Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:19 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 1:52 am 
Аватар

Сдобих се със сърнешка кожа - необработена и изсушена, естествено :wink:

1/4 от едната кожа ще оставя за себе си, а останалите 3/4 ги подарявам, защото няма какво да ги правя :lol: !

Кожата е разрязана на 4 парчета: предна лява, предна дясна, задна лява, задна дясна...

Каквото остане ще е за мен :wink:

Куриерските разходи за ваша сметка :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 9:11 am 

Kaloyan написа:
Сдобих се със сърнешка кожа - необработена и изсушена, естествено :wink:

1/4 от едната кожа ще оставя за себе си, а останалите 3/4 ги подарявам, защото няма какво да ги правя :lol: !

Кожата е разрязана на 4 парчета: предна лява, предна дясна, задна лява, задна дясна...

Каквото остане ще е за мен :wink:

Куриерските разходи за ваша сметка :!:

Здрасти !
Ще ми отпуснеш ли едно парченце ? :) За всеки случай ти пращам координатите си на "лични" ! \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 11:24 am 
Аватар

Колега, здрасти! С доставката всичко е ок, но доколкото съм запознат сушенето и обработката на сурова кожа си е сериозна работа(да не кажа занаят)! Ако имаш идея за обработка, включваща по-малко от 15 физико-химични манипулации на кожата, с удоволствие ще те лиша от нея! :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 12:38 pm 
Аватар

Жоро Стоянов написа:
Колега, здрасти! С доставката всичко е ок, но доколкото съм запознат сушенето и обработката на сурова кожа си е сериозна работа(да не кажа занаят)! Ако имаш идея за обработка, включваща по-малко от 15 физико-химични манипулации на кожата, с удоволствие ще те лиша от нея! :lol:

Изобщо нямам идея да я обработвам. Знам колко е сложна обработката на кожа, а на сърнешка е още по-трудна, защото плува :wink:

Казвай кое парче да ти пращам лява или дясна плешка; ляво или дясно бутче :lol: :lol: :lol:

Ще ги изпратя с Еконт, до пойскване, за твоя сметка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 2:38 pm 

Kaloyan написа:
Жоро Стоянов написа:

Изобщо нямам идея да я обработвам. Знам колко е сложна обработката на кожа, а на сърнешка е още по-трудна, защото плува :wink:

Казвай кое парче да ти пращам лява или дясна плешка; ляво или дясно бутче :lol: :lol: :lol:

Кожата трябва да се осоли дебело още докато е прясна - друга обработка не е необходима, защото ще ползваме козината , а не самата кожа...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 2:44 pm 
Аватар

Едното бутче заминава за Дупница при колегата msergiev :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 2:53 pm 

msergiev написа:
Kaloyan написа:
Жоро Стоянов написа:

Кожата трябва да се осоли дебело още докато е прясна - друга обработка не е необходима, защото ще ползваме козината , а не самата кожа...

Вижте обаче какво ми каза един колега , който също следи темата ! :

Най-голямата грешка за кожата от сърна е осоляването!!!! Кожа за мухи , независимо от какво животно е никога не се осолява!! . Косъма става изключително чуплив . Писах в Акулата по този въпрос , но няма кой да чете!... Извинявай че се намесвам , но не се стърпях . Там писах доста по този въпрос!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 3:20 pm 
Аватар

Ами тази, моята коже е на 2-3 години и не е осолявана, но й няма нищо... ще видиш :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 3:28 pm 

Kaloyan написа:
Ами тази, моята коже е на 2-3 години и не е осолявана, но й няма нищо... ще видиш :wink:

Е , значи всичко е наред ! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 3:38 pm 
Аватар

msergiev написа:
Вижте обаче какво ми каза един колега , който също следи темата ! :

Най-голямата грешка за кожата от сърна е осоляването!!!! Кожа за мухи , независимо от какво животно е никога не се осолява!! . Косъма става изключително чуплив . Писах в Акулата по този въпрос , но няма кой да чете!... Извинявай че се намесвам , но не се стърпях . Там писах доста по този въпрос!

Така, мисля че се досещам кой е колегата, писъл ти горното!
Човек с опит в събиране, консервиране и обработка на материали за муховръз - респект.

Но какво значи - никакво осоляване?
Ако кожата не може да се даде за обработка веднага и има опасност да започнат процеси на разваляне е по-добре да се осоли отвътре, да се сгъне с косъма навън и да се прибере в хартиен плик.
Същото до известна спепен може да свърши и дървесна пепел, но при топло време може и да те издъни.
Разбира се, говорим за няколко дни, след което кожата се дава за обработка. Нищо му няма на косъма след това - проверено, нееднократно.

Солта сама по себе си обяче не става за дългосрочно консервиране и то не само защото косъмът става чуплив.

Много кофти се получава и ако прясна кожа се постави в найлонов плик.

Поздрави!

Ангел

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 01, 2009 11:27 pm 
Аватар

Другото бутче заминава за колегата crystal в Перник

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 02, 2009 1:40 pm 

Колеги , козината пристигна ! Тук искам да благодаря на Калоян за голямото сърце и отзивчивостта !!! Макар че никога не сме се виждали искам да кажа: Калояне , ти си мой приятел ! Не се съмнявам че още много други могат да кажат за теб същото ! Благодаря ти !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 03, 2009 5:11 pm 
Аватар

msergiev написа:
Колеги , козината пристигна ! Тук искам да благодаря на Калоян за голямото сърце и отзивчивостта !!! Макар че никога не сме се виждали искам да кажа: Калояне , ти си мой приятел ! Не се съмнявам че още много други могат да кажат за теб същото ! Благодаря ти !

Моля, моля ! За мен бе удоволствие... :wink:

Пожелавам ти да навържеш мноооооого мухи, с които да хванеш мнооооого големи рибоци \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 03, 2009 5:15 pm 
Аватар

Днес едната "плешка" отпътува за Жоро Стоянов от Пловдив !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 03, 2009 11:42 pm 
Аватар

Момчета, направете си дъбинг от тази сърнешка козина. Става за редица интересни мухи.

не е препоръка :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа