Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 12, 2010 5:33 pm 

Сега отварям компа,и за радост виждам,че се обсъжда точно тази тема.Извинявам се,наистина както съм писал по-горе,трябва човек да гадае за кое става въпрос. :D :D Имам предвид прътлето.Дори и на събора при мен не се получиха нещата.Не съм добър в кастинга.
Старая се,но при избора на шнур,за Сейджа не ми препоръчаха 555,а 444SL 5-Cortland.Eто Ванката пише,че 555 отговаря за тази пръчка.А де сега.Така,започвам да си мяткам на моравата,добре,върви си шнура,излиза си мазно,мазно.За моя скромен кастинг си викам това ще е!Отивам на реката,слагам една тренировъчна муха,и изненада.Както казва Батка,трябва да се чувстваш комфортно.Точно обратното,пълен дизкомфорт.Значи човек дори и на такива места не може точно да определи какво му трябва.Е може би за такива като мен се отнася това.Парадокс,слагам шнура на нискобюджетното ми фокусче,охоо прекрасно.С тяга,без тяга,всичко е ОК.А кажете ми сега,какво мога да направя.Добре ще взема 555,ама.....А дали не е за прътлетата приказката:Като кажеш на едно магаре чюш....."Незнам.Това е лично мое мнение.А дали всеки един от вас майсторите си е пострадвал така,може би!Поздрави!Роската!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 12, 2010 6:42 pm 
Аватар

Ростиславе, здрасти!! Бързо си усетил най-сериозния проблем на "сухите" презентации - когато "отидеш при водата" нещата са доста по-различни :-s :D !! Съпротивлението на водата и троянската трева са доста различни неща :D :D :D .... Апропо, имаше някакви идеи за направата на басейн, какъвто се ползва по света, но така или иначе те не се осъществиха...Моля горното да не се приема в никакъв случай като вид критика, мога само да се възхищавам на Роската за това, което направи за поредна година, и то в тая всеобща мизерия <winers <winers !!
Сега - в никакъв случай няма да униваш :wink: :wink: !! От това, което казваш, почти на 100% съм сигурен, че проблема е в шнура.....Лично аз възприемам въпросния дискомфорт най-вече като липсата на "спойка" между въдицата и шнура....Ако го представя по разбираемо - това е нещо като 70 годишна жена с минижуп, БМВ 7-ма серия с гуми 155 и ей таквиз очевадно несъвместими неща!! А въпросната "спойка" се проявява, поне според мен, най-вече в способността на конкретния шнур да натовари пръчката, да я накара да "оживее". Сигурен съм, че ще бъдете потресени от възможностите и на най-големия "колец за домати", когато колеца бъде натоварен подобаващо от подходящия шнур, без оглед на марката или класа му!!
Не бързай да се хвърляш на нов шнур - направете един "минисъбор" в района с колегите, пробвай пръчката с няколко шнура на вода и накрая ще "уцелиш ваксата"!! Като я уцелиш, пускаш четворките ЕсЕл тъдява, те си намират нов стопанин, ти купуваш точния шнур и те така ще се подредят нещата :D :D :D !! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 12, 2010 9:25 pm 
Аватар

Ми я и аз да се включа са от малко по различна гледна точка. Гледам много се е изписало за пръчки, класове, шнурове, натоварване и т.н..
Ма гледам нищо не пише за субективното усещане и навици на всеки "мухар".
Ще илюстрирам с един пример от личен опит. Когато си взех първия шнур ВФ изпитвах доста трудности с него. При първия ми тренировъчен излет си взех два шнура, новия ФВ и стария ми ДТ. В началото с ДТ-то хвърлях по далеч и много по лесно. Просто усета ми за това как работи пръчката с него беше изграден много по точно. С времето обаче нещата се промениха. Свикнах и с ВФ-а. Въпреки, че и до днес предпочитем да ловя с ДТ, но това е друга тема и зависи от много фактори и пак може би е въпрос на субективен личен усет.
Та според мен много е прав Бат Данчо /дано не ми се обижда, че го наричам така, но така казвах на съквартиранта ми от студентството и това обръщение ми е много мило и просто поинерция го написах/ като казва: "Та така за класовете-повече маанье,яко ракия, хапове за кръвно-и нещата аха, и виж-оправили се"
И според мен от един, два излета не може да се направи генерален извод, че даден шнур не пасва, не натоварва, класа не отговаря и т.н..

Айде със здраве а аз отивам да си развала 10 лв. и почвам да си мера мухарките да не са ме излъгали нещо. :roll: :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 12, 2010 10:09 pm 
Аватар

Сега Лъчо, Данчо и доста още колеги ловят отдавна, имат изграден усет към нещата и веднага биха почуствали коя въдица с кой шнур е добре и с кой не е. За останалите нас са обозначенията на AFTMA към които да се придържаме. От там нататъка -събори , презентации срещи с приятели и кой как може тества. Това което казва Джоната го изпитах и аз през първата си година. Имах пръчка 5/6 клас и с ДТ хвърлям що годе нещо се случва като за начало а с ВФ не става. ВеФа хубав шнур марков, не като ДТ-то няква пласмасова пружина дето и да го разпъваш пак седи накъдрен. Както и да е, оказа се въпрос на време да му свикна.

Та така, че нищо чудно на 555 да му свикнеш. Имам такъв 4- клас със сопа 4-ти клас си хвърлям, и аз не го харесвам на моменти, на моменти му се кефя. Та за това си купих и 333 Про, като не ме кефи единия да си угаждам с другия :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 13, 2010 8:46 am 
Аватар

Aз както знаете, не робувам твърде на шнурове, защото не намирам съществени разлики в поведението на пръчките. Не, че нямам, но съм си ги купувал по-скоро импулсивно. Единственото голямо мислене при мен падна след покупката на "СЛТ" 8'6''#5, но умуването в крайна сметка просто потвърди мнението ми. Ако искам чувствителност на близка дистанция, слагам по-висок клас, ако пък ще ловя надалеч - по нисък и толкова...

п.с. Много добро впечатление ми направиха шнуровете на BFC - гладки, тънки, изглеждаха не твърде паметливи - направо подарък за парите си.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Последна промяна Мунчо на Чет Май 13, 2010 3:51 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 13, 2010 8:55 am 
Аватар

Мурджеев...не така, недейте да скромничите, знаем ний какъв мастър кастинг праите у темни троянски доби 8) 8) 8) :D :D . Мунчакис, след мерака да се видя на живо с молодците от шопскио регион, пробването на вода на шнуровете на Ники ми е втория по ред мерак за сбирката на Огняново!! И на мен в Орешак шнуровете ми направиха чудесно впечатление именно с мекотата и отличния си външен изглед!! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 13, 2010 2:13 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
И на мен в Орешак шнуровете ми направиха чудесно впечатление именно с мекотата и отличния си външен изглед!!

Взе ми думите от устата Бате,
силно ме впечатлиха и мен тези BFC шнурове!

Поздрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 13, 2010 2:33 pm 
Аватар

Док, живи и здрави ще ги пробваме на 30-ти!! Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 14, 2010 11:42 am 
Аватар

Ей момци,
Тва си мекотата си проблем... \:D/ :D :D В повечето случаи!
Айде със здраве и умната на кастинг-сбора! :wink:
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 14, 2010 12:18 pm 
Аватар

Веско, нали тук ставаше дума само за шнурове ИзображениеИзображениеИзображение

Жив и здрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа