Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Счупен връх!!!
МнениеПубликувано на: Нед Авг 16, 2009 4:42 pm 

е имам един въпрос днес ми се счупи върха на пръчката има ли шанс да се направи ???? :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 16, 2009 6:25 pm 
Аватар

Снимай повредата в едър план,за да видим как е счупена мухарката.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 17, 2009 4:06 pm 
Аватар

Марио питай Илиан/ilian 05/ или отиди на Гренадерска и питай момчето което продава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 8:55 pm 
Аватар

Здравейте, за сажъление откриването на сезона за мен бе супроводено със счупване на 40см от върха на мухарката ми Shakespeare Odyssey 5/6 клас 2.55м питането е можели да се оправи :( ето и няколко снимки ИзображениеИзображениеИзображение

Последна промяна nmc на Вто Юни 15, 2010 5:47 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 9:07 pm 
Аватар

Според мен няма оправия - оправянето е ново :wink: ....
Казвам ти го от опит.Преди няколко години имах един Байрън,чийто връх се счупи на почти същото място като при теб.Знаех,че няма да издържи ако се ремонтира,но въпреки всичко,за проба, дадох пръчката на един приятел да се пробва.Гарантираше ми,че ще издържи :lol: ...И издържа,но само първите няколко маха :lol: :lol: :lol: ..... После си поръчах нова секция и готово....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 9:50 pm 
Аватар

Оправя се, но го дай на някой , който разбира. Имам Шекспир, който беше счупен по същия начин и стана като нов при Ванката- след това издъжа 50 сантиметрова риба.

Последна промяна Tazz на Пон Юни 14, 2010 10:03 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 10:02 pm 

Точно в момента чета едни броеве на сръбското списание "Мушичар" (аз знаех, че братята сърби са доста напред с материала, но не очаквах, че разликата е светлинни години). Та в един от броевете има статия със степ-бай-степ снимки как се поправят счупени пръчки. Според случая на мястото на счупването може да се постави вътрешно укрепващо парче от графитена пръчка с по-малък диаметър, или външно с по-голяма диаметър, или и двете заедно. След това се покриват хубаво с навивки и накрая - заливка. Но все пак наистина зависи от това къде и какво е счупването. И при всички положения счупеното място трябва да се заглади със шкурка, а ако има пукнати участъци - те да се изрежат с триъгълна пила и пак да да се заглади. Ръбовете, които се образуват, също се скосяват със шкурка преди за се правят навивките, за да има плавен преход и след заливката кръпката да изглежда красиво.
Преди тези процедури се свалят най-близките водачи, ако се налага и също така може да се наложи след приключване на ремонта водачите да се разместят.
Това е теорията, не съм го пробвал на практика, но предполагам, че с подходящите укрепващи парчета пръчката пак ще може да работи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 10:10 pm 

Здрасти колега!Счупването е "чисто",както казват лекарите.Може лесно да се оправи и съм сигурен ,че ще извадиш още много риби с тази пръчка.Хубавото е че е близо до водач.По принцип, най-добре е ако се сложи вътрешна втулка и отгоре също.След това се премества водача отгоре и няма да усетиш разлика от преди счупването, тъй като и без това под водача пръчката не работи много...Съветвам те ,ако не си сигурен в себе си да я дадеш на човек дето отбира от мухарки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 14, 2010 11:33 pm 
Аватар

Не споря,защото не съм специалист,но моя приятел също разбира от пръчки.Поправял е доста и то много успешно.Моята я пробвахме с карбоново парче отвътре.После с конец отвън и заливка и не издържа.Ще ми е много интересно колегата ако я поправи да сподели резултат.За въпросната пръчка - ако ще е за занимание и по-скоро от мерак - ОК,но същата пръчка тук наскоро я гледах за около 45лв. нова :wink: . Доколкото разбирам въдицата е РоялтиФлай на Шекспир.... Аз имам такава - това ми беше първата :D :D :D ....

Поздрави ! ! !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 12:58 am 

Даа ,пръчката си е пръчка... :D По-добре нова пръчка, отколкото стар ПРЪЧ! :D Но и стария пръч си има своите интересни страни.... :D :D :D :D Има неща ,дето новата пръчка, па дори и за 45 лв.не може да те научи, докато стария пръч , безплатно би ди дал.... :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 9:16 am 

Привет колеги!
Според мен и двете счупвания подлежат на ремонт. Ето тук http://flyanglersonline.com/features/rodrepair/index.php има една статия в няколко части от Ralph O'Quinn, в която са описани различни видове счупвания, и правилния подход при ремонта им. (Има я и тук, събрана на едно място: http://www.rodbuilding.org/library/repair-oquinn.html.)
Лично аз наскоро ремонтирах счупване от първия тип - на около 10-тина сантиметра от връхния водач, на една от пръчките ми. Ремонтираната мухарка издържа успешно кастинга на Акулата на презентацията на Огняново; дали ще издържи теста на рибите, предстои да се разбере.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 1:54 pm 
Аватар

Аз съм ремонтирал няколко счупени по подобен начин мухарки и всичките си работят и досега! \:D/ Използвал съм метода с вътрешна и външна втулки като предпочитам вътрешната или и двете да са фибростъкло.Така геометрията на секцията се запазва по-близка до оригинала.Освен това тези втулки ги изтънявам доста преди да ги залепя.Проблем е ако при ремонта се ползват евтини епоксидни смоли,които втвърдяват бързо.Но дори и с тях ремонта е успешен,ако си намаснал добре втулките към повредената секция.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 6:00 pm 
Аватар

Благодаря ви за исказаната подкрепа това ми е първата мухарка и се чуствам като при първата любов сварзватни силни чуства и емоций не искам да сваршва така! Имам и нова с доживотна гаранция но сякаш не ми се разделя с тази.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 8:22 pm 
Аватар

nmc написа:
Благодаря ви за исказаната подкрепа това ми е първата мухарка и се чуствам като при първата любов сварзватни силни чуства и емоций не искам да сваршва така! Имам и нова с доживотна гаранция но сякаш не ми се разделя с тази.

Точно това имах предвид като казах,че има и друг вариант освен нова пръчка..... Моята първа пръчка е същата.И макар и със свалени водачи,не бих я дал за нищо на света - така ще - първата любов.... :oops: :oops: :oops:

Поздрави ! ! !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 16, 2010 10:59 am 
Аватар

За щастие, счупването е гладко(поне от видното на снимката), което птедразполага към ремонт, друг е въпроса, че пръчката ще стане по-твърдичка в областта на поправката, понеже ще ти сложат вътре парченце бланка, а отгоре ще я навият с конец и лакират. Но за нискласна пръчка не е болка за умиране - едва ли разликата и дискомфорта ще са съсипващи. Има колеги със златни ръце, с които може да се свържеш, за да ти я "съживят'' - например Иван Пигов(с ник Ivan VP във форума).

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа