Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Мар 15, 2010 9:49 pm 

. КаЗдравеи те вси4ки нови4ак сам,ама се интересувам от ловенето с нинфижете ми ако не е таина как става? Ако може по подробно.
:( :?:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 15, 2010 10:21 pm 
Аватар

Бъзиктар или провокатор?...И все пак какво е това животно наречено "нинфа"?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 7:13 am 
Аватар

Иване, здрасти и добре дошъл във форума!! Поразшетай се малко из подфорумите, почети и ще откриеш доста отговори на повечето въпроси, които в момента ти се въртят из главата - и за нимфите, и за всичко останало......
П.С.: Спешно оправяй правописа - по този начин се самоизолираш!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 9:01 pm 

ЕЕЕ добре де ИЗВИНЯВАМ СЕ пьрво за правописа ми,и после за незнанието ми,по вьпроса за НИМФАТА.!!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 9:38 pm 
Аватар

Здравей,адаш по фамилия...Няма какво да се извиняваш,пък и никой не иска това от теб,а Bate Raiko,най-малко иска това от теб,бъди сигурен.Със сигурност тук има много хора,които са готови да ти помогнат,но все пак се гледа за правописа,макар че сигурно е последното по важност :) в мухарският риболов.Най-вероятно без да забележиш някои думи си ги написал с главни букви,а по много форуми,не само в този,това се счита за викане,за неуважение към колегите,и в крайна сметка и за неуважение към самият себе си,за това и мисля,че си го направил без да искаш....За нимфата самият аз съм "почитател"на този метод от мухарския риболов,така да се каже,но страшно много инфо има за споделяне,не знам точно какво имаш в пред вид-вид водоем,какви риби ще гониш,ей такива неща...бат Райко хубаво го е казал да се разтърсиш малко.Може би най-точно инфо ще намериш в подфорум-"Методи за риболов",че даже и въпросът ти може би ще се реши да се премести там,не знам.Ако сега започваш в мухарският риболов с нимфите ще ти е трудно,даже има вероятност да ги намразиш....поне аз бях близо до това :( ...Та така...дано да съм ти бил полезен-с приятелски поздрав-Валери!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 10:08 pm 
Аватар

Иване, здрасти пак!! Сега "звучиш" по-добре :D :D ! Ето ти на пръв отскок четиво за нимфите:

http://www.forums.akulata.com/viewtopic.php?t=809

За повече и по-подробни резултати просто се разшетай из подфорум "Методи на риболов", ако съвсем нямаш нерви да четеш ползвай и търсачката на форума.
По принцип вероятно съм последния човек, който може да ти даде практически съвет за нимфовия риболов :oops: :oops: , независимо, че "взимам уроци" от едни от най-добрите майстори у нас :wink: :wink: !!
Та ако си позволя да ти препредам в най-, най-сбита форма техните съвети, то те са следните:

1. Открий подходящата нимфа - обърни няколко камъка и виж какви гадинки се разхождат по тях. Доколкото успях да схвана, освен търсене на визуалната имитация на живеещите в реката бабалюжки, при слабо течение можеш да ползваш по-дребни нимфи, по-големите / респективно и по-тежките / ги слагаш на високата вода.....Логиката е, че силната вода завлича от "къщите" им по-големшките бубаляги и пъстървата взима уверено едрите нимфи.

2. Открий подходящия участък да подадеш нимфата - тука си признавам откровено, че демонстрирам тотална липса на усет да разпозная това място...просто то няма нищичко общо с мястото, където биха стояли любимите ми клендури в същата тая река / ако ги има, разбира се /, а аз си гледам с "кленския поглед" ряката :oops: :oops: . Поне от това, което ми е обяснено, това следва да бъде място с относително равномерен релеф на дъното, относително равномерно течение, по-слабо от основното, и с достатъчна дълбочина....

3. Заеми добра позиция на участъка - може да ти изглежда маловажно, но според разбиращите заемането на добра позиция, която ще ти спомогне за безпроблемното контролиране на линията при "прекарването" на нимфата през избрания участък, е много, много важно. Съответно заемането на позицията трябва да е направено възможно "най-джентълменски", по възможност без газене, ако ли не - то се старай да газиш леко, без да "чукаш" камъни....

4. Подай проклетата бабалюга \:D/ \:D/ срещу течението в началото на избрания участък - мога само да ти кажа, че предварително трябва да съобразиш големината/тежестта на нимфата, която ползваш и дълбочината, на която ще я подаваш / ако работиш с индикатор /. Ако си пуснал голяма дълбочина нимфата ще се закача в камъните, ако пък върви съвсем безпроблемно, вероятно си "високо". Въпрос на практика и майсторлък е да докараш дълбочината - това е едно от най-важните неща при нимфенето. Тук е и момента с контрола на линията - принципно върхът на пръта трябва да е по-високо, за да лежи колкото се може по-малко шнур във водата, като се следва движението на индикатора/нимфата до края на участъка. След това презамяташ отново....На думи е лесно, но практически това е един от най-трудните моменти...Ако имаш някакъв опит с риболова на плувка в планинска река, то ще ти бъде много лесно да научиш и техниката за контрол/водене на нимфата!! За съжаление, като подуенско чедо, съм учил рибарлъка по богровските и враждебненски кариери....

5. Вече си подал бабалюгата и не си имал кълване.....подай я пак, и пак и пак онази нашатаааа...както се пееше в една фолк песньовка :lol: :lol: :lol: . Другото нещо, което ме шокира при тоя риболов, бе именно невероятното обстоятелство, че можеш да прекараш десет пъти през участъка и рибата да вземе да ти клъвне на 11-тия....

Ами приятелю, толкова от един тотален лаик в тоя риболов...Сигурен съм, че написаното от мен ще предизвика усмивки у майсторите :oops: :oops: ...но засега съм схванал, надявам се правилно, тия нещица за нимфите!! Поздрави и се надявам някой колега да бъде по-прецизен в обясненията си!!
П.С.: Най-добрия начин е да си на реката със знаещ колега....Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 16, 2010 10:52 pm 
Аватар

Иване, най лесния начин да научиш нещо за това ,което питаш е да се свържеш с по опитни мухари от твоя район.Смятам ,че всеки ще ти покаже с удоволствие на практика как стават нещата.Пиши откъде си и вярвам ,че много хора ще се отзоват и ще ти помогнат.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 17, 2010 6:56 am 
Аватар

Първо добре дошъл на колегата Иван.
Като гледам Бате Райко направо си е станал
експерт по нимфене и аз не ги знам нещата
така че ми беше интересно да чуя нещо ново.
Ванка важното у форума e да се уважаваме и търпиме,
а с повече търпение мухарлъка ще потръгне и при тебе.
Като гледам всичките тръгваме от кота нула , некои даже не можеме да умериме и водата камо ли риба да уловиме.
Поздрави и успех.
Соте.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 17, 2010 3:19 pm 
Аватар

Бате Райко, увлекателно си написал нещата. :D Първият ми вълнуващ риболов на нимфа беше миналото лято на река Врело. Заради рибите. Огромни американки. Ама били бройлери...може да са бройлери, но ми настръхна козината като забиваха. Да знаете, че основния момент от риболова на нимфа е във водата да има риби! Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 17, 2010 3:35 pm 
Аватар

Tazz написа:
Огромни американки. Ама били бройлери...
Важното е да ти взимат нимфата, и некоя друга да ти скочи на суха муха ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 17, 2010 7:09 pm 

Здравеите и благодаря на вси4ки.Не сьм новобранец в мухаренето, но и несьм кои знае какьв експерт по десетобалната скала си давам 4.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 17, 2010 10:22 pm 

Еи Батe Райко засега като ги слушам тия мухари те имат за№1 в спорта 6те взема и аз да те харесам ни6то 4е не се знаем.[color=darkred][/c olor] П.С Без лоши 4увства.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 8:32 am 
Аватар

Иване, здрасти!!
Приятелю, с "дълбоко прискърбие" трябва да ти съобщя, че обективно въобще не мога да се наредя в редичката на отличниците, та дори и на напредналите :-s :-s :wink: :wink: !! По типично нашенски тертип наистина добрите в тоя "занаят" не пишат във форумите или правят това много рядко!! Защо го правят, или по-точно защо не го правят, е въпрос на съвсем отделен разговор!!
И за протокола допълвам - кастинга ми е доста слаб, ловя обикновено на места, които докарват нормален човек до тремор / справка - култовия ТЕЦ /, ловя само "нискобюджетния" вид речен кефал / като изключим "Първата, която спря мъката" \:D/ \:D/ / и на милимунда не разбирам от муховръз......Сам си отговори къде съм реално из редичката :lol: :lol: :lol: .
Поздрави и дерзай с нимфите!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 11:32 am 

Батка,недей да скромничиш,старо куче си ти!Ами ония хубавини дето се чюдя къде си ги наредил из вас,и знаеш всичко за тях.Ние какво можем да кажем,нищо!Всеки си има някаква насока,кой мухички,кой кастинг,кой родбилдинг.Нали за това е форума.Всеки да научи от другия нещо!Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 9:57 pm 
Аватар

Цитат:
Всеки си има някаква насока,кой мухички,кой кастинг,кой родбилдинг

Ей тва е най-смисленото твърдение напоследък! \:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа