6 с шнур DT5 F . Обаче убий ме не помня каква марка беше щнура, щото го имам много отдавна. Ама сега като си помисля, това ми е първият шнур. Малиии кога мина тва време!
А сега специално за Alex.
Линията я направих като скъсих един лидер и от 52/18 го направих 52/30 или нещо такова, за него закачих стоманен повод, като вирбела към лидера а карабинката към стимера.

Адаш обаче за утре съм им подготвил изненада.
Чисто нова Byron Burgundy Travel 290sm #8/9 едно шнурче WF9 F и пак същите стримери.
Обаче имам някои притеснения, че стримерите специално на този язовир не са от особено значение, по-важното е воденето на примамката, Pileto мисля, че в по горния пост беше обяснил, как се правят някои неща.
Ако можеш сподели кое как, относно воденето на изкуствените примамки в затворени водоеми, специално за тъпанджаци като мен (какво имам предвид ще обяснявам по-късно ).

Благодарско предварително!!!

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 3:10 am 

много точно казано колега благодаря, но въпросът ми беше дали вместо стоманен повод може да се сложи плетено влакно ,това ми беше целта на въпроса, щото примерно едно плетено влакно в рамките на 0.10мм ще издържи примерно щука до 5кг, даже според мен по лесно ще се замята стримера, щото стоманеният повод все пак тежи, така мисля де, незнам някой ловил ли е по този начин :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 4:58 am 
Аватар

Цитат:
В началото си направих един експеримент, и ловях със сдвоен и усукан типет 0.45 mm. монофилно влакно. Този начин на собственоръчно изработен повод го бях видял в един филм за риболов на щука на лед. Тъй като знаех, че щуките които ще ловим не са големи, ми беше любопитно да видя дали ще издържи подобна линия при риболова на муха.

Всичко беше наред и хванах три щуки, за около десетина минути. Поводът нямаше видими поражения и работеше добре.

На четвъртата риба обаче се случи следното: бях заметнал и водех мухата към мен, когато една риба ми удари странично и при засечката усетих как линията внезапно олекна. Когато изтеглих шнура да видя какво е станало, сдвоеният и оплетен повод беше прерязан като с ножица, точно на средата. Загубих мухата, а с нея и желанието да продължа да експериментирам, затова си сложих метален повод и продължих нататък.

Акулата е пробвал. :D :D :D

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 8:04 am 

ами явно пропуснах да кажа ,че става въпрос за многожилно плетено влакно а не за монофилно плетено както бате Радо си е направил разбирам,че по тази система рибата преяжда влакното, но има голяма разлика между многожилно плетено влакно и монофилно влакно така, че грешката е моя не добавих, че става въпрос за многожилно плетено влакно,а както знаете, че това влакно е най здравото и в малки диаметри така, че затова питах дали е ловил някой с такова влакно ,но въпреки всичко мерси за отговора :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 12:41 pm 
Аватар

И да и не Алекс. Може и само с плетен повод да се лови, но там риска е доста голям. Какво правим ако една голяма щука захапе стримера барабар с плетеното влакно. Докато се усетим ще го пригризе. Има 9 реда зъби тая гад и просто няма как да извадиш голяма риба ако не си със стоманен или кевларен повод. Доста спор се разрази и в друг форум, но всеки сам си избира как да лови. Мислиш, че на Лъчо, Ники, Радо и другите им се занимава с със стоманени поводи, карабинки , вирбели и ги мързи да си купят един плетеняк. Просто това е схемата ако искаш да имаш снимка с хубавата риба. Жив и здрав бате, не ги мисли тия пусти щуки

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 3:29 pm 

така е бате Драго мухарката си е само за пъстървови видове всички останали видове риби които могат да се ловят с мухарка, остават на заден план в това число и щуката, жив и здрав бате остани и останалите във форума също :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 5:17 pm 
Аватар

Е не казах само за пъстърва да се ходи. Човек си лови това което му е кеф и не трябва да се ограничаваме само в един тип риболов или само за една риба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 10:21 am 
Аватар

И аз бях, и аз Фанах! :)

Здрасти на многомилионната публика! :)

След дълга пауза, причина ми заради ремонтно-строителните работи у нас за днес бях планувал риболов на гореописания водем, "запален" от репортажите на колегите, които вече са го посетили.

Цялата изминала седмица премина обаче в съмнения дали наличния ми петокласник би вършил работа за подобен риболов.
Реших да не се отказвам.
Благодаря и на Дани за подаръка! Стримерите са прекрасни! Незнам колко вода пият...с куката нагоре ли плуват, но са много добри.
В риболова се включи и колегата ми Илия, който за разлика от мен изобщо не се съмняваше, че 4-5 клас Бургунди не би работело :)
6.15ч вече колата летеше по магистралата. Дани ми беше задал координатите и ние само следвахме чинно :)
След около 45 мин бяхме на местото . Имаше 4-5 автомобила. Приятно ме изненада околния ландшафт! Харесвам подобни места!
Скочих в ботушите...вързахме по 1.5 метрови лидери 0.40мм и ...по часовниковата стрелка :) Няколко колеги бяха се наредили по дългия западен бряг. Минахме покрай тях и отидохме направо към залива. Там беше правилното място.
Тъй като такъма на колегата беше прекалено лайт за такъв риболов, монтира стример от марабу и там разни други шукарии - оченца, ушички :) Прекрасна работа(Дани) :) Аз понагазих и се заразмятах. На 4-ия, 5-тия каст видях как една щучка следва чинно стримера. Току пред мен спря...и аз спрях...започнах само да "помпя" като го оставях да падне на дъното и после имитирах ранена рибка...шуката направи един драг-старт, "бам" но засечката не стана.
След около 15 мин свикване с воденето на примамката, точно секунда след приводняването на стримера, докато потъваше, една трийсе сантова красавица се закачи. Еми няма такава тъпа ухилена физиономия, колеги :) Докато я вадех се наслаждавах на всяка една секунда! В същия момент клъвна и на Илия, същата по размер. Втора глупава усмивка се появи :) И двамата бяхме много щастливи - това за което дойдохме даде резултат!
Вече по-уверени и предвкусващи голям ден продължихме. Да ама не(by Petko Bucharov) ..Това беше за целия ден. Обходихме целия язовир, пробвахме още едно две места, но толкова.
Извод: сутрин рано е доста активна и тогава има по-големи шансове.
Според мен големите ни грешки бяха при воденето на примамката. Като за първи път ок, ама има много какво да се желае. И не на последно място - такъмите. Трябва едно по едно нещата да се изчистват!
Но..семенцето е посято! Изобщо нямам намерение да спирам дотук!

п.п. като цяло риболова беше тегав за всички. един колега се беше настанил на местата преди драките в началото на залива. Той извади на рибка доста, но все маломерни. Епизодично и на други места се извадиха, отново дребни. Плувкарите просто стояха и дремеха. По мое мнение са играли мрежи ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа