Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 6:32 am 
Аватар

Де бре хасковската група :D :D :D !! Пачо, нали знаеш как се получава обикновено - оценяваме нещата, когато загубим същите по една или друга причина.....Така е и при вудичките :D :D :D . Аз също съм с много приятни спомени от Лънча и споделеното от Док, че Вантиджа е "вкоравен" не ми допадна много....но в крайна сметка също не съм обективен, защото отдавна съм при "тъмната страна" на бавните вудички :D :D. Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 01, 2010 11:56 am 
Аватар

Да се похваля, днес се сдобих с въпросната пръчица! Беше поръчана от ebay.com и си я получих след около 10-тина дни, съвсем нормално. Сега се озъртам за подходящо време и място за проба в "бойни условия".
Дано скоро да имам какво да разказвам, че май се очертавам единствения "швед" във форума. Но условията за риболов тук са чудесни, просто досега нямах време и възможност да ходя сериозно за риба.
Изображение
P.S. Нещо не се справям със снимките.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 02, 2010 6:52 pm 
Аватар

Ми честито! Пожелавам ти много приятни излети с новата придобивка.
Много ще ми е интересно ако споделиш за някой излет в Швеция. Според много твърдения там са едни от най-хубавите пастървови реки в Европа ако не и най-хубавите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 02, 2010 7:46 pm 
Аватар

Докторе, здрасти и честита убавиня!!! Желая ти много незабравими "шведски тройки" / па и четворки, петици и шестици / с нея \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ !!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 02, 2010 8:39 pm 
Аватар

Мерси колеги! Сега само чакам указания от Радо, за да си обновя галерията, че много съм наснимал тук. Последно днес направих един супер велопоход, минах покрай поне 4-5 чудни езера, очаквайте снимки!
Бате Райко, шведските тройки най-добре да са 3 кг пъстърви, респективно 5 и 6 килограмови, че иначе жената...нали се сещаш :D !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 6:25 am 
Аватар

Ъф корс, ъф корс......семейното благополучие на фърст плейс :D :D :D :D !! !! Поздрави и очаквам с нетърпение фотки!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 10:31 am 

Да ти е честита колега. Аз със същата събота се отчетох с 4 кефалчета и съм много доволен :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 10:04 am 

Колеги, аз като новобранец нещо не мога да дам добра преценка на Vantige-a, но четвъртък се отчетох с него с 4 пастърви на нимфа ( като аматьор лових с индикатор ) , та споделете вашето мнение за този продукт на Sage ?

А как мислите, че пръта ще се справи при риболов на суха муха, защото мисля да опитам следващите дни ( да намокря гащеризона и чепиците :) ) ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 11:05 am 
Аватар

Koлега, логично е ти да дадеш мнение, след като вече ловиш с пръчката. Ние чисто индуктивно можем просто да се отдадем на схоластика... :D

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 11:35 am 

Привет и от мен!Имах щастието да си взема от събора Вантажчето.Имайте предвид,че са ги замервали и примерно моята е 4 клас,а отговаряло на около 4,8.Значи слагайте по едно отгоре!Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 8:08 pm 

В смисъл едно отгоре, по-висок клас шнур ли ?

Защото мой приятел , малко по-опитен от мен ( все пак това ми е първата такава въдица ) доста добре се справя с кастинга с моята въдица.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 9:19 pm 
Аватар

bat_oc написа:
Привет и от мен!Имах щастието да си взема от събора Вантажчето.Имайте предвид,че са ги замервали и примерно моята е 4 клас,а отговаряло на около 4,8.Значи слагайте по едно отгоре!Поздрави!!

Смятате ли, че Сейдж не могат да си обозначат правилно въдиците? Ако е така защо не им напишете, че тяхните обозначения не отговарят на истина и да си корегират обозначенията? Как е замервана въдицата? По какъв стандарт или система? Как, къде и кога за последно са калибрирани измервателните уреди и теглилките с които е извършено замерването и имат ли валиден и легитимен сертификат за годността и точността си?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 9:38 pm 

Сейдж, а и всички фирми,обозначават въдиците си малко или много според модата.По принцип, това с класовете е доста пресилено-като се има предвид, че разликата между клас е 2 грама. Най важно е ловящия да се чувства комфортно.Другото са безмислени спорове.
Най-ужасяващото обаче, са две положения:"-Вижте, хванах със моята .......4 клас акула..."-въпросната велика пръчка е реално 7 клас.
Положение 2:"Аз отидох за акули със 4 клас, щот`един експерт ми каза, че е напълно достатъчен- пръчката се счупи!! Ма,как може такова нещо-к`во праят тия производители, моля ви се.." Това са само два примера за масово облъчване, полудяване и тн.
Иначе Лъчо замерва прътите по системата на монетите, Драго,която е смислена и точна.
Отново ще ПОДЧЕРТАЯ- отиваш, хвърляш, пробваш различни шнурове-купуваш. Ако не можеш да хвърляш-даваш акъл и ставаш велик :D ./Без никой да се чувства засегнат,моля :D /
И така, купувайки си пръти, за които много хора дори в богатите страни не смеят да мечтаят, отново отминаваме темата за безрибието у нас, и цялото изродско, ненормално положение.Нормално-никой не стачкува, кръчмите-пълни, по улиците-"Бентли".Както казал шопа-"чекай ме да умрем" :D :D .
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 10:04 pm 
Аватар

Знам ,че Лъчо замерва. чел съм и статията преведена от Венци, наясно съм защо написах и по-горното. Все пак в случаите описани от теб Данчо да сметнем колко фактора биха изиграли роля.

1. Модулност на карбона или вида на материала.
2.Разпределение на водачите.
3. Конструктивност на самата въдица. Нали затова "моркова" е морков а не е антена на ВЕФ по конструкция на конуса. Има още куп задачи дето се учат за греда върху която действа сила на натоварване, и следващите я други сили и вътрешни напрежения които имат отношение към решението на задачата.

И още куп неща като положения на пръта в моментите на върховите натоварвания, течения, борбеност на рибата и други неща които нямат отношения към пръта и съпромата.

Та имах предвид. Първо има разлика в стотинката и цента. цента тежи 0.080 тройната унция което приблизително е 2,5 грама но реално е 2.488 грама. След това твърде е възможно монентите да не отговарят точно на тези грамажи тъй като от употреба може и да са загубили някоя хилядна от грама. Както и да е не знам броя на монетите с които се измерва 4-ти клас сопа, ще питам Лъчо ако се сетя но не математика имах в предвид случая.

Говорим за големи фирми с опит и традиции в производството на въдици. Нито Сейдж, нито Харди та дори и вече кийтайчетат от гаража не биха сложили грешни означения. Означенията са ориентировъчни, към които да се придържаме и от които да тръгнем при подбора на шнур.

Той така и "моркова" ще метне и 8 клас шнур - сигурен съм в това но как и с цената на какво? Трябва ли да претоварваш моркова със 7-ми клас и 10 метра шнур като и клас в клас със малко повече шнур вършат работата?

Та затова питам - трябва ли да пиша на Сейдж че въдиците им са определени като 4 клас ама всъщност са 5/6-ти да речем?

Едит: За незнаещите моркова е една въдица на Данчо. Имах удоволствито да подметна с нея. Лично аз неможах да я почуствам, ама то и затова си пише за този модел, че не прощава грешките в кастинга. Ако и бях сложил 2 класа шнур над обозначението най вероятно бих я усетил и бих хвърлил по добре но не казвам че въдицата е 5-ти клас но реално е 7-ми.

П.П. Данчо няма да има оправия. Чета днеска, забрана е народа стиска зъби ходи по платените за каракуди, а в същото време най спокойно се разпъват километри мрежи по язовирите и изродите нямат страх от никой. Затова ей там при ония малките чашки по 6 на брой да се виждаме, некоя сгодна рибка да излъжем пък нека пише 3 клас а тя да мета екстра с 5-6 шнур :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 11, 2010 10:38 pm 

Значи, нещо много се заиграхте. :D :D :D :D
То за карбобнови пръти като се каже и аха става качамакна бърза ръка. По друг начин щеше да седи темата, ако беше за дървените. :D :D :D :D :D :D :D
Бат Оц - значи #5 клас Вентидж, работи отлично с #5 555. Вярно, иска малко да се извади главата. Другият вариант от Кортленд да са объркали кутийте и вместо #5 да са сложили #6. Та така, да се компенсират нещата. :D :D :D :D Темата е потенциална и има още много мегдан. :D :D :D :D :D :D
Данчо, относно спецовте и кастинга. Нещо ми дойде наум. Добре, че Колчо Слепеца не е бил професионален кастингист и тествач на пръчки та да ни се изеснят много бързо нещата. Ей така без грам тревога:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа